4 Μαρτίου 2024

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν να δοθεί ολόκληρη η δικογραφία για τα Τέμπη στην εξεταστική


Τη χορήγηση και διαβίβαση στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής του συνόλου της μέχρι σήμερα σχηματισθείσας δικογραφίας για το δυστύχημα-έγκλημα των Τεμπών ζητούν από τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Όπως επισημαίνουν στο αίτημα προς τον πρόεδρο Δημήτρη Μαρκόπουλο, το οποίο κοινοποιούν στην Ειδική Γραμματεία του Προέδρου της Βουλής, «η Εξεταστική Επιτροπή ζήτησε το συνολικό συλλεχθέν μέχρι σήμερα αποδεικτικό υλικό της ανάκρισης, καθότι απαραίτητο προκειμένου να καταστεί δυνατή η διαμόρφωση αξιόπιστου πορίσματος στο οποίο θα έχουν συνεκτιμηθεί και συμπεριληφθεί όλα τα αποδεικτικά στοιχεία».


Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον δύο βουλευτές μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη έχουν καταγγείλει πως λείπουν κρίσιμες μαρτυρίες απ' το υλικό στο οποίο τους δόθηκε πρόσβαση ώστε να συντάξουν τα πορίσματά τους, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία κάνει ό,τι μπορεί για να κλείσουν άρον-άρον οι εργασίες της εξεταστικής για το έγκλημα των Τεμπών.


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης έχει επισημάνει τις σημαντικές ελλείψεις, καθώς και ότι «προκύπτει από τις μαρτυρίες στελεχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ότι ο Κώστας Αχ. Καραμανλής ενημερωνόταν για την έλλειψη ασφάλειας των σιδηροδρόμων».


Επίσης, η Μιλένα Αποστολάκη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατήγγειλε πως η δικογραφία για τα Τέμπη που εστάλη από τον ανακριτή Λάρισας στη Βουλή δεν είναι ολόκληρη. «Δεν πρόκειται για το σύνολο της δικογραφίας αλλά για στοιχεία της δικογραφίας, τα οποία επιλεκτικά έχουν αποσταλεί στη Βουλή. Λείπουν ουσιώδη στοιχεία, ουσιώδη συνημμένα, τα οποία οι μάρτυρες κατέθεσαν, και θα έλεγα ότι εισφέρει ελάχιστα στην προσπάθεια να αποκαλυφθούν τα αίτια και οι υπεύθυνοι αυτού του τραγικού εγκλήματος» είπε.


Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στο αίτημα του επισημαίνουν ότι το διαβιβασθέν από τον Εφέτη Ανακριτή αποδεικτικό υλικό «συνιστά τμήμα μόνο της μέχρι σήμερα διενεργηθείσας ανάκρισης, από το οποίο απουσιάζουν στοιχεία κρίσιμα για το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής, δηλαδή την διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών» και υπογραμμίζουν ότι «η Εξεταστική Επιτροπή ζήτησε το συνολικό συλλεχθέν μέχρι σήμερα αποδεικτικό υλικό της ανάκρισης, καθότι απαραίτητο προκειμένου να καταστεί δυνατή η διαμόρφωση αξιόπιστου πορίσματος στο οποίο θα έχουν συνεκτιμηθεί και συμπεριληφθεί όλα τα αποδεικτικά στοιχεία».


Όπως σημειώνουν, «η πάνδημη απαίτηση για την αποκάλυψη της αλήθειας και την τιμωρία των υπευθύνων για το έγκλημα των Τεμπών καθιστά επιβεβλημένη τη διαβίβαση στην Εξεταστική Επιτροπή, η οποία διερευνά παραλλήλως με την Ελληνική Δικαιοσύνη τις συνθήκες του εγκλήματος, κάθε αποδεικτικού στοιχείου προκειμένου η Επιτροπή να ολοκληρώσει το έργο της χωρίς εμπόδια και προσκόμματα, τα οποία θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως προσπάθεια δυσχέρανσης του έργου της».


Καλούν μάλιστα τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής να απευθυνθεί «άμεσα προς το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας ζητώντας να αποφασίσει τη χορήγηση και διαβίβαση στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής του συνόλου της μέχρι σήμερα σχηματισθείσας δικογραφίας προκειμένου να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής».


Το αίτημα υπογράφουν τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μ. Αποστολάκη, Γ. Νικητιάδης και Απ. Πάνας.


Πρέπει να σημειωθεί ότι στον ανακριτή της Λάρισας έχουν καταθέσει ο πρόεδρος των μηχανοδηγών Κώστας Γενιδούνιας και ο πρώην CEO της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φίλιππος Τσαλίδης, που με όσα είπαν εκθέτουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών. Πρόκειται μεταξύ άλλων για πρόσωπα τα οποία τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσουν να καταθέσουν στην εξεταστική της Βουλής, καθώς δεν συναίνεσε η κυβερνητική πλειοψηφία.

ΠΗΓΗ https://www.efsyn.gr/