Ένα κυριολεκτικά ψοφοδεές πολιτικό σύστημα υπέβαλε δουλοπρεπώς τα σέβη του στα… ακριβά πούρα
Του Μανώλη Κοττάκη
Eπί τρεις ολόκληρες ημέρες, ένα φάντασμα πλανάτο πάνω από το Κοινοβούλιο. Ένα φάντασμα χωρίς όνομα. Κάθε φορά που ένας υπουργός ή βουλευτής της συμπολίτευσης ή ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης έφτανε, όσο διήρκεσε η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, στο παρά πέντε για να προφέρει το όνομα εκείνου που ήταν βασικό θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια, τον έπιανε «γλωσσοδέτης»!
Άλλος έκανε αναφορά σε ιδιωτικό έντυπο (Γεραπετρίτης), άλλος σε κορυφαίο όμιλο (Μηταράκης), άλλος σε ιδιωτικά συμφέροντα (Σκέρτσος), άλλος σε θυρωρούς συμφερόντων (Καραμανλής), άλλος σε ολιγαρχία (Ανδρουλάκης), άλλος στα κανάλια, στο όνομα της εταιρίας Alter Ego (Τσιόδρας) κ.ά.
Ένα κυριολεκτικά ψοφοδεές πολιτικό σύστημα γιόρτασε χθες την Παγκόσμια Ημέρα του Θεάτρου Σκιών με τον δικό του, μοναδικό πολιτικό τρόπο: υποβάλλοντας δουλοπρεπώς τα σέβη του στα… ακριβά πούρα! Μη φανταστεί κανείς ότι έχουμε κάποια προσωπική δυσαρέσκεια με την εξέλιξη – μακριά από εμάς. Ίσα ίσα, χαιρόμαστε για τα αποκαλυπτήρια!
Η Ελλάς είναι, άλλωστε, μικρός τόπος. Ο κόσμος το έχει τούμπανο. Δυσαρέσκεια καμία, λοιπόν, όποιος έχει την ελευθερία έχει και την ευθύνη. Διαπιστώσεις, όμως, ναι. Κάνουμε διαπιστώσεις!
Ο πρωθυπουργός επιστράτευσε και παρέταξε όλους τους υπουργούς του (κάποιους τούς γύρισε και από το εξωτερικό) για να εκπέμψει σε όλο το σύστημα, αλλά και στα όποια παράκεντρα φοβάται (ναι, φοβάται – για την ακρίβεια, τρέμει) ότι ελέγχει το υπουργικό του συμβούλιο και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Και ότι δεν διαθέτει στις τάξεις του πέμπτες φάλαγγες.
Εις βάρος του
Παρά την επιστράτευση, όμως, η μάχη της ισχύος κρίθηκε εις βάρος του, όχι υπέρ του. Πρώτον, διότι ο ίδιος δεν τόλμησε να γίνει ιδιαιτέρως συγκεκριμένος. Από μια άποψη… σοφά. Πώς να αποκαλέσεις «οργανωμένο συμφέρον» τον κουμπάρο της οικογένειάς σου χωρίς να προκαλέσεις τον γέλωτα; Σε περίπτωση που το έκανε, θα γινόταν ρεντίκολο. Δεύτερον, διότι οι κορυφαίοι υπουργοί του όχι απλώς δεν είπαν όνομα διαπλεκομένου, αλλά έδωσαν και λίαν επιτυχείς εξετάσεις στο Λιμάνι.
Πατούσαν μεν σε δύο βάρκες, αλλά, μεταξύ της λέμβου του Μαξίμου και του τάνκερ του Πειραιώς, στο παρασκήνιο προτίμησαν το τάνκερ. Τρίτον, διότι η συντριπτική πλειονότης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας καλούσε το δεύτερο κέντρο της κυβέρνησης στον Πειραιά όλες αυτές τις μέρες και καθύβριζε αγανακτισμένη με σκαιότατο τρόπο στενούς συνεργάτες του Μεγάρου Μαξίμου, γιατί τους υποχρέωναν να κάνουν τις πρώτες ώρες της κρίσης αναρτήσεις κατά των συμφερόντων που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της χώρας. «Δεν φταίμε εμείς, μας διέταξαν» έλεγαν. Το γράφουμε μετά λόγου γνώσεως.
Με δυο λόγια, παίχτηκε ένα παιχνίδι ισχύος μέσα και έξω από τη Βουλή αυτές τις ημέρες. Και το παιχνίδι εκρίθη γιατί η πολιτική παρέδωσε τα διαπιστευτήριά της στην αγορά – οι εκλεγμένοι παρέδωσαν το περιβραχιόνιο του αρχηγού στους δοτούς. Οι δοτοί νίκησαν τους εκλεγμένους.
Αλλά για να έχει τύχη μια δημοκρατία οι εκλεγμένοι οφείλουν να παραδίδουν τα διαπιστευτήριά τους στους εντολοδόχους τους. Στον λαό. Σε κανέναν άλλον. Στις δημοκρατίες, η πολιτική προηγείται της αγοράς και όχι η αγορά της δημοκρατίας. Υπό αυτή την έννοια, από όλη αυτή τη φαρσοκωμωδία χαμένοι βγαίνουν οι πάντες, όχι μόνο η Ν.Δ.
Επί τρεις ολόκληρες ημέρες απαξιώθηκαν από όλους ο κοινοβουλευτισμός και η κοινοβουλευτική δημοκρατία. Εκτός από τη Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, που υπέβαλαν την πρόταση δυσπιστίας, όχι απλώς δεν έβγαλαν άχνα, αλλά έπιασαν και τις γωνίες για να μην τους «πιάσουν» τα σκάγια.
ΥΓ.1: Πράγματι, ο τηλεοπτικός σταθμός Mega έλαβε την άδεια λειτουργίας επί ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά. Τέθηκε σε λειτουργία επί Ν.Δ. Να υποθέσω ότι ο αγαπητός συνάδελφος που μου το επισημαίνει στη στήλη «Big Mouth» στέλνει και το μήνυμα προς το Μαξίμου ότι δεν του έχουν γενικώς υποχρέωση;
ΥΓ.2: Θέσαμε χθες ορισμένα ερωτήματα, μεταξύ των οποίων αν μεγαλοεπιχειρηματίας πλήρωσε την υπέρογκη εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ. Αντί απαντήσεως, εξεδόθη αναλυτική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΡΓΟΣΕ, η οποία μας ενημερώνει ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία 15 ημερών για να καταβάλουν την εγγύηση και ότι «μέχρι σήμερα έχουν καταβάλει μηδέν ευρώ».
Αυτό ακριβώς λέμε και εμείς – που ερώτηση κάναμε, ας το θυμίσουμε: «Μέχρι σήμερα». Αύριο, βλέπουμε…