20 Μαρτίου 2024

Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τα Τέμπη

 Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να καταθέτει όλες του τις δυνάμεις για να μην έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειες συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών, ξεκαθάρισε ο *ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας,* μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής. «Δεν θα σας αφήσουμε σε χλωρό κλαρί! Το έγκλημα δεν θα παραγραφεί, ούτε θα ξεχαστεί», τόνισε.


Όπως σημείωσε, όταν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθετε την πρόταση για συγκρότηση της Εξεταστικής, δεν είχε καμία αυταπάτη για τα όριά της, καθώς γνώριζε τι είχε συμβεί στο παρελθόν, παρά τα μεγάλα λόγια για άπλετο φως κ.λπ. Επίσης ήταν γνωστό ποιος είναι ο συσχετισμός, καθώς και το απαράδεκτο γεγονός ότι η απόλυτη πλειοψηφία του πρώτου κόμματος, που εξασφαλίζεται με το μπόνους των εδρών, μεταφέρεται στις Εξεταστικές και Προανακριτικές Επιτροπές.


Ο Δ. Κουτσούμπας κατήγγειλε τη συνολική προσπάθεια συγκάλυψης από την πλευρά της κυβέρνησης, μέσω της μη κλήτευσης μαρτύρων, με τη συμπεριφορά του προέδρου της Εξεταστικής και τις ανέξοδες αντιπαραθέσεις με τα άλλα κόμματα για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες, το βίαιο κλείσιμο των διαδικασιών πριν έρθει η δικογραφία και πριν εξεταστεί η πυρκαγιά και η έκρηξη. Τα παραπάνω, σημείωσε, τα είδε όλος ο λαός που απαιτεί δικαιοσύνη και η κυβέρνηση είναι απολύτως υπόλογη απέναντι στους συγγενείς.


Ταυτόχρονα, υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή της Εξεταστικής, άσχετα από το απαράδεκτο πόρισμα της ΝΔ, καθώς συνέβαλε στο να μην ξεχαστεί το έγκλημα, έφερε στο φως ουσιαστικά στοιχεία για την απόδοση πολιτικών και ποινικών ευθυνών, ενημερώθηκε ο κόσμος για τα πραγματικά αίτια του δυστυχήματος, τροφοδότησε τις κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας, αλλά αναδείχθηκαν και νέα στοιχεία. Η Εξεταστική συνέβαλε και βοήθησε τη δικαιοσύνη να ασχοληθεί και με άλλα ζητήματα και μάρτυρες.


Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και σε όσους λοιδόρησαν την πρωτοβουλία του ΚΚΕ, κυρίως το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κάποια κόμματα δεν κατέθεσαν καν πόρισμα. Όπως εξήγησε, το έγκλημα θα είχε θαφτεί χωρίς την Εξεταστική, συμπληρώνοντας πως τα κόμματα που κυβέρνησαν έχουν σοβαρές ευθύνες για το συμβάν, θέλουν να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους.


Σημείωσε ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ψηφίσει την πρόταση επειδή δεν μπορούσε να την αποτρέψει, μιας και αρκούσαν οι ψήφοι της αντιπολίτευσης και ταυτόχρονα καταψήφισε και απέτρεψε τις προτάσεις για Προανακριτικές, όπως ήταν δεδομένο. Το ΚΚΕ, θύμισε, υπερψήφισε τις προτάσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, παρότι άφηναν εκτός το έγκλημα και διερευνούσαν την οικονομική ζημιά της ΕΕ. Συνεπώς, χωρίς τη σύσταση Εξεταστικής θα είχαν σταματήσει τα πάντα πριν 4 μήνες, γεγονός που θα βόλευε την κυβέρνηση.