4 Απριλίου 2024

Οι δημοσκοπήσεις και το «σενάριο τρόμου» για το Μαξίμου στις Ευρωεκλογές

 


Πτώση της ΝΔ στο 30% και άθροισμα 20% προς τα δεξιά είναι το «σενάριο τρόμου» για τη ΝΔ.

Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου

Μπορεί στη χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse (Skai) η ΝΔ να διατηρεί απόσταση 18 μονάδων από το δεύτερο κόμμα, με 33% στην πρόθεση ψήφου, αλλά τα …ψιλά γράμματα των ερευνών ανίχνευσης των τάσεων στην κοινωνία προκαλούν αγωνία στην κυβερνητική παράταξη, αφού όλοι δείκτες δείχνουν μία σταθερή επιδείνωση. Και δεν είναι υπερβολή, όπως έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος, να πει κανείς ότι αυτή την περίοδο, η κυβερνητική πλειοψηφία αντιμετωπίζει με …τρόμο ένα ορατό, σύμφωνα με τους αναλυτές, ενδεχόμενο: 


Να πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο του 33% των προηγούμενων Ευρωεκλογών το ποσοστό της ΝΔ στις Ευρωκάλπες του Ιουνίου και ταυτοχρόνως, τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της να προσεγγίσουν το 20%! Ένα σενάριο που δεν κινείται στα όρια της επιστημονικής φαντασίας, αλλά υπό προϋποθέσεις μπορεί να λάβει σάρκα και οστά.


Αυτά που προβληματίζουν τους γαλάζιους που αναλύουν τις δημοσκοπήσεις είναι τρία τινά:


1)Oτι παρά τη διαφορά της ΝΔ από τα υπόλοιπα κόμματα, η εκλογική της επιρροή συρρικνώνεται.


2)Ότι η απόλυτη εμπιστοσύνη προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει να κλονίζεται σε ένα σημαντικό κομμάτι των γαλάζιων ψηφοφόρων και των δυνητικών ψηφοφόρων της κυβερνητικής παράταξης


3)Ότι τα κρίσιμα «μέτωπα» τα οποία και συνδιαμορφώνουν την τελική εκλογική στάση των ψηφοφόρων, όπως η ακρίβεια, η ασφάλεια, τα Τέμπη κα παραμένουν ορθάνοικτα. Και οι δείκτες μέτρησης επιβαρύνονται και πάνε.


Είναι ενδεικτικό ότι στη χθεσινή μέτρηση, η εμπιστοσύνη απέναντι στους θεσμούς αλλά και στην Αστυνομία υποχωρεί σημαντικά, με το μεγαλύτερο έλλειμμα εμπιστοσύνης να καταγράφεται έναντι της Δικαιοσύνης, ενώ ακολουθούν η ΕΛΑΣ και οι θεσμοί. Την ίδια ώρα πάνω από το 50% των ερωτηθέντων, και συγκεκριμένα το 54% τάσσεται υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη, ενώ και σε αυτή τη δημοσκόπηση, η ακρίβεια βρίσκεται στην κορυφή των κοινωνικών προβλημάτων.


Όλα τα παραπάνω (και όχι μόνο) φαίνεται ότι καλλιεργούν το κλίμα για τη μετακίνηση συντηρητικών ψηφοφόρων της ΝΔ προς τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της ΝΔ, με την Ελληνική Λύση του Κυρ. Βελόπουλου να καταγράφει μία σταθερή δημοσκοπική άνοδο, περνώντας αυτή τη φορά και το ΚΚΕ!


«Αν το άθροισμα των δυνάμεων στα δεξιά της ΝΔ φτάσει στο 20% και η κυβερνητική παράταξη πέσει κάτω από το όριο του 2019, τότε θα υπάρξει πρόβλημα» εκτιμούν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, προσθέτοντας ότι μπορεί στις Ευρωεκλογές να μην κρίνεται η τύχη της κυβέρνησης, αλλά σίγουρα κρίνεται η εικόνα και η δυναμική της.


Γι αυτό και εφεξής και μέχρι τις Ευρωκάλπες, ο Κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να περάσει στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της ΝΔ το δίλημμα της πολιτικής αστάθειας και της ανακοπής της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας.


ΠΗΓΗ https://www.ieidiseis.gr/