20 Μαρτίου 2024

Ενα ολόκληρο «σύστημα» στοχοποιεί τη Λάουρα Κιόβεσι

 

Η θέση της Ευρωπαίας εισαγγελέως ότι η κυβέρνηση υψώνει απαράδεκτα εμπόδια στη διερεύνηση του σιδηροδρομικού εγκλήματος ενοχλεί ανώτατους δικαστικούς και πρωτοκλασάτους υπουργούς, που στρέφουν τα πυρά τους εναντίον της.
Πολύ ενόχλησαν και συνεχίζουν να ενοχλούν οι δηλώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, Λάουρα Κιόβεσι, για τα «απαράδεκτα» εμπόδια που θέτει η ελληνική κυβέρνηση στην έρευνα για το έγκλημα των Τεμπών. 


Η ενόχληση ενός ολόκληρου συστήματος, που παρέχει προστασία σε πολιτικά πρόσωπα και συμφέροντα και δεν φρόντισε καν για την αποφυγή του μπαζώματος μετά το δυστύχημα, κατέστη ολοφάνερη τις ημέρες που ακολούθησαν τη δημοσίευση της συνέντευξης της Ευρωπαίας εισαγγελέως και εκδηλώθηκε με ευρύ φάσμα σχολίων, ξεκινώντας από τα πιο υποδόρια της Ανώτατης Δικαιοσύνης έως τα συνήθη έξαλλα που εκστόμισε σε τηλεοπτική εμφάνιση ο Αδωνις Γεωργιάδης.

«Θολώνουν τα νερά, πνίγουν την υπόθεση» ήταν ο βασικός πρωτοσέλιδος τίτλος της «Εφ.Συν.» την περασμένη Παρασκευή για τη συνέντευξη της κ. Κιόβεσι που χαρακτήριζε, μεταξύ άλλων, αντίθετη με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και νόμους την απαγόρευση άσκησης δίωξης κατά πρώην υπουργών. Την ίδια μέρα εκδόθηκε μια ανακοίνωση-σχόλιο από δύο ανώτατους δικαστικούς, τους εκπροσώπους Τύπου του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Λυμπερόπουλο, και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, Κωνσταντίνο Τζαβέλλα.

Μιλούν για «εθιμοτυπική επίσκεψη» στον Αρειο Πάγο της Ευρωπαίας γενικής εισαγγελέως που πραγματοποιήθηκε «κατόπιν αιτήματός της». Στην επόμενη πρόταση σημειώνουν ότι στη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε «η πρόθεση για στενή και αρμονική συνεργασία των εισαγγελικών λειτουργών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και της Εισαγγελίας της χώρας μας», αλλά τονίζουν ότι αυτό θα συμβεί στο πλαίσιο του Κανονισμού 2017/1939, «ο οποίος περιορίζει την καθ’ ύλην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αποκλειστικά και μόνον στις αξιόποινες πράξεις που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Την ενόχλησή του έσπευσε να δημοσιοποιήσει την ίδια μέρα και ο πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών, Παναγιώτης Δανιάς, με προσωπική του ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, σημειώνοντας ότι «η Ευρωπαία εισαγγελέας υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητές της, όταν μας λέει ότι πρέπει να αλλάξουμε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών (!!), ή και το Σύνταγμα (!!!), ώστε να μπορεί, δήθεν, να κάνει ανενόχλητη την έρευνά της».

Και τι δεν λέει παρακάτω ο κ. Δανιάς: Οτι «οι πραγματικοί δικαστές και εισαγγελείς» κάνουν τη δουλειά τους «αθόρυβα και μεθοδικά», «χωρίς βαρύγδουπες δηλώσεις που προσβάλλουν τη θεσμική αυτονομία των κρατών-μελών της Ε.Ε.». Φτάνει ακόμη στο σημείο να χαρακτηρίζει «αδιάφορο για την αναζήτηση της αλήθειας» το τραύμα των συγγενών των θυμάτων και να υπαινίσσεται ότι η κ. Κιόβεσι ενδιαφέρεται να κατέβει στις ευρωεκλογές!

Δύο μέρες μετά το παραπάνω σχόλιο, ο κ. Δανιάς υποχρεώθηκε σε νέα ανάρτηση, όπου ζητά συγγνώμη «από όσους συγγενείς πικράθηκαν» και καταφεύγει σε παραδείγματα με ιατρούς και ασθενείς, θυμίζοντας άλλες εποχές και λέγοντας ότι ο δικαστής «πρέπει να μην εμπλέκεται συναισθηματικά με έναν ασθενή γιατί δεν θα δει ψύχραιμα και σωστά πού θα βάλει το νυστέρι»…

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η τοποθέτηση Δανιά ήταν τέτοιες που δύο μέλη του Δ.Σ. της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών, ο Βασίλης Φαϊτάς και η Βανέσσα-Παναγιώτα Ντέγκα, προχώρησαν σε ξεχωριστή ανακοίνωση. Τονίζουν ότι η δήλωση Δανιά «δεν εξυπηρετεί την υπόθεση της αναζήτησης της αλήθειας» και τη χαρακτηρίζουν «απαξιωτική για την απώλεια των συγγενών των θυμάτων», προσθέτοντας ότι «δεν απηχεί τη θέση των διοικητικών δικαστών, που στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για πλήρη διαλεύκανση του εγκλήματος και απόδοση όλων των ευθυνών που προκύπτουν».

Ακολούθησε χθες ο Αδωνις Γεωργιάδης, που ζήτησε ακόμη και την τιμωρία της Λάουρα Κιόβεσι σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ: «Οσον αφορά την παρέμβαση της Ευρωπαίας εισαγγελέως που είπε να αλλάξει το Σύνταγμα, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι τη θεωρώ παντελώς απαράδεκτη, πέραν παντός ορίου θεσμικού ρόλου που έχει», είπε, για να καταλήξει:

«Δεν σας κρύβω ότι, αν υπάρχει διαδικασία ακόμα και να αμφισβητήσουμε τη θέση της, θα πρέπει να το κάνουμε. Ελπίζω να υπάρχουν θεσμοί στις Βρυξέλλες να την τιμωρήσουν γι’ αυτό. Τα κράτη στην Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένουν ανεξάρτητα κυρίαρχα κράτη και δεν δεχόμαστε κομισάριους ή δερβέναγες για να μας πουν τι θα κάνουμε στη χώρα μας».

ΠΗΓΗ https://www.efsyn.gr/