21 Φεβρουαρίου 2024

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΎ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ;

  Από καιρό μας είχε ενημερώσει ο πρώην Νομάρχης και υποψήφιος Βουλευτής Μανόλης Κάρλας για τη διαχείριση του χωροταξικού της Σάμου σε αντιδιαστολή  με την ανάθεση της σχετικής χωροταξικής  μελέτης στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι του  Δήμου Μινώα- Πεδιάδας του   Νομού  Ηρακλείου Κρήτης  επέλεξαν  διαδικασίες fast track βάσει του νόμου 4412/2016.


 , 

Εκεί ,τονίζει ο Γιατρός στην Κρήτη ,τα πολεοδομικά πράγματα προχωρούν από τον  Ιούλιο του 2022.

Στη Σάμο δεν έχουμε ακόμα ούτε μειοδότη, δηλαδή η μελέτη δεν έχει ακόμα  ούτε καν ανατεθεί σε μελετητικό γραφείο. 

Σε δελτίο τύπου ενημέρωνε:

ΕΚΤΟΣ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

                            Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΎ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ; 

Το Πρόγραμμα  Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων  για την εκπόνηση 229 μελετών Τοπικών  και 18 Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων τα οποία το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό περί τα 400 εκατομμύρια Ευρώ καρκινοβατεί.


Το Πρόγραμμα αυτό, μοιρασμένο σε τέσσερα τμήματα ή κύκλους, με  συνεργασία του ΥΠΕΝ και του  ΤΕΕ,  παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες και τις  κυβερνητικές κορώνες  περί ταχείας ολοκλήρωσης του  για πάνω από το 70% της χώρας, δυστυχώς, δεν εξελίσσεται ικανοποιητικά..  

Ο  διαγωνισμός του πρώτου πιλοτικού κύκλου για την ανάθεση εκπόνησης δώδεκα Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, που είχαν   προκηρυχθεί  τον Αύγουστο του 2021  ακυρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο  και το ΤΕΕ προχώρησε σε επαναπροκήρυξη . .

Έτσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος.   

Ο δεύτερος κύκλος αναθέσεων με  συνολικά 128 Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια  περιλαμβάνει και τους  δύο Δήμους της Σάμου (ΦΕΚ 604 Β/20/12/2021) και ευελπιστούμε να οδηγήσει στην τροποποίηση του χωροταξικού του νησιού μας  που όπως ισχύει αποτελεί τροχοπέδη για τη ανάπτυξη του τόπου μας.. 

Από τα 128 αυτά  Σχέδια μόλις την 1η Ιουνίου 2023 υπογράφτηκαν μόνο 7 συμβάσεις με μελετητικά γραφεία  για την κατάρτιση ισάριθμων μελετών και σ’ αυτές περιλαμβάνονται   οι Δήμοι Ικαρίας και Φούρνων Κορσεών και κανένας από τη Σάμο. 

Ο χρόνος ολοκλήρωσης των  7 αυτών μελετών είναι τρία(3) ολόκληρα  χρόνια από την ημερομηνία υπογραφής , δηλαδή ξεπερνάει κατά  έξη (6) μήνες την εκπνοή του Προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης που είναι η 31η Δεκεμβρίου 2025.

Για τους Δήμους της Σάμου, 18 ολόκληρους μήνες μετά την ένταξή τους στο Πρόγραμμα και με τα χρονικά περιθώρια  να πιέζουν  ασφυκτικά,    δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανάδοχος μελετητής γιατί δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι χρονοβόρες  διαδικασίες του διαγωνισμού και  της προκήρυξης.

Όμως και  για  τη σεισμόπληκτη Σάμο θα μπορούσε να  είχε εφαρμοστεί, τουλάχιστο από πέρυσι,   ό,τι έγινε στο Νομό Ηρακλείου Κρήτης όπου το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του σεισμόπληκτου  Δήμου Μινώα Πεδιάδας υπογράφτηκε στις 27 Ιουλίου του 2022 , χωρίς διαγωνισμό αλλά με απλή  διαπραγμάτευση  βάσει του νόμου 4412/2016 που επιτρέπει  σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης( σεισμός, πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ) την ανάθεση μελετών και έργων με απλή  διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση για οικονομία χρόνου.

Αλλά βέβαια εκεί είναι Κρήτη, δεν είναι παίξε- γέλασε.   

Όσο για την ταλαίπωρη Σάμο ποιος να ενδιαφερθεί;

Υπάρχει κανείς;

Ιδού η απορία και το  μέγα πρόβλημα.   

                                                         Μανώλης Νικ. Κάρλας 

                       Υποψήφιος Βουλευτής  Νομού Σάμου με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ