27 Φεβρουαρίου 2024

Δημιουργήθηκε Υποεπιτροπή Νησιωτικών Περιοχών Ούτε ένας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος από το Βόρειο Αιγαίο

 

«Σπάει» η Υποεπιτροπή Ορεινών και Νησιωτικών Περιοχών σε υποεπιτροπή ορεινών περιοχών και υποεπιτροπή νησιωτικών περιοχών με την ΚΕΔΕ να χαιρετίζει την απόφαση της Βουλής. Τα μέλη των  υποεπιτροπών προέρχονται από την σύνθεση της επιτροπής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών όπου δεν υπάρχει κανένας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος από το Βόρειο Αιγαίο με ότι αυτό συνεπάγεται. Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι στις παρακάτω συνθέσεις από την Κρήτη υπάρχουν τρεις εκπρόσωποι, από τρία κόμματα, από τρεις διαφορετικές περιοχές Ρέθυμνο- Χανιά – Ηράκλειο.

Σημειώνεται ότι αντικείμενο των υποεπιτροπών είναι η μελέτη των προβλημάτων των περιοχών αυτών, η υποβολή προτάσεων για τη βιώσιμη οικονομική τους ανάπτυξη, την προστασία του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος και τη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής παράδοσης.

Στην απόφαση της Βουλής «Για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής- Μέρος Κοινοβουλευτικό» (ΦΕΚ 22/Α’/12-2-2024) στο άρθρο 3 ορίζεται ότι: «Στην ειδική μόνιμη επιτροπή περιφερειών συνιστώνται δυο υποεπιτροπές, ως εξής: α. υποεπιτροπή νησιωτικών περιοχών. β. υποεπιτροπή ορεινών περιοχών. Κάθε υποεπιτροπή αποτελείται από το ένα τρίτο (1/3) του αριθμού των Βουλευτών της επιτροπής».

Σύνθεση επιτροπής

Η σύνθεση της μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών -που ταυτίζεται με την μέχρι πρότινος Υποεπιτροπή Ορεινών και Νησιωτικών Περιοχών- και από την σύνθεση της οποίας θα προκύψει η σύσταση της υποεπιτροπής Νησιωτικών Περιοχών, έχει ως εξής:

Πρόεδρος Μάνος Κόνσολας από Δωδεκάνησα και μέλη Βασίλειος Γιόγιακας από Θεσπρωτία, Ιωάννης Γιώργος από Χαλκιδική, Τάσος Δημοσχάκης από Έβρο, Τσαμπίκα Ιατρίδη από Δωδεκάνησα, Αθανάσιος Καββαδάς από Λευκάδα, Παναγής Καππάτος από Κεφαλληνιά, Νεοκλής Κρητικός από Λακωνία, Γεώργιος Κωτσός από Καρδίτσα, Περικλής Μαντάς από Μεσσηνία, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης από Χανιά, Αικατερίνη Μονογυιού από Κυκλάδες, Ιωάννης Πασχαλίδης από Καβάλας, Φίλιππο Φόρτωμας από Κυκλάδες. Οι παραπάνω είναι βουλευτές του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ είναι μέλη στην επιτροπή Αλέξανδρος Αυλωνίτης από Κέρκυρα, Πέτρος Παππάς από Κιλκίς, Γιώτα Πούλου από Βοιωτία. Από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μέλη στην επιτροπή είναι οι Χριστίνα Σταρακά από Αιτωλοακαρνανία, Ιωάννης Τσίμαρης από Γιάννενα, Εμμανουήλ Χνάρης από Ρέθυμνο. Από το ΚΚΕ στην επιτροπή μέλη είναι Ιωάννης Δελής από Θεσσαλονίκη, Χρήστος Κοτσώτης από Β΄Αθηνών. Από την Ελληνική Λύση στην επιτροπή είναι ο Κωνσταντίνος Μπούμπας από Σέρρες, από Νέα Αριστερά Φερχάτ Ναζήφ Οζγκιούρ από Ροδόπη, από ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ Μιχαήλ Γαυγιωτάκης από Ηράκλειο, από Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νικόλαος Βρεττός από Νότιο Τομέα Αθηνών, από Πλεύση Ελευθερίας Αθαμάντιος Καραναστάσης από Ά Αθηνών.  

Η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ

Η ΚΕΔΕ, με ανακοίνωσή της,  χαιρέτισε την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη σύσταση αυτοτελών Υποεπιτροπών Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών στο πλαίσιο της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, μετά από πρόταση του βουλευτή Δωδεκανήσου και προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών, κ. Μάνου Κόνσολα, και κατόπιν συνεργασίας με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ορεινών Δήμων της ΚΕΔΕ ,Σωκράτη Κεφαλογιάννη, δήμαρχο Ανωγείων, προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα.

Ειδικότερα στην απόφαση της Βουλής «Για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής- Μέρος Κοινοβουλευτικό» (ΦΕΚ 22/Α’/12-2-2024) στο άρθρο 3 ορίζεται ότι: «Στην ειδική μόνιμη επιτροπή περιφερειών συνιστώνται δυο υποεπιτροπές, ως εξής: α. υποεπιτροπή νησιωτικών περιοχών. β. υποεπιτροπή ορεινών περιοχών. Κάθε υποεπιτροπή αποτελείται από το ένα τρίτο (1/3) του αριθμού των Βουλευτών της επιτροπής».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, με δήλωσή του χαρακτηρίζει «ιστορική» την απόφαση της Βουλής για τη σύσταση αυτοτελών Υποεπιτροπών, οι οποίες θα ασχολούνται αποκλειστικά με τα θέματα των νησιωτικών και των ορεινών περιοχών.

«Η ιστορική αυτή απόφαση, τονίζει ο κ. Κυρίζογλου, δικαιώνει την πάγια θέση- αίτημα της Αυτοδιοίκησης για την ειδική νομοθέτηση για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές, με προβλέψεις για τη διοικητική, οικονομική και αναπτυξιακή υποστήριξη των μικρών ορεινών, αλλά και των μικρών νησιωτικών δήμων, ώστε να μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, εργασίας και εκπαίδευσης, για τη στήριξη και ενίσχυση των τοπικών πληθυσμών.
Η ιστορική αυτή κίνηση πρέπει να αποδειχθεί πρώτο βήμα για την κάλυψη του διαχρονικού ελλείμματος ειδικής πολιτικής για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να καθοριστούν οι αρχές και τα όργανα για τον σχεδιασμό, υποστήριξη και εφαρμογή των πολιτικών αυτών, προσδίδοντας ουσιαστικό ρόλο και αρμοδιότητες στους οικείους δήμους. Για να καταγραφούν τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως είναι η δημογραφική συρρίκνωση, οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες, η ενεργειακή φτώχεια. Συγχρόνως για να αναγνωρίζονται οι ευκαιρίες και τα πλεονεκτήματα αυτών των περιοχών. Κυρίως όμως για να εξασφαλίζονται και οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις υποστήριξης των αναπτυξιακών εγχειρημάτων και προγραμμάτων».
Ανδρονίκη Κουτσαβλή
ΠΗΓΗ ΕΜΠΡΟΣ