31 Μαΐου 2024

Σε ρυθμούς ευρωεκλογών τα Δικαστήρια: Κατεβάζουν ρολά από τις 5 Ιουνίου – Τι προβλέπει εγκύκλιος του υπουργού Δικαιοσύνης Κλειστά θα μείνουν τα Δικαστήρια λόγω ευρωεκλογών όπως προβλέπει εγκύκλιος του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη. Ειδικότερα, σε αυτήν αναφέρεται πως «εν όψει της διενέργειας των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 9 Ιουνίου 2024, επιβάλλεται να ανασταλούν οι εργασίες των δικαστηρίων της Χώρας από την 5η Ιουνίου έως και την 12η Ιουνίου 2024».
Διευκρινίζεται επίσης πως ειδικά και μόνο για τα πολιτικά- ποινικά πρωτοδικεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης, η αναστολή εργασιών θα διαρκέσει έως και την 14η Ιουνίου 2024.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, οι ποινικές δίκες που θα αρχίσουν στο ακροατήριο πριν από την ημερομηνία έναρξης της αναστολής και δε θα περατωθούν την ίδια ημέρα, συνεχίζονται μετά την ημερομηνία λήξης της αναστολής.

Εγκύκλιος Φλωρίδη: Οι εξαιρέσεις αναστολής εργασιών Δικαστηρίων

Η εγκύκλιος του υπουργού Δικαιοσύνης ορίζει ότι εξαιρούνται της αναστολής, σύμφωνα και με τις ειδικότερες αποφάσεις των διοικήσεων των οικείων δικαστηρίων:

α) οι περιπτώσεις αυτόφωρης διαδικασίας και διαδικασίας ασφαλιστικών μέτρων,

β) οι υποθέσεις με κίνδυνο παραγραφής,

γ) οι υποθέσεις κακουργημάτων (ή πλημμελημάτων ανηλίκων που αν τα τελούσε ενήλικος, θα ήσαν κακούργημα), με προσωρινά κρατούμενους, με επικείμενη λήξη του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης,

δ) οι περιπτώσεις έναρξης των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων και Μικτών Ορκωτών Εφετείων κατά τον μήνα Ιούνιο 2024 και

ε) άλλα ζητήματα με κατεπείγοντα χαρακτήρα.

Το διάστημα που θα είναι κλειστά τα Δικαστήρια αναστέλλεται και κάθε διαδικασία διενέργειας πλειστηριασμών, ενώ ειδικά, οι εργασίες όλων των έμμισθων υποθηκοφυλακείων της Χώρας αναστέλλονται από την 7η έως την 11η Ιουνίου 2024.

ΠΗΓΗ https://www.dikastiko.gr/