9 Φεβρουαρίου 2024

Αλέξανδρος Βασιλικός: Απαιτείται σχέδιο και συνεργασία για την ανάπτυξη του τουρισμού

 

Τι λέει για το μοντέλο «ήλιος – θάλασσα» και τις ελλείψεις εργαζομένων στον κλάδο

Για την επόμενη ημέρα του ξενοδοχειακού κλάδου μιλάει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ξενοδοχίας, Εστίασης και Αναψυχής (HOTREC), ενόψει του 7ου Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας που διοργανώνεται το ερχόμενο Σάββατο στην Αθήνα. Η διοργάνωση συμπίπτει χρονικά, σχεδόν, με την ανάληψη από την Αθήνα της διεξαγωγής για τρία χρόνια του διεθνούς συνεδρίου Resort & Residential Hospitality Forum, το οποίο έως σήμερα λάμβανε χώρα στην Πορτογαλία.

– Πώς θα περιγράφατε την επόμενη ημέρα του ελληνικού ξενοδοχειακού κλάδου;

– Τα τελευταία χρόνια οι προκλήσεις είναι αναρίθμητες και συνεχώς εξελισσόμενες. Παρ’ όλα αυτά το ελληνικό ξενοδοχείο επέδειξε μια μοναδική ικανότητα προσαρμογής στις περιστάσεις και κατάφερε να συνεχίσει τη μεγάλη προσφορά του στην οικονομία και στην κοινωνία. Με βάση αυτή την πολύτιμη εμπειρία, συνεχίζουμε την προσπάθεια ώστε να ανταποκριθούμε στις νέες τάσεις και στις νέες ανάγκες που αναδύονται. Ασπίδα μας είναι η ποιότητα. Κι έχουμε κάνει ένα τεράστιο ποιοτικό άλμα. Από την Ελλάδα των «rooms to let» φτάσαμε στην Ελλάδα των ποιοτικών επιχειρήσεων του κλάδου. Μια εξέλιξη εντυπωσιακή, με μετρήσιμο κοινωνικό αποτύπωμα και πολλαπλασιαστές για άλλους κλάδους.

Το Costa Navarino γίνεται προορισμός οινοτουρισμού

Αυτό όχι μόνο δεν μας εφησυχάζει, αλλά γίνεται σκαλοπάτι για περαιτέρω ισχυροποίηση του ξενοδοχειακού προϊόντος μας, απαντώντας ολοκληρωμένα στις προκλήσεις της ενεργειακής και τεχνολογικής μετάβασης, ταυτόχρονα με την απαραίτητη εκπαίδευση του προσωπικού, την ώρα μάλιστα που τα στοιχεία δείχνουν πως λείπει από τα ελληνικά ξενοδοχεία ένα 20% του δυναμικού που χρειάζονται. Γι’ αυτό και ως ΞΕΕ στρέφουμε την προσοχή μας στην έγκαιρη και αποτελεσματική ανταπόκριση του κλάδου μας στο σύνολό του, μέρος του οποίου είναι ασφαλώς και τα μικρότερα ξενοδοχεία, που θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε πόρους συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

– Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα;

– Με τον πληθωρισμό να κάνει αισθητή την παρουσία του, τα επιτόκια να αυξάνονται, την κλιματική κρίση να απειλεί ανά πάσα στιγμή κάθε τουριστικό προορισμό και τη ρευστότητα να είναι κύριο χαρακτηριστικό της γεωπολιτικής, είναι σαφές πως διανύουμε μια εξαιρετικά δύσκολη και απαιτητική περίοδο μετάβασης. Στα δύσκολα δεν χωράνε πειράματα κι αυτοσχεδιασμοί. Αυτά που απαιτούνται είναι σχέδιο και συνεργασία όλων των δυνάμεων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μακριά και πέρα από άγονους ανταγωνισμούς. Ο τουρισμός ήταν και παραμένει υπόθεση όλων και αυτή ακριβώς την αντίληψη υπηρετεί με θεσμική ευθύνη το ΞΕΕ, αναδεικνύοντας σταθερά το γεγονός ότι το ελληνικό ξενοδοχείο είναι η ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού και ο μεγάλος πρωταγωνιστής της βιώσιμης προοπτικής του.

Οι μέχρι σήμερα ενδείξεις δείχνουν μία ακόμη χρονιά με θετικό πρόσημο.
– Πώς προβλέπετε ότι θα κινηθεί η φετινή τουριστική σεζόν;

– Είναι πάγια θέση του ΞΕΕ να μην κάνουμε προβλέψεις, πολύ περισσότερο μέσα σε ένα παγκόσμιο σκηνικό αβεβαιότητας. Μένοντας λοιπόν μόνον στα δεδομένα, οι μέχρι σήμερα ενδείξεις δείχνουν μια ακόμη χρονιά με θετικό πρόσημο. Η οπτική μας ωστόσο δεν πρέπει να περιορίζεται στον ορίζοντα της ζήτησης κάθε επόμενης χρονιάς αλλά στην από μέρους μας διαμόρφωση της προσφοράς κάθε επόμενης δεκαετίας. Στο momentum που βρισκόμαστε, το σημαντικό είναι να αναδειχθούν τα καλά παραδείγματα προορισμών που διαφοροποιούν το προϊόν τους μέσα από μεγάλες επενδύσεις, νησιών που αναδεικνύουν με επιτυχία θεματικές μορφές τουρισμού, περιοχών που αφήνουν πίσω τους το μαζικό μοντέλο «ήλιος – θάλασσα» και προσανατολίζονται στον θεματικό εμπλουτισμό της προσφοράς τους απευθυνόμενες σε συγκεκριμένες αγορές.

– Τι σηματοδοτεί η διοργάνωση του R&R Hospitality Forum για τρία χρόνια στην Αθήνα;

– Το Resort & Residential Hospitality Forum είναι μια κορυφαία διεθνής διοργάνωση στον χώρο της παγκόσμιας αγοράς φιλοξενίας που θα διεξάγεται από φέτος και για τρία χρόνια στην Αθήνα, γεγονός που συνιστά μεγάλη επιτυχία. Για να το επιτύχουμε, ενώσαμε ως Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο τις δυνάμεις μας με τον ΕΟΤ και την Enterprise Greece, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά στην πράξη πως η συνεργασία πάντα δίνει σπουδαία αποτελέσματα. Το R&R έχει καταξιωθεί ως συνεδριακός θεσμός υψηλού κύρους με τη συμμετοχή ηγετών της παγκόσμιας αγοράς και ως πλατφόρμα μοναδικών ευκαιριών δικτύωσης (networking) ανάμεσα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη της φιλοξενίας. Μέχρι και το 2023 διεξαγόταν στην Πορτογαλία και πλέον για τα επόμενα τρία χρόνια η Αθήνα θα είναι στο κέντρο του διαλόγου για όλες τις τάσεις και τις εξελίξεις της διεθνούς αγοράς, παρέχοντας στον Ελληνα ξενοδόχο το προνόμιο της έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης γι’ αυτές, που είναι και το βασικό μας μέλημα.

– Ποιες είναι οι βασικές θεματικές του 7ου Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας 2024;

– Μέσα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό και στις μεγάλες προκλήσεις της συγκυρίας, η γνώση είναι δύναμη για τον Ελληνα ξενοδόχο και θεμελιώδης αποστολή του ΞΕΕ είναι να εξασφαλίζουμε αυτή τη γνώση για όλα τα μέλη μας. Την αποστολή αυτή υπηρετεί με εξαιρετική επιτυχία εδώ και επτά χρόνια το Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας και στη φετινή διοργάνωση περιλαμβάνονται δύο θεματικά πάνελ εξαιρετικής σπουδαιότητας.

Το πρώτο, υπό τον τίτλο «Ευκαιρίες και κίνδυνοι στην εποχή των branding, management και franchise», θα χαρτογραφήσει τη νέα απαιτητική πραγματικότητα που διαμορφώνεται στον ξενοδοχειακό κλάδο μέσα από το έντονο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον και τις τοποθετήσεις μεγάλων brands και αλυσίδων στην Ελλάδα. Το δεύτερο, με τίτλο «Αλλαγή γενιάς και διαχείριση περιουσίας», εστιάζει στο γεγονός ότι, καθώς ο ελληνικός τουρισμός φτάνει στην ωριμότητά του, αποσύρονται οι πρωτοπόροι ξενοδόχοι που έβαλαν τα θεμέλια των επιτυχιών στις προηγούμενες δεκαετίες και η σκυτάλη της διαχείρισης περνάει πλέον στις επόμενες γενιές.

Πηγή kathimerini.gr

Δημήτρης Δελεβέγκος