Τα στοιχεία της Eurostat είναι χαρακτηριστικά της κατάστασης. Ενώ οι ανατιμήσεις των τροφίμων στην Ελλάδα ήταν χαμηλότερες από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι και τον Ιούνιο του 2023, στη συνέχεια η Ελλάδα βγήκε μπροστά. Ειδικότερα, τον Ιούλιο, οι αυξήσεις στα τρόφιμα ήταν στο 13,2% στην Ελλάδα και στο 12% στον μέσο όρο της ΕΕ. Τον Αύγουστο, οι αυξήσεις στην Ελλάδα ήταν 10,8% έναντι 10,6% στην ΕΕ και τον Σεπτέμβριο 9,6% στην Ελλάδα έναντι 9,2% στην ΕΕ. Από εκεί και πέρα η Ελλάδα αρχίζει να αποκλίνει σταθερά προς τα πάνω σε σχέση με την Ευρώπη. Τον Οκτώβριο, οι αυξήσεις στα τρόφιμα έφτασαν το 10,3% στην Ελλάδα, ενώ στο μέσο όρο της ΕΕ ήταν 7,3% Τον Νοέμβριο, είχαμε ανατιμήσεις 8,8% στην Ελλάδα και 6,6% στην Ευρώπη και τον Δεκέμβριο είχαμε αυξήσεις 8,9% στα τρόφιμα για την Ελλάδα και 5,7% για την ΕΕ. Μάλιστα, η ψαλίδα στις ανατιμήσεις άνοιξε τον Ιανουάριο, αφού στην Ελλάδα είχαμε αυξήσεις στα τρόφιμα κατά 8,7%, ενώ στον μέσο όρο της ΕΕ ήταν 3,4%. Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό και με τις ανατιμήσεις σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες, είχε ως αποτέλεσμα και τη μεγαλύτερη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εισοδημάτων στην Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι πλέον κάτω από το 70%, του ονομαστικού μισθού.
Ακριβότεροι και στο ελαιόλαδο
Ακόμη και στο ελαιόλαδο, που είναι ένα από τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας, η Ελλάδα βγαίνει πλέον πρώτη σε ανατιμήσεις σε σύγκριση με τις δύο άλλες χώρες που είναι μεγάλοι ελαιοπαραγωγοί στην ΕΕ, δηλαδή της Ισπανίας και της γειτονικής Ιταλίας. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2023, η αύξηση τιμής του ελαιόλαδου έφτασε στην Ελλάδα στο 58,5%, έναντι αύξησης 54,6% στην Ισπανία και 49,2% στην Ιταλία. Η ανοδική τάση για την τιμή του ελαιόλαδου άρχισε να καταγράφεται από τη διάθεση του ελαιόλαδου, εσοδείας του 2023. Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο η τιμή του ελαιόλαδου στην Ελλάδα ήταν 54,9%, έναντι 50% στην Ιταλία, 66,7% στην Ισπανία και 50,9% στον μέσο όρο της ΕΕ. Με βάση τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου που δημοσίευσε πριν λίγες μέρες η ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση τιμής σε ετήσια βάση για το ελαιόλαδο παρέμεινε στο 58,5%. Ανάλογες αποκλίσεις για το ίδιο διάστημα είχαμε και για άλλα καθημερινά είδη διατροφής, όπως είναι το κρέας τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, στα οποία οι αυξήσεις ήταν υψηλότερες από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες ειδικά προς το τέλος του 2023.
Μακρύς ο δρόμος για την ομαλοποίηση
Αυτό σημαίνει ότι ο αγώνας των συναρμόδιων υπουργείων για την ομαλοποίηση της κατάστασης, ειδικά στα είδη που είχαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις, θα είναι μακρύς και δύσκολος. Τούτο, πολύ περισσότερο από την στιγμή που οι τιμές στα τρόφιμα συνεχίζουν να αυξάνονται να αυξάνονται με ρυθμό υψηλότερο από την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ οι τιμές της ενέργειας παραμένουν ακόμη σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι αν στην εξίσωση προστεθούν και οι αυξημένες τιμές ενέργειας τότε θα δούμε ακόμη υψηλότερες τιμές και στα βασικά τρόφιμα.
Πηγή capital.gr