14 Μαρτίου 2024

Η προσωποποίηση του τραγέλαφου

 

Ο πρωθυπουργός είναι ο πρώτος που θέλει να μάθει την αλήθεια για το έγκλημα των Τεμπών. Το είπε ο ίδιος στη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. «Πρώτος εγώ θέλω να μάθω την αλήθεια» ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε. Αν έμενε εκεί κάπως θα σωζόταν το ζήτημα. Αλλά δεν έμεινε.

Αντίθετα ισχυρίστηκε πως δεν έγινε μπάζωμα. «Λυπάμαι και οργίζομαι για όσους μιλούν για μπάζωμα», σημείωσε. Σε ό,τι αφορά τα αναπάντητα ερωτήματα υποστήριξε πως τον τελικό λόγο έχει η Δικαιοσύνη η οποία θα δώσει τις απαντήσεις. Πρόσθεσε όμως ότι αυτός ξέρει πως όσα λέγονται είναι ανυπόστατα και ότι με αφορμή το έγκλημα των Τεμπών «πολιτικοί αρχηγοί προσπαθούν να χτίσουν καριέρες».

Δύσκολα μπορεί να βγάλει κανείς άκρη μέσα από έναν τόσο ασυνάρτητο πολιτικό λόγο όπου η μια παράγραφος συγκρούεται με την προηγούμενη. Αν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος που θέλει να μάθει την αλήθεια, τότε αυτή η αλήθεια είναι υπό αναζήτηση και διερεύνηση. Οπότε τίποτα δεν είναι ανυπόστατο μέχρι να αποδειχτεί πως είναι.

Αν η Δικαιοσύνη είναι αυτή που έχει τον τελευταίο λόγο και την ευθύνη να δώσει απαντήσεις, τότε τα συμπεράσματα του πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχει μπάζωμα, όπως και η προσπάθειά του να κλείσει το θέμα μόνο ως απόπειρες παρέμβασης στο έργο των δικαστών μπορούν να θεωρηθούν.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης ήταν χθες η προσωποποίηση του τραγέλαφου.
 Κι αυτό γιατί θέλει πολύ θράσος να ισχυρίζεται πως είναι ο πρώτος που θέλει να μάθει την αλήθεια, όταν το κόμμα του δεν είχε το κουράγιο να ακούσει όλους τους μάρτυρες στην εξεταστική, αλλά φρόντισε να κλείσει άρον άρον τις εργασίες της καταθέτοντας ένα πόρισμα το οποίο δεν λέει τίποτα περισσότερο από την αρχική θέση του κυβερνώντος κόμματος: Ολα οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα, στο ανθρώπινο λάθος. Δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, υπάρχουν διαχρονικές παθογένειες.

Αν ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του πίστευαν στους θεσμούς -αντί να προσπαθούν να τους φέρουν στα μέτρα τους και να τους ελέγξουν- θα είχαν αφήσει την εξεταστική να κάνει σοβαρή και ολοκληρωμένη δουλειά και θα είχαν στείλει τον κ. Καραμανλή του Αχιλλέως μαζί με όλο τον φάκελο στη Δικαιοσύνη. Ωστε να έχει, όντως, αυτή τον τελευταίο λόγο.

ΠΗΓΗ https://www.efsyn.gr/