21 Μαρτίου 2024

Ειδική σύσκεψη για τη βίζα που θα χορηγείται σε Τούρκους τουρίστες



 • Δηλώσεις προς την «δ» του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης Μάνο Λογοθέτη

Σύσκεψη με θέμα τη διευθέτηση των διαδικαστικών θεμάτων που άπτονται της έκδοσης της 7ήμερης βίζας για τους Τούρκους πολίτες πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου με προεδρεύοντες τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης Μάνο Λογοθέτη και τον γενικό γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμένων Ευάγγελο Κυριαζόπουλο.


Μιλώντας αποκλειστικά στη «δ», ο κ. Λογοθέτης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έναρξη του προγράμματος. Δήλωσε μάλιστα βέβαιος ότι με τη συμμετοχή και την υποστήριξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία στη Ρόδο.
Αναλυτικότερα ανέφερε τα εξής: «Είναι ευτυχής η συγκυρία της επανέναρξης του πιλοτικού προγράμματος έκδοσης βίζας on the spot στο σημείο εισόδου, σε 14 λιμάνια 10 νησιών του Αιγαίου. Ευελπιστούμε σε αυξημένη τουριστική κίνηση από την Τουρκία και είμαστε εδώ με τον κ. Κυριαζόπουλο προκειμένου να εξετάσουμε με τους εκπροσώπους όλων των αρμόδιων φορέων, πώς θα διευκολύνουμε τους επισκέπτες μας, να αποφύγουμε τις μεγάλες καθυστερήσεις και να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση.
Η Ρόδος είναι γνωστή για το τουριστικό της πνεύμα και το υψηλό επίπεδο φιλοξενίας των επισκεπτών της. Χαίρομαι που κάθομαι σε ένα τραπέζι όπου όλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων αναγνωρίζουν την ανάγκη να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους Τούρκους υπηκόους που θα επιλέξουν να επισκεφθούν απευθείας το νησί και να εκδώσουν εδώ τη βίζα τους». Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέτρο της 7ημερης βίζας για τους Τούρκους πολίτες έχουν χαιρετίσει οι φορείς και οι τουριστικοί επιχειρηματίες της Ρόδου, σημειώνοντας ότι πρόκειται να συμβάλει στην τόνωση του τουρισμού και στην ενίσχυση της αγοράς, διευκολύνοντας τις ροές επισκεπτών από τη γείτονα χώρα προς το «Σμαραγδένιο Νησί». Η ευρεία αποδοχή του μέτρου απεδείχθη στη χθεσινή σύσκεψη που διεξήχθη σε ιδιαίτερα συνεργατικό και εποικοδομητικό κλίμα.


Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής περιφερειάρχη, Αποστόλης Ασπράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών, Νίκος Νικολής, ο αναπληρωτής δημάρχου και αντιδήμαρχος Μ. Πόλης, Βάιος Καλοπήτας, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Βασίλης Βαγιαννάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Γιάννης Παπαβασιλείου, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμεναρχείου, ναυτιλιακοί πράκτορες και στελέχη του ΔΛΤ.
Επισημαίνεται ότι πέρα από τη Ρόδο στα νησιά που θα είναι επισκέψιμα με τη βίζα εξπρές, περιλαμβάνονται η Σύμη, η Λέρος, το Καστελλόριζο, η Κάλυμνος, η Σάμος, η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος και οι Οινούσσες.
Η βίζα εξπρές θα κοστίζει περίπου 60 ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες και θα παρέχει τη δυνατότητα πολλαπλών εισόδων στα νησιά όπου ισχύει το μέτρο. Δηλαδή θα μπορούν οι τούρκοι πολίτες να τη χρησιμοποιήσουν–εφόσον το προτιμούν-αρκετές μεμονωμένες φορές μέσα στον χρόνο.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι η συμφωνία για την παροχή τουριστικής βίζας σε τούρκους πολίτες, υπεγράφη κατά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα, την 7η Δεκεμβρίου 2023, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, ανάμεσα σε άλλες συμφωνίες, Μνημόνια συνεργασίας και Κοινές Δηλώσεις.
Η 7ημερη άδεια παραμονής θα χορηγείται με την άφιξη των Τούρκων πολιτών. Τα δύο κράτη έχουν συμφωνήσει πως το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί για ένα χρόνο και στη συνέχεια, η ισχύς του θα επανεξετασθεί.



 Πηγή:www.dimokratiki.gr