Πρόταση για την αύξηση του βασικού τέλους για τη βίζα Σένγκεν εφέτος υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εάν πάρει το “πράσινο φως”, το κόστος θα αυξηθεί κατά 12% και θα διαμορφωθεί από 80 ευρώ σε 90 ευρώ για τους ενήλικες και από 40 ευρώ σε 45 ευρώ για τα παιδιά.
Η ΕΕ σχεδιάζει επίσης να αυξήσει ακόμη περισσότερο το τέλος για τις χώρες που επιδεικνύουν “ανεπαρκή συνεργασία όσον αφορά την επανεισδοχή πολιτών”, η οποία αναφέρεται στην αποδοχή της επανεισόδου ατόμων που έχουν απελαθεί από κράτη μέλη.
Σημειώνεται ότι η βίζα Σένγκεν επιτρέπει στους κατόχους να ταξιδεύουν ελεύθερα στις 27 ευρωπαϊκές χώρες για έως και 90 ημέρες σε περίοδο 180 ημερών.
Η θεώρηση Σένγκεν απαιτείται για τους πολίτες από χώρες εκτός ΕΕ που δεν επωφελούνται από τον κανόνα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης 90 ημερών της ΕΕ και του χώρου Σένγκεν. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι υπήκοοι της Νότιας Αφρικής, της Ινδίας, του Πακιστάν, της Σρι Λάνκα και της Κίνας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στις 2 Φεβρουαρίου ένα σχέδιο για την αύξηση του τέλους θεώρησης Σένγκεν, μετά από μια συνάντηση τον Δεκέμβριο, κατά την οποία εμπειρογνώμονες από τα κράτη μέλη υποστήριξαν την αναθεώρηση με “συντριπτική πλειοψηφία”.
Η πρωτοβουλία θα είναι ανοικτή για σχόλια έως την 1η Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του θέματος και να γνωστοποιήσουν αν υποστηρίζουν ή όχι την πρόταση.
Στη συνέχεια, η ΕΕ μπορεί να εφαρμόσει τις αλλαγές 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η προτεινόμενη αύξηση των τιμών οφείλεται στην αύξηση του πληθωρισμού στην ΕΕ.
Σημειώνεται ότι, η ΕΕ προβαίνει σε αναθεώρηση του τέλους θεώρησης Σένγκεν κάθε τρία χρόνια.
Για τις χώρες που δεν έχουν επιδείξει συνεργασία στην επανεισδοχή πολιτών, που διαπιστώθηκε ότι διαμένουν παράνομα στο χώρο Σένγκεν,το κόστος θα αυξηθεί από 120 ευρώ σε 135 ευρώ και από 160 ευρώ σε 180 ευρώ.
Επιπλέον, η Επιτροπή πρότεινε να επιτραπεί στους εξωτερικούς παρόχους θεωρήσεων Σένγκεν να αυξήσουν τα τέλη των υπηρεσιών τους σύμφωνα με την αναθεώρηση.
Το μέγιστο ποσό που μπορούν να χρεώνουν οι εξωτερικοί πάροχοι, όπως τα γραφεία έκδοσης βίζας, είναι συνήθως το μισό του κανονικού τέλους.
Η Επιτροπή, στο πλαίσιο της πρότασής της, εισηγείται την αύξηση αυτού του ποσού από 40 ευρώ σε 45 ευρώ. Αντίθετα, το τέλος για την παράταση της θεώρησης Σένγκεν θα παραμείνει σταθερό στα 30 ευρώ.
Η ΕΕ επανέλαβε ότι σχεδιάζει την καθιέρωση μιας ψηφιακής βίζας Σένγκεν, η οποία συζητήθηκε αρχικά το 2022, έως το 2028.
ΠΗΓΗ https://money-tourism.gr/