2 Απριλίου 2024

Χτυπούν το βράδυ στην ταράτσα τον Κυριάκο



 Υπάρχει η Ιστορία και η ιστορία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην ιστορία του Κυριάκου, υπάρχει και λειτουργεί μια βασική προπαγανδιστική γραμμή: όταν ασκείται έλεγχος για την πολιτική του με αιχμές στο πρόσωπό του, όταν απαιτούνται σοβαρές και υπεύθυνες εξηγήσεις (όπως στην υπόθεση του Πόθεν Έσχες του, των υποκλοπών ή του εγκλήματος στα Τέμπη), τότε δεν απαντάει στο τι είναι αλήθεια ή ψέματα, αλλά εμφανίζεται ως θύμα. Παύει να είναι ο πρωθυπουργός από τον οποίο εκ των πραγμάτων θα ζητηθούν εξηγήσεις και γίνεται το θύμα που το χτυπάνε, που το συκοφαντούν, που το διαλύουν προσωπικά με χτυπήματα μάλιστα κάτω από τη μέση. Χτυπούν το βράδυ στην ταράτσα των έξι μηνών πολιτικό κρατούμενο. 

Στην ιστορία του Μητσοτάκη, υπάρχει και ένα άλλο χαρακτηριστικό. Έχει θέσει με επιλογή του, την οικογένειά του σε δημόσια θέα. Δεν υπάρχει πρωθυπουργός που να επέλεξε να φωτογραφηθεί με τα μέλη της οικογένειάς του τόσο πολύ, επιχειρώντας όχι μόνο να διαμορφώσει μια εικόνα ευτυχισμένης οικογένειας, αλλά να εμφανίσει την πρωθυπουργία έως οικογενειακή υπόθεση. Τα παιδιά του τον συνοδεύουν και φωτογραφίζονται επί τούτου, σε επίσημες συναντήσεις, (συνάντηση με Νετανιάχου), ενώ απολαμβάνουν χωρίς να τηρούνται τα προσχήματα, πρωθυπουργικών ευεργετημάτων.
Ποιος αλήθεια γνωρίζει πώς ήταν τα παιδιά του Γιώργου Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη, του Κώστα Καραμανλή ή του Αλέξη Τσίπρα ενώ ήταν πρωθυπουργοί; Ποια σύζυγος πρωθυπουργού απασχόλησε τόσο τα media; Ποιος άλλος πολιτικός περιφέρει την οικογένειά του στα κανάλια και  τα social ως θίασο που αξίζει χειροκρότημα αντί να τα προστατεύσει; 

Για κάποιο λόγο, ο Μητσοτάκης έχει το άγχος να συνθέσει σε δημόσια θέα την οικογενειακή συνοχή αλλά και το δικαίωμα της οικογένειας να κυριαρχεί στο δημόσιο βίο. 

Τα πράγματα είναι προκλητικά σε ό,τι αφορά την πρωθυπουργική σύζυγο. Απέκτησε με το στανιό μετοχική σύνθεση στην εξουσία, εμφανιζόμενη να παρεμβαίνει από τη διακόσμηση του Μαξίμου μέχρι σε θεσμικές λειτουργίες. Είναι παροιμιώδης και εξόχως αντιθεσμική, η εμφάνισή της στα έδρανα της επίσημης ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, κατά την ομιλία του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Διόρισε μέλη της οικογένειάς της σε διάφορα κρατικά πόστα, ενώ άλλα πρόσωπα που ανήκουν στο περιβάλλον της, θεωρούνται αμετακίνητα από κυβερνητικές θέσεις. Εξαίρεση αποτελεί ο Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος καρατομήθηκε μετά την αποκάλυψη της επίσκεψης στο σπίτι του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη.

Το επιχείρημα για την παρεμβατική πρακτική της πρωθυπουργικής συζύγου είναι ότι πρόκειται για μια δυναμική γυναίκα με προσωπικότητα και επιχειρηματική δράση, που δεν ετεροπροσδιορίζεται από τον Μητσοτάκη. Ενώ όμως προτάσσεται αυτή η αυτονομία της, το επιχείρημα περί αυτονομίας χρησιμοποιείται όποτε η ίδια μπερδεύεται ως μη οφείλει σε κρατικές υποθέσεις. Όσο για την επιχειρηματική της δεινότητα, δεν αποδεικνύεται από τα νούμερα, αλλά φιλοτεχνείται μόνο από τα δημοσιεύματα. 

Ας αφήσουμε για λίγο την ιστορία του Μητσοτάκη και ας πάμε γενικώς στην γενική Ιστορία που θα μας είναι χρήσιμη. Ο Sani Abacha, υπήρξε ένας Νιγηριανός δικτάτορας, ο οποίο κατέκλεψε το κράτος του. Πήρε από τα ταμεία της Νιγηρίας δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία διοχέτευσε μέσω της συζύγου του και συγγενών του σε λογαριασμούς σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ελβετία. Το 2001, η κυβέρνηση της Νιγηρίας που αντικατέστησε τον δικτάτορα, με μια χρόνια δικαστική και πολιτική μάχη, απαίτησε τα κλεμμένα, τα οποία κρύβονταν σε οικογενειακούς λογαριασμούς. Η διεκδίκηση αυτή με προσφυγές στα διεθνή όργανα, καθιέρωσε τον όρο Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΠΕΠ) από τον ΟΗΕ. 

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ λοιπόν, ελεγχόμενο πρόσωπο και μάλιστα οικονομικά, δεν είναι μόνο ο πολιτικός, αλλά όλη η οικογένειά του η οποία μπορεί , όπως στην περίπτωση του Νιγηριανού δικτάτορα, να είναι συνένοχη στο έγκλημα. Έτσι σήμερα ο ΟΗΕ αναγνωρίζει ως ΠΕΠ, και γι αυτό θεωρεί ότι πρέπει να ελέγχονται

«1. Tα φυσικά πρόσωπα, στα οποία έχει ή είχε ανατεθεί σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, ήτοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, οι υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων, τα μέλη κοινοβουλίων, τα μέλη ανώτατων δικαστηρίων αρμόδιων για την έκδοση αμετάκλητων αποφάσεων, οι πρεσβευτές, οι ακόλουθοι, οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και τα μέλη διοικητικών, διαχειριστικών ή εποπτικών οργάνων ανεξάρτητων αρχών ΝΠΔΔ  ή δημόσιων οργανισμών

2. Oι άμεσοι στενοί συγγενείς αυτών, ήτοι ο (η) σύζυγος, ο (η) σύντροφος που θεωρείται από την εθνική νομοθεσία ως ισοδύναμος(−η) με τον (−την) σύζυγο, οι γονείς, τα παιδιά και οι σύζυγοι τους ή συγκατοικούντες σύντροφοί (κατά τα παραπάνω ισοδύναμοι με σύζυγο) τους

3. Tα πρόσωπα που είναι γνωστά ως στενοί συνεργάτες των προσώπων αυτών».

Οι οικογένειες των πολιτικών, θεωρούνται ως πρόσωπα που βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο, όχι μόνο για οικονομικά θέματα. Ο πολιτικός την ώρα που αναλαμβάνει εθελοντικά το ρόλο του δημοσίου προσώπου, συνομολογεί ότι θέτει τον εαυτό του υπό έλεγχο και λογοδοσία και βάζει και την οικογένειά του υπό αυτόν τον έλεγχο. Το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και η νομολογία γύρω από αυτό, ορίζουν ότι τα δημόσια πρόσωπα , άρα και ο πολιτικός και η οικογένειά του, μπορούν να δεχθούν ακόμη και άδικη και υπερβολική κριτική από τους δημοσιογράφους, στα πλαίσια του ελέγχου. «Έχουν επιλέξει να ζουν», λέει χαρακτηριστικά μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου , «σε γυάλινο σπίτι».

Ο ελληνικός νόμος για το πόθεν έσχες, υποχρεώνει τη σύζυγο του πολιτικού προσώπου αλλά και τα προστατευόμενα μέλη, να δηλώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, ακριβώς γιατί θεωρούνται ελεγχόμενα για λόγους διαφάνειας. Οι δε ποινές σε περίπτωση ανακριβούς πόθεν έσχες, είναι μεγάλες.

Και επιστρέφουμε στην ιστορία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με μια ακόμη δακρύβρεχτη ανάρτηση πλήρους θυματοποίησης, εμφάνισε όσα γράφονται αυτές τις μέρες για τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, ως πράγματα που γράφονται για να χτυπηθεί ο ίδιος και σε μια γενναία κατ’ αυτόν απόφαση, θα καταθέσει και μάρτυρας σε δίκες που θα ξεκινήσουν μετά από μηνύσεις της. Θύμισε δε, ότι η σύζυγός του με απαράδεκτο τρόπο έγινε πρωτοσέλιδο και δοκιμάστηκε η οικογενειακή υγεία. Αφού σκουπίσουμε τα δάκρυα, να σημειώσω μερικά πράγματα γιατί η πρωθυπουργική σύζυγος έγινε πρωτοσέλιδα από το Documento.

Δεν έγινε πρωτοσέλιδο ούτε για την προσωπική της ζωή, ούτε για κουτσομπολιό. Το Documento έκανε πρωτοσέλιδα για τον Μητσοτάκη και τη σύζυγό του γιατί:

Επί χρόνια δεν κατέθεταν δήλωση περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) λέγοντας ότι είναι σε διάσταση. Η διάσταση δεν έδινε τέτοιο δικαίωμα. Αν ήταν έτσι όλοι οι κλέφτες πολιτικοί θα δήλωναν σε διάσταση για να κρύψουν περιουσιακά στοιχεία.
Ενώ δηλώνουν σε διάσταση, η σύζυγος εμφανίζεται με ένα περιουσιακό στοιχείο, το σπίτι του Βολτέρου στο Παρίσι. Το σπίτι αυτό στοιχίζει 1.750.000 ευρώ (με έξοδα φόρου, μεσιτικά κλπ) και η κυρία Γκραμπόφσκι η οποία μάλιστα στα συμβόλαια εμφανίζεται κανονικά ως Μητσοτάκη, το αγοράζει μέσω εταιρείας που έχει μόλις 10.000 ευρώ κεφάλαιο. Δηλαδή μια εταιρεία με μερικές χιλιάδες κεφάλαιο, καταβάλει μετρητά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Πού τα βρήκε; Αυτό ακριβώς ήταν το ερώτημα στο πρωτοσέλιδο.
Η πρωθυπουργική σύζυγος, βρίσκεται στα Paradise Papers, χαρακτηριζόμενη ως Πολιτικώς Ελεγχόμενο Πρόσωπο, μαζί με διάφορους δικτάτορες, ολιγάρχες και περίεργους τύπους. Έχει δηλαδή μια offshore εταιρεία. Γιατί; Αυτό ήταν το θέμα του πρωτοσέλιδου για το οποίο είχα χαρακτηριστεί συκοφάντης πριν αποκαλυφθούν τα αρχεία των νησιών Κέιμαν. Η κυρία Γκραμπόφσκι έκανε αγωγή την οποία έχασε. Το δικαστήριο απεφάνθη ότι όσα έγραψα ήταν αληθινά.
Και τέλος η πρωθυπουργική σύζυγος έγινε θέμα για την προκλητική της συμπεριφορά στα δημόσια πράγματα. Όταν η Ελλάδα ήταν σε καραντίνα, η κυρία Γκραμπόφσκι όπως είχε αποκαλύψει το Documento, έκανε ποδηλατάδα και μότο κρος στην Πάρνηθα μαζί με τον πρωθυπουργό. Για κάτι αντίστοιχο, ο Μπορίς Γιέλτσιν πυροβολήθηκε από το σύνολο της πολιτικής ζωής στη Βρετανία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αφήσει τους κλαυθμούς και τους οδυρμούς, να αφήσει την προσπάθεια να παραπλανήσει τον κόσμο ότι είναι γενναίος σύζυγος που δέχεται άνανδρη επίθεση και να δώσει εξηγήσεις. Ο ίδιος θέτει την οικογένειά του υπό δημόσιο έλεγχο, με την απόφασή του να είναι πολιτικός και πρωθυπουργός. Αν γράφονται ψέματα για την οικογένειά του, υποχρέωσή του είναι να τα απαντά και όχι να εκφοβίζει. Και καλό θα είναι να πάψει να περιφέρει τα παιδιά του στη δημοσιότητα, σαν σούβλα το Πάσχα. Ας τα προστατεύσει βρε αδερφέ.

ΥΓ : Για το επίμαχο θέμα με τα SMS που γράφτηκε από την ΕΣΤΙΑ ότι εστάλησαν στον Βαγγέλη Μαρινάκη από τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι, το ερώτημα δεν είναι η πρωθυπουργική σύζυγος αλλά ο πρωθυπουργός. Με ή χωρίς Μαρέβα και μηνύματα, το πρόβλημα είναι ότι δύο υπουργοί εστάλησαν σε έναν επιχειρηματία για να διαπραγματευτούν αν θα ασκείται ή όχι δημοσιογραφική κριτική. Τα υπόλοιπα είναι για να το παίζει θύμα ο Μητσοτάκης. Ή γενναίος σύζυγος.

ΠΗΓΗ https://www.documentonews.gr/