7 Φεβρουαρίου 2024

«Γνωρίζουμε ότι ήδη χιλιάδες Τούρκοι θέλουν να αποκτήσουν τη βίζα εξπρές»



 Ταξιδιωτικοί πράκτορες μιλούν για τη νέα ελληνοτουρκική συμφωνία που αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των Τούρκων ταξιδιωτών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου


Κάθε καλοκαίρι το «Kastellorizo» και το «Kahramanlar» μπαινοβγαίνουν στο λιμάνι του ανατολικότερου νησιού της Ελλάδας, μεταφέροντας ταξιδιώτες από τα απέναντι παράλια. 

Τα δύο τουρκικά ημερόπλοια χρειάζονται μόλις 20 λεπτά για να δέσουν στο λιμάνι του Καστελλόριζου και να αποβιβάσουν τους Τούρκους επιβάτες, που κάθε χρόνο κατακλύζουν το ελληνικό νησί. Από τις αρχές του 2023 μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο, περίπου 41.000 ταξιδιώτες –κυρίως από τη γειτονική χώρα– επισκέφθηκαν το Καστελλόριζο, είτε με ημερόπλοιο είτε με κάποιο σκάφος αναψυχής.

Και αν το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο παρά τις χρονοβόρες διαδικασίες έκδοσης βίζας που ισχύουν σήμερα, με τα νέα δεδομένα τα πράγματα απλουστεύονται. Η εφαρμογή της ελληνοτουρκικής συμφωνίας που ανακοινώθηκε στις 7 Δεκεμβρίου για την επταήμερη βίζα-εξπρές σε δέκα νησιά του ανατολικού Αιγαίου –μεταξύ των οποίων και το Καστελλόριζο– αναμένεται μέσα στη νέα χρονιά να ενισχύσει σημαντικά το ενδιαφέρον των Τούρκων ταξιδιωτών.

Πώς θα λειτουργήσει η βίζα-εξπρές

«Γνωρίζουμε ότι ήδη 5.000 Τούρκοι πολίτες από το Φετιγέ μέχρι και την περιοχή της Αττάλειας ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τη νέα βίζα για να επισκεφθούν το Καστελλόριζο,», λέει στην «Κ» ο Κώστας Παπουτσής, ιδιοκτήτης του μοναδικού ταξιδιωτικού πρακτορείου στο Καστελλόριζο, από το 1999. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κατάφερε να συγκεντρώσει από τη μέρα που ανακοινώθηκε η συμφωνία, μας εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο αναμένεται να λειτουργήσει η βίζα-εξπρές: «Οι ενδιαφερόμενοι Τούρκοι ταξιδιώτες θα κάνουν αίτηση για τη νέα βίζα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, χωρίς να χρειάζεται πλέον να πάνε στο προξενείο μας στη Σμύρνη. Η βίζα είναι διάρκειας επτά ημερών, θα κοστίζει 60 ευρώ και θα τους δίνει τη δυνατότητα πολλαπλών εισόδων στα νησιά όπου ισχύει. Δηλαδή θα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν –εφόσον το προτιμούν– επτά μεμονωμένες φορές μέσα στον χρόνο. Αυτό είναι βολικό για νησιά όπως το Καστελλόριζο που είναι τόσο κοντά στα τουρκικά παράλια και προσφέρονται για ημερήσια εκδρομή. Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη βίζα κόστιζε 55 ευρώ, αλλά με αυτήν μπορούσαν να μας επισκεφθούν μόνο μία φορά».

Επιμήκυνση της σεζόν

Το νέο μέτρο αναμένεται να αποτελέσει «τονωτική ένεση» για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που προσβλέπουν σημαντικά στον Τούρκο επισκέπτη για την ανάπτυξη της οικονομίας τους. «Μόνο καλό μπορεί να είναι για εμάς που είμαστε στην παραμεθόριο», υπογραμμίζουν.

«Περιμένουμε ότι με τις νέες συνθήκες η τουριστική σεζόν μπορεί να επιμηκυνθεί ξεκινώντας από τον Μάιο και φτάνοντας μέχρι τον Νοέμβριο. Θα δίνεται πλέον μια ευκαιρία να έρθουν στο Καστελλόριζο Τούρκοι που απασχολούνται στον τομέα του τουρισμού και που το καλοκαίρι τους είναι αδύνατο να μας επισκεφθούν γιατί εργάζονται», λέει στην «Κ» ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Καστελλόριζου, Νίκος Ασβέστης. «Τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι ήδη πολύ θετικά από τους πράκτορες που έχουν τα δύο ημερόπλοια. Οι Τούρκοι αγαπούν το νησί μας και θέλουν να έρχονται συχνά», τονίζει ο ίδιος.

Οικογενειακά πακέτα και εκπτώσεις για ηλικιωμένους

Οι Τούρκοι επισκέπτες, λένε επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό, ανήκουν στην κατηγορία της υψηλής ποιότητας τουριστών που δεν θα σκεφτούν να περιορίσουν τα έξοδά τους.

«Οι περισσότεροι που θα έρθουν στο νησί μας, θα πιουν έναν καφέ, θα πάνε να φάνε σε ένα από τα 7-8 εστιατόρια, θα αγοράσουν κάτι πριν φύγουν. Ο Τούρκος τουρίστας όπου πάει θα φάει, θα πιει, θα περάσει καλά. Θα κοιτάξει να κάνει καλές διακοπές», λέει ο κ. Παπουτσής, προσθέτοντας πάντως ότι το μέτρο της βίζας-εξπρές αναμένεται να «ανοίξει» την αγορά και σε νέες κατηγορίες τουριστών.

«Πλέον μπορούμε να απευθυνόμαστε και σε μία μεσαία κατηγορία επισκεπτών, αφού όχι μόνο οι διαδικασίες θα απλουστευθούν, αλλά θα υπάρχει και κάποια έκπτωση στα οικογενειακά πακέτα και τους ηλικιωμένους».

Μετά το «πράσινο φως» που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω της επιτρόπου Μετανάστευσης, η βίζα θα χορηγείται σε Τούρκους πολίτες για επίσκεψη στη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο, την Κάλυμνο, την Κω, τη Ρόδο, τη Σύμη και το Καστελλόριζο, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η δυνατότητα να ταξιδέψουν με αυτήν εκτός Ελλάδας.

«Περιμένουμε διπλασιασμό των αφίξεων»

«Τα οικονομικά οφέλη θα είναι πολύ μεγάλα και για το κράτος, διότι περιμένουμε διπλασιασμό στον αριθμό των αφίξεων από την Τουρκία», λέει στην «Κ» η Μαρίζα Σβυριάδη, ιδιοκτήτρια μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στην Ιαλυσό της Ρόδου, επιβεβαιώνοντας με τη σειρά της ότι «οι Τούρκοι ταξιδιώτες είναι μεγάλης οικονομικής επιφάνειας και προσομοιάζουν τους Ελληνες στις ταξιδιωτικές τους δαπάνες».

Εστιάζοντας στα οφέλη που περιμένει το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων από το νέο μέτρο, λέει ότι με τον τρόπο αυτό «ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία ταξιδιωτικών πακέτων που θα απευθύνονται σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, άρα και της μεσαίας τάξης, και μάλιστα σε μεγαλύτερο εύρος χρόνου, πέραν των έξι μηνών που είναι η τουριστική σεζόν για τη Ρόδο».

Ερωτήματα από Τούρκους ταξιδιώτες

Στην Κω, ο Δημήτρης Χαμαντζόγλου, ιδιοκτήτης τουριστικού πρακτορείου στο νησί που έχει έδρα και στην Αλικαρνασσό της Τουρκίας, τα τελευταία 18 χρόνια, διατηρεί τις επιφυλάξεις του για το νέο μέτρο, καθώς όπως λέει ο ταξιδιώτης δεν μπορεί να έχει τη γνώση για το πώς λειτουργεί η ζώνη Σένγκεν. Αν και διαπιστώνει ότι από την πλευρά των Τούρκων ταξιδιωτών το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, ωστόσο ήδη στο γραφείο του φτάνουν καθημερινά διάφορα ερωτήματα, που ακόμη τουλάχιστον δεν μπορούν να απαντηθούν.

«Ενας Τούρκος πελάτης μας που ενδιαφέρεται για την επταήμερη βίζα, μας ρώτησε τι γίνεται στην περίπτωση της συζύγου του, που είναι από το Τατζικιστάν και δεν διαθέτει τα απαραίτητα έγγραφα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να πληρώσει 5.000 ευρώ για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα. Επίσης, ένα άλλο ερώτημα που έχει τεθεί είναι τι γίνεται στην περίπτωση που ο αστυνομικός ο οποίος θα ελέγξει τον φάκελο του ταξιδιώτη από την Τουρκία κατά την άφιξή του στη χώρα μας, διαπιστώσει ότι τελικά δεν πληροί τα κριτήρια για τη βίζα. Πού θα πηγαίνει αυτός ο ταξιδιώτης και πώς θα μπορεί να επιστρέφει άμεσα στη χώρα του;»

Τρεις κατηγορίες επισκεπτών

Ο κ. Χαμαντζόγλου διακρίνει τρεις κατηγορίες επισκεπτών που φτάνουν στο νησί τα τελευταία χρόνια από την Τουρκία. Είναι οι ντόπιοι από την Αλικαρνασσό που επισκέπτονται για μία έως δύο ημέρες την Κω, οι ταξιδιώτες από την Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα που έρχονται χρησιμοποιώντας το νησί ως εφαλτήριο για τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, και οι Τούρκοι συνταξιούχοι της Αλικαρνασσού που έρχονται για μία ημέρα, κυρίως για να ψωνίσουν προϊόντα που δεν βρίσκουν στην περιοχή τους.

«Είναι δεδομένο ότι με το νέο μέτρο θα έχουμε μία αύξηση σε αυτές τις κατηγορίες ταξιδιωτών σε ποσοστό 25-30%. Η ελπίδα ωστόσο είναι αυτό να μπορέσει να λειτουργήσει και στην πράξη».

«Στόχος μας η δημιουργία απευθείας ακτοπλοϊκής σύνδεσης Λήμνου – Ιμβρου»

Ανάμεσα στα δέκα νησιά που περιλαμβάνονται στη λίστα της νέας βίζας, είναι και εκείνα που τα τελευταία χρόνια έχουν δεχθεί τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία. Με το μέτρο αυτό, επιχειρείται τα συγκεκριμένα νησιά να ενισχυθούν οικονομικά. Στην περίπτωση της Λήμνου ωστόσο, ο αριθμός των τουριστών που φτάνουν από την Τουρκία είναι μικρότερος, κυρίως εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης.

Η δήμαρχος του νησιού Ελεωνόρα Γεώργα, μιλώντας στην «Κ», λέει πως το νησί δεν αναμένει άμεσα σημαντική άνοδο του αριθμού των Τούρκων επισκεπτών από την εφαρμογή του νέου μέτρου.

«Το κοντινότερο σημείο εκκίνησης από την Τουρκία για τη Λήμνο είναι η πόλη του Τσανάκαλε, η οποία βρίσκεται μέσα στον Ελλήσποντο. Στο παρελθόν λειτούργησε μια απευθείας ακτοπλοϊκή γραμμή, η οποία όμως δεν ευδοκίμησε για πολύ. Εδώ και πολλά χρόνια, στόχος για τις αρχές της Λήμνου είναι η δημιουργία απευθείας ακτοπλοϊκής σύνδεσης Λήμνου – Ιμβρου. Δυστυχώς, λόγοι που δεν εμπίπτουν στη βούλησή μας, δεν έχουν επιτρέψει να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια», λέει η κ. Γεώργα, τονίζοντας πάντως ότι η νέα δημοτική αρχή θα συνεχίσει τις προσπάθειες για το άνοιγμα της γραμμής σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές.

«Η Λήμνος σήμερα δεν εξαρτάται τουριστικά από τους Τούρκους επισκέπτες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι και ως άτομα και ως συνάλλαγμα», καταλήγει η δήμαρχος.
ΠΗΓΗ Της Βίκυς Κατεχάκη στο kathimerini.gr