Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κάλυμνος, Κως, Ρόδος, Σύμη και Καστελλόριζο είναι τα δέκα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που περιμένουν κύμα τουριστών από τη γειτονική χώρα αυτήν τη σεζόν
Νέα δεδομένα στην ελληνοτουρκική τουριστική βιομηχανία δημιουργεί η απόφαση που λήφθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ελληνοτουρκική βίζα των επτά ημερών, κάτι που αποτελεί τη μόνη εξαίρεση από τους κανόνες που ισχύουν για τον χώρο Σένγκεν.
Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κάλυμνος, Κως, Ρόδος, Σύμη και Καστελλόριζο είναι τα δέκα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που περιμένουν κύμα τουριστών από τη γειτονική χώρα αυτήν τη σεζόν. Απαντώντας, πρόσφατα, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργου Νικητιάδη, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ανέφερε: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι η πρώτη φάση, που περιλαμβάνει πέντε νησιά, θα ξεκινήσει στις 30 Μαρτίου για τις χορηγήσεις θεώρησης εισόδου στους Τούρκους πολίτες και το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε την πλήρη εφαρμογή».
«Πολύ καλή η ελληνοτουρκική συμφωνία»
Ενα από τα νησιά που αναμένεται να είναι στα πέντε πρώτα από τα οποία θα ξεκινήσει η χορήγηση της βίζας εξπρές για τους Τούρκους πολίτες είναι η Κως. Το νησί του Ιπποκράτη, αλλά και του ποδηλάτου -έχει σήμα πιστοποίησης Bike Friendly Destination-, εκπροσωπήθηκε στη διεθνή τουριστική έκθεση ΙΤΒ 2024 στο Βερολίνο από την αντιδήμαρχο Τουρισμού του Δήμου Κω, Ματίνα Βουκελάτου-Χριστοδουλίδη. «Θεωρούμε ότι η Κως θα είναι από τα πρώτα νησιά που θα εγκαινιάσουν την αρχή της επταήμερης βίζας. Είναι ένα πλεονέκτημα, γιατί χωρίς ιδιαίτερο κόπο θα έχουμε τουρισμό όλο τον χρόνο. Η βίζα εξπρές είναι κάτι πάρα πολύ θετικό, θα τονώσει την τοπική αγορά, ενώ θα καλύπτει τα μικρά τουριστικά κενά με τις διανυκτερεύσεις. Εάν δουλέψει γρήγορα, μεθοδικά και αποτελεσματικά το σύστημα για τη βίζα, θα αποτελεί νέο πλεονέκτημα για την Κω. Υπάρχουν πολλοί φίλοι μας και πελάτες από την Τουρκία, οι οποίοι θέλουν να μας επισκεφθούν. Σίγουρα με το να έχουν μια βίζα εξπρές θα είναι πιο εύκολο. Θα έχουν λιγότερη ταλαιπωρία από τα να περιμένουν βίζα για δύο ή τρεις μήνες και ούτω καθεξής», είπε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας, ανέφερε: «Η επαναφορά της ταχείας χορήγησης επταήμερης τουριστικής βίζας για τους Τούρκους πολίτες ήταν ένα πάγιο αίτημα του νησιού μας, χαιρόμαστε που το μέτρο θα εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα και εκτιμούμε πως τα οφέλη του για τον τουρισμό και την οικονομία στον τόπο μας θα είναι σημαντικά, αφού υπολογίζουμε πως θα έχουμε έναν αριθμό επισκεπτών που θα ξεπερνά τις 100.000, αυξημένο κατά 20%, περίπου, σε σχέση με το 2023. Ηδη πραγματοποιήσαμε μία αυτοψία στο λιμάνι της Μυτιλήνης και μία ευρεία σύσκεψη με τους γενικούς γραμματείς Δημόσιας Τάξης, κ. Λογοθέτη, και Ναυτιλίας και Λιμένων, κ. Κυριαζόπουλο, όπου συζητήθηκαν οι ενέργειες που απαιτούνται από κάθε εμπλεκόμενο φορέα. Η Μυτιλήνη θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους Τούρκους επισκέπτες, εφαρμόζοντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας».
Την ιδιαίτερη σημασία της συγκεκριμένης ελληνοτουρκικής συμφωνίας για τη βίζα εξπρές υπογράμμισε και η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Διεθνούς Τουριστικής Εκθεσης στο Βερολίνο. «Για εμάς φέτος θα είναι μια ιδιαίτερη χρονιά σε σχέση με την Τουρκία, διότι το πρόγραμμα για τα δέκα νησιά αναμένεται να αναζωογονήσει την ανάπτυξη των νησιών που βρίσκονται σε εγγύτητα με τις τουρκικές ακτές. Οι Τούρκοι ταξιδιώτες θα λαμβάνουν την ειδική βίζα από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές κατά την άφιξή τους στο νησί στο οποίο θα κάνουν διακοπές».
Οι προβληματισμοί των φορέων
Σύμφωνα με τους αρμοδίους, οι έλεγχοι από ελληνικής πλευράς θα είναι πολύ αυστηροί, αν και, όπως λένε οι τοπικοί άρχοντες των νησιών, δεν υπάρχει ανησυχία μήπως παραβατικά άτομα εκμεταλλευτούν την επταήμερη βίζα για να έρθουν στην Ελλάδα.
Κάτι το οποίο εξήγησε ο δήμαρχος Σύμης, Λευτέρης Παπακαλοδούκας. «Αν κάποιος θα ήθελε να περάσει, θα το έκανε παράνομα, δεν θα έβγαζε επταήμερη βίζα, οπότε δεν είναι κάτι το οποίος μας ανησυχεί». Ο κ. Παπακαλοδούκας θέτει και τους προβληματισμούς του πάνω στο θέμα της επταήμερης βίζας, την οποία θεωρεί ως αρκετά καλό μέτρο για τον τουρισμό. «Αυτός που θα πάρει τη βίζα εξπρές είναι αυτός που θα έρθει για κάποια μονοήμερη ή διήμερη εκδρομή. Συνεπώς, ευνοείται η μεσαία οικονομική τάξη των Τούρκων πολιτών. Βέβαια, ως μέτρο είναι αρκετά θετικό. Οι Τούρκοι τουρίστες είναι οι καλύτεροι, αφήνουν χρήματα, σέβονται τον τόπο, δεν δημιουργούν πρόβλημα. Από εκεί και πέρα δεν επαρκεί μόνο για επτά ημέρες η βίζα. Οι Τούρκοι δεν είναι για μία φορά, έρχονται 3 με 4 φορές τον μήνα επί 5-6 μήνες με τα σκάφη τους. Επομένως, αυτοί που θέλουν να κάνουν διακοπές για πολύ καιρό θα βγάλουν βίζα στη Σμύρνη και στην Κωνσταντινούπολη». Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σύμης, αυτό που θα πρέπει να διευκρινιστεί είναι αν με τη βίζα εξπρές θα μπορεί ο Τούρκος επισκέπτης να επισκέπτεται και άλλα νησιά από τα δέκα της συμφωνίας ή μονάχα το νησί στο οποίο θα βγαίνει η βίζα. Πάντως, ήδη στα πρώτα νησιά όπου θα εφαρμοστεί η συμφωνία οι αρμόδιοι φορείς τρέχουν να προλάβουν, ώστε μέχρι το τέλος Μαρτίου να είναι έτοιμοι οι χώροι ελέγχου και έκδοσης της επταήμερης βίζας. Αλλωστε, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργο Νικητιάδη, αρκετοί πράκτορες εκφράζουν την ανησυχία τους για το εάν όλα θα είναι έτοιμα, αφού ήδη υπάρχουν πάνω από 30.000 κρατήσεις, με τους ταξιδιώτες από τη γειτονική χώρα να υπολογίζουν ότι θα ισχύσει το νέο σύστημα της βίζας και δεν φρόντισαν να πάνε με το παλαιότερο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ακυρώσουν το ταξίδι τους.