18 Μαρτίου 2024

«Εστία»: Από την ΝΔ διέρρευσαν στους ευρωβουλευτές τα προσωπικά δεδομένα για την επιστολική! Η «Εστία» αποκαλύπτει τον υπόγειο πόλεμο μεταξύ της Υπουργού Εσωτερικών κ. Κεραμέως κα του Υπουργού Επικρατείας κ. Βορίδη για την διαρροή – Το Μαξίμου «παραίτησε» την Άννα Ασημακοπούλου και καρατόμησε τον Γραμματέα Αποδήμων της Ν∆ και τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΣ – Επί Βορίδη φέρεται ότι απέστειλε στο κόμμα την λίστα των διευθύνσεων ο κ. Σταυριανουδάκης – «Τραγικούς πολιτικούς χειρισμούς» στην Κεραμέως χρεώνει το Μαξίμου

Του Μανώλη Κοττάκη

Το κρυφό παρασκήνιο ενός σκληρού και αδυσώπητου εσωκομματικού πολέμου με διακύβευμα το ποιος Υπουργός θα αναλάβει την πολιτική και ενδεχομένως ποινική ευθύνη για την διαρροή χιλιάδων προσωπικών δεδομένων αποδήμων ψηφοφόρων και κατ’ επέκτασιν την ευθύνη για τον κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών στο αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας αποκαλύπτει σήμερα η «Εστία». Από την ημέρα που ξέσπασε ο θόρυβος εναντίον της ευρωβουλευτού Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, κατατέθηκαν οι πρώτες εκατό προσφυγές Αποδήμων ενώπιον της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (της οποίας ηγείται ο εξαίρετος πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Κωνσταντίνος Μενουδάκος) και διατάχθηκε προανάκρισις με εντολή του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνου (από τον οποίο αφαιρέθηκε περιέργως ο φάκελλος των υποκλοπών!), το Μέγαρο Μαξίμου έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να μην έρθουν στο φως οι ευθύνες δύο Υπουργών του: Της Νίκης Κεραμέως και του προκατόχου της Μάκη Βορίδη, οι οποίοι κυριολεκτικώς «σφάζονται» για το παρασκήνιο. Με άμεση συνέπεια να έχει ήδη καταρρεύσει το ενδιαφέρον των Αποδήμων για συμμετοχή στις ευρωεκλογές και να έχει μπει ταφόπλακα στην επιστολική ψήφο!

Μόνον 12800 Απόδημοι είχαν δηλώσει μέχρι προχθές ενδιαφέρον για εγγραφή στην πλατφόρμα επί συνόλου 30.000, οι υπόλοιποι 17.000 προέρχονται από την ημεδαπή. Το Μέγαρο Μαξίμου, όπως αποκάλυψε η «Εστία» (11/3/2024: «Πάνε να ρίξουν σε διευθυντές του υπουργείου Εσωτερικών τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας») επεχείρησε σε πρώτη φάση να φορτώσει τις ευθύνες στην Διοίκηση του υπουργείου Εσωτερικών για το «λάθος» και να κλείσει εκεί η υπόθεση. Ωστόσο οι πιέσεις που ασκήθηκαν σε επιτελικά στελέχη της ιεραρχίας του υπουργείου όπως ο Διευθυντής κύριος Σκιαδάς καθώς και υπάλληλοι που βρίσκονταν σε άδεια κυήσεως να απαντήσουν αυτοί στα ερωτήματα που τους απηύθυνε ο Πρόεδρος της Αρχής κύριος Μενουδάκος βρήκαν σημαντικές αντιστάσεις. «Τείχος» αξιοπρέπειας, εντιμότητος και ακεραιότητος για την ακρίβεια. Δεν απάντησαν απλώς «όχι» στις άνωθεν εντολές να αναλάβουν αυτοί τις ευθύνες αλλά ζήτησαν να ανοιχτούν οι υπολογιστές τους για να διακριβωθεί ότι δεν είχε διαρρεύσει από αυτούς ευαίσθητο υλικό για την εκλογική διαδικασία και για τις ατομικές ελευθερίες πολιτών. Τότε ελήφθη η απόφασις.

Εν όψει της βεβαίας προοπτικής να κληθούν από την Δικαιοσύνη, αν δεν έχουν κληθεί ήδη, στελέχη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και της ΝΔ ως μάρτυρες, ο κύριος Μητσοτάκης προσέφυγε χθες στην κλασική τακτική συγκαλύψεως που εφαρμόζει στις υποκλοπές και στα Τέμπη. «Αποκέντρωσε» την ευθύνη προς τα κάτω: Στις υποκλοπές οδηγήθηκαν σε παραίτηση ο Γενικός Γραμματέας της κυβερνήσεως ο διοικητής και μερικοί υποδιοικητές της ΕΥΠ, στελέχη της ΕΛΑΣ και ο Γενικός Γραμματεύς Εξαγωγικού Εμπορίου του υπουργείου Εξωτερικών. Στα Τέμπη οδηγήθηκε σε παραίτηση ο υπουργός και έμεινε ακάλυπτος ο Γενικός Γραμματεύς της Περιφερείας. Τώρα θυσιάζονται ανεξαρτήτως του βαθμού εμπλοκής τους, η ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου στην οποία ο Πρωθυπουργός «χρωστά» ότι κατέθεσε μάρτυρας στην υπόθεση του Νίκου Γεωργιάδη στην Μολδαβία, ο πιστός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη, τέως Δήμαρχος Δάφνης Μιχάλης Σταυριανουδάκης (ο οποίος σπανίως αυτενεργεί) και ο Γραμματεύς Αποδήμων της ΝΔ κύριος Θεοδωρόπουλος. Άπαντες θα κληθούν από την Δικαιοσύνη αλλά και από την Αρχή Προστασίας για εξηγήσεις ίνα δικαιωθή το πρωτοσέλιδο της «Εστίας» της 5ης Μαρτίου 2024, με τίτλο «Στο Εδώλιο της Αρχής προστασίας Δεδομένων το Υπουργείο Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο» αλλά και το σημείωμα του υπογράφοντος για το «Τέλος της εμπιστοσύνης των πολιτών στην εκλογική διαδικασία» στην οποία κάναμε για πρώτη φορά λόγο για «καθεστωτικές πρακτικές».

Το modus operandi των χειρισμών του κυρίου Μητσοτάκη σε αυτή την νέα κρίση (η οποία αν φθάσει στην αυλή του θα κάνει το Μαξίμου πολιτικό παρανάλωμα του πυρός) έχει στόχο να αποκρύψει τα πραγματικά γεγονότα και τους πραγματικούς πρωταγωνιστές. Τα γεγονότα όπως έδειξε η εσωτερική έρευνα του Μαξίμου έχουν ως εξής: Τα προσωπικά δεδομένα φέρονται να «πέταξαν» από το Υπουργείο Εσωτερικών με ευθύνη του κυρίου Σταυριανουδάκη στο κόμμα επί Υπουργίας του κυρίου Βορίδη με προορισμό την Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού της ΝΔ. Για αυτό άλλωστε και παραιτήθηκε ο κύριος Σταυριανουδάκης και όχι ο άλλος Γραμματέας του Υπουργείου κύριος Μπαλέρμπας τον οποίο η κυρία Κεραμέως υποχρέωσε αρχικώς να προβεί σε δηλώσεις διάψευσης. Γι’ αυτό ίσως και προσεφέρθη προς παραίτηση παίρνοντας πολιτικά όλο το βάρος πάνω της η ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου μετά από συνάντηση της χθες με στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού (ίσως και με τον ίδιο! Λόγω των καλών σχέσεων που έχουν) στο Μέγαρο Μαξίμου. Η αλήθεια φαίνεται όμως να είναι αυτή. Το δρομολόγιο της διαρροής δεδομένων εκλογικών καταλόγων της περιόδου Βορίδη ήταν Κλαυθμώνος – Πειραιώς – Βρυξέλλες.

Ο κύριος Μητσοτάκης δεν διστάζει να «δείξει» το κόμμα του για να προστατέψει τον εαυτό του (ευρωπαϊκές φιλοδοξίες) και δύο βασικούς Υπουργούς του, από ένα νέο σκάνδαλο για το κράτος δικαίου! Στο παρασκήνιο ωστόσο υπάρχει έντονη δυσφορία και για τον κύριο Βορίδη αλλά και για την κυρία Κεραμέως η οποία από την αρχή παραπέμποντας στην λίστα των εκλογικών καταλόγων των προηγουμένων εκλογών, έδειξε ξεκάθαρα προς τον κύριο Βορίδη και έδωσε πολιτική διάσταση. Όχι υπηρεσιακή όπως ήθελαν κάποιοι για να «πνιγεί» το θέμα. Χωρίς να συνειδητοποιεί, όπως λέγεται, ότι έτσι μπορεί να εγερθεί και ζήτημα ακυρότητας των εθνικών εκλογών! Οι χειρισμοί της τις πρώτες ημέρες της κρίσεως θεωρούνται τραγικοί από το Μέγαρο Μαξίμου καθώς σε αντίθεση με την υπερασπιστική γραμμή Ασημακοπούλου αυτοί έδωσαν την ευκαιρία στην Δικαιοσύνη και στις Ανεξάρτητες Αρχές (εντός των οποίων υπάρχουν ακόμη δικαστές!) να εγκατασταθούν μέσα στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ασχέτως αν η έρευνα δεν αφορά σε πρώτο χρόνο την θητεία της αλλά του προκατόχου της. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, το σχέδιο της κυρίας Κεραμέως την οποία στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου θεωρούν «εμμονική», να μετακομίσει στις Βρυξέλλες ως Επίτροπος, καίγεται, αλλά αυτό είναι το ολιγότερο. Εδώ «καίγεται» η Ελληνική Δημοκρατία. Όπως σημειώσαμε στο κύριο άρθρο της 5ης Μαρτίου «όταν το πολιτικό σύστημα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να φλερτάρει με το τέλος της εμπιστοσύνης σε κάθε θεσμό, τα πράγματα σοβαρεύουν. Αν αρχίσει να εμπεδώνεται στον κόσμο με αφορμές σαν και αυτή ότι άλλο ψηφίζεις, άλλο προκύπτει, στο μέλλον θα έχουμε απροσδόκητες εξελίξεις». Εδώ είμαστε τώρα. Στις απροσδόκητες εξελίξεις. Με Τέμπη, υποκλοπές (η έρευνα Ζήση θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2024, μαθαίνουμε!), επιστολική ψήφο και Μίχο φθάσαμε να εορτάζουμε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας κάνοντας το μνημόσυνό της. Βοήθειά μας.

Δημοσιεύεται στην «Εστία»