Μετά και την ανακοίνωση της ΕΝΙΣ για τα προβλήματα του Νοσοκομείου ανατρέξαμε στο αρχείο και όλα αυτά που περιγράφει η ΕΝΙΣ είχαν διαπιστωθεί αρκετά χρόνια πριν χωρίς να γίνει το παραμικρό για την επίλυση των προβλημάτων του Νοσοκομείου
Προφητικός ο Γιατρός Νίκος Κακλαμάνης εδώ και καιρό επισήμανε σε συνέντευξή του στο Radio Cafe 102.4 ότι << Ο Στεφανάδης κάνει ζημιά στον τόπο>>
Στο Radio Café 102.4 στις 20-9-2022 και στην εκπομπή του Μάνου Στεφανάκη «Ημερολόγιο Ερτζιανών», φιλοξενήθηκε στο studio του Ρ/Σ ο κ. Νίκος Κακλαμάνης, διευθυντής της μονάδας τεχνητού νεφρού του Νοσοκομείου Σάμου και αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της υγείας και ειδικότερα στο νησί μας και στις πρωτοβουλίες που πρέπει άμεσα να ληφθούν ενώ επέμεινε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά χωρίς αντιπερισπασμούς.
Αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε ως αποκλειστικό θέμα της τα προβλήματα στον χώρο της υγείας σημειώνοντας ότι έγινε μια πολύ σοβαρή συζήτηση, η οποία κατέληξε στην απόφαση, με ευρύτατη πλειοψηφία, ο Δήμος Ανατολικής Σάμου να διεκδικήσει λύσεις στα σοβαρά υπάρχοντα προβλήματα.
Ωστόσο επεσήμανε πως:
«Αντί τις επόμενες ημέρες να ασχολούμαστε, πώς θα οργανώσουμε την διεκδίκηση από την κυβέρνηση αυτών των μέτρων και αυτών των αιτημάτων που αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο, βλέπουμε η συζήτηση να μετατρέπεται σε μια αντιδικία ανάμεσα στον Βουλευτή και στη Δημοτική αρχή και μάλιστα εκτός θέματος». Στην συνέχεια αναφερόμενος στον βουλευτή Σάμου είπε:
«Ο κ. Βουλευτής και αυτό δεν το περίμενα, διότι είναι έγκριτος γιατρός και έχει περάσει όλη του τη ζωή μέσα στα νοσοκομεία, αντί να δηλώσει τη διαθεσιμότητά του στην κοινή προσπάθεια να στηρίξουμε το νοσοκομείο και το σύστημα υγείας, ή έστω να σιωπήσει, ουσιαστικά κάνει έναν αντιπερισπασμό που δυσκολεύει, παραλύει όλη αυτή την προσπάθεια.
Δεν πίστευα ποτέ ότι θα το πω, αλλά νομίζω πλέον ότι ο κ. Στεφανάδης κάνει ζημιά στον τόπο».
Είπε ακόμη ότι ο κ. Στεφανάδης στα τρεισήμισι χρόνια της βουλευτικής του θητείας έχει αδιαφορήσει πλήρως για το νοσοκομείο, λέγοντας ότι δεν συναντήθηκε ούτε μια φορά με την διοίκηση του νοσοκομείου, ούτε με τους εργαζόμενους και δεν έχει το επισκεφθεί παρά δύο φορές όταν συνόδευε τον Υπουργό Υγείας.
«Νομίζω λοιπόν ότι το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει θα ήταν να σιωπήσει» σημείωσε.
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα του νοσοκομείου τονίζοντας ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί πανικός στον κόσμο και επιμένοντας ότι χάρη στις προσπάθειες των εργαζομένων το ίδρυμα παρέχει ασφαλείς υπηρεσίες. Δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να απαξιωθεί γιατί παρά τα προβλήματα που υπάρχουν σε στελέχωση και σε εξοπλισμό, η επιστημοσύνη και η ευσυνειδησία εξασφαλίζει ασφαλείς και αξιόπιστες υπηρεσίες για τους πολίτες. «Αυτή τη διάκριση πρέπει να την κάνουμε» τόνισε.
Ωστόσο, έκανε λόγο για συνεχή διαδικασία φθοράς που θα πρέπει να ανακοπεί. Σε ό,τι αφορά την στελέχωση ανέφερε πως όλες οι προσλήψεις που έγιναν επί Νέας Δημοκρατίας ήταν προσωρινές και αφορούσαν συμβάσεις. Διέκρινε το θέμα της στελέχωσης στο ιατρικό από το μη ιατρικό προσωπικό και ανέφερε ότι στο μη ιατρικό υπάρχει διαθεσιμότητα και προσέλευση αλλά δεν προκηρύσσονται μόνιμες θέσεις.
Από την άλλη στο ιατρικό προσωπικό ακόμη και όταν προκηρύσσονται μόνιμες θέσεις υπάρχει χαμηλό ενδιαφέρον ειδικά σε ειδικότητες όπως οφθαλμίατρος, ΩΡΛ και παιδίατροι και οι αποτρεπτικοί παράγοντες, σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη είναι οι συνθήκες εργασίας και οι αποδοχές τις οποίες χαρακτήρισε εξευτελιστικές.
«Χρειάζεται να διεκδικήσουμε μια σοβαρή δέσμη κινήτρων προσέλκυσης και παραμονής γιατρών στις νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές. Αλλιώς δεν πρόκειται να δούμε γιατρούς όσες προκηρύξεις και να γίνουν» είπε και συμπλήρωσε ότι το κτίριο του νοσοκομείου στην παραλία ήταν μια μεγάλη προσφορά του τέως διοικητή του Νοσοκομείου κ. Θεόφιλου Λάζαρου και τώρα υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας γιατρών.
Ανέφερε ωστόσο ότι το κτίριο έχει μικρά διαμερίσματα που μπορούν να φιλοξενήσουν εργένηδες αλλά κατά βάσει οι γιατροί που έχουν πάρει ειδικότητα είναι έγγαμοι και ο χώρος δεν είναι κατάλληλος για οικογένειες. Πρόσθεσε ακόμη ότι θα πρέπει και να αναθεωρηθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου ώστε σε κάθε ειδικότητα να μην προβλέπεται μία αλλά τουλάχιστον τρεις θέσεις γιατί αυτό θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι τα κίνητρα που θα δοθούν θα πρέπει να συνοδεύονται από έλεγχο αποτελεσματικότητας και προσφοράς.
Ανέφερε ότι το ζήτημα τον ειδικών κινήτρων το είχε θέσει στον τότε υπουργό Υγείας κ. Κικίλια και τον Βουλευτή Σάμου οι οποίοι του είπαν ότι είναι αντισυνταγματικό και αντέτεινε πως το Σύνταγμα αντιθέτως επιτάσσει ειδικές μέριμνες για τα νησιά που θα αίρουν τις μειονεξίες των νησιών.
«Αν ίσχυε αυτό θα ήταν αντισυνταγματικό και το μεταφορικό ισοδύναμο, και το επίδομα παραμεθορίου που παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι φοροαπαλλαγές στα μικρά νησιά και πολλά άλλα μέτρα» είπε.
«Αυτή η κυβέρνηση υποστηρίζει φανατικά την αγορά και τον ιδιωτικό τομέα της υγείας. Αυτή η κυβέρνηση, γιατί αυτή είναι η ιδεολογία της, θέλει να ενισχυθεί το ιδιωτικό σύστημα υγείας και να απαξιωθεί το δημόσιο, επομένως από αυτή την κυβέρνηση θα είσαι αφελής αν περιμένεις να εφαρμόσει μια πολιτική που στηρίζει το δημόσιο σύστημα υγείας» είπε και τόνισε ότι απέναντι σε μια τέτοια κυβέρνηση έχεις δύο επιλογές: «ή να την αλλάξεις που είναι ζήτημα των επόμενων εκλογών ή οι ενδιαφερόμενοι να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους».
«Η μόνη επιλογή μέχρι τις επόμενες εκλογές είναι όλοι μαζί, συλλογικοί φορείς και πολίτες με την πρωτοβουλία του Δήμου να ξεκινήσουμε μια σειρά σοβαρών αγωνιστικών κινητοποιήσεων με το διεκδικητικό πλαίσιο που έχει αποφασιστεί στο δημοτικό συμβούλιο ούτως ώστε να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να στηρίξει το νοσοκομείο διότι αν δεν το στηρίξει το πολιτικό κόστος που θα πληρώσει θα είναι βαρύ. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος» είπε.
«Στην Σάμο δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να έχουμε ιδιωτικό νοσοκομείο για τον απλούστατο λόγο ότι είναι μικρή η αγορά και κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα επενδύσει εκατομμύρια τα οποία δεν θα τα βγάλει ποτέ» είπε και επανέλαβε ότι είναι υποχρέωση όλων και συμφέρον και χρέος να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, αφήνοντας στην άκρη τις διαφορές ώστε να επιλυθούν τα όποια προβλήματα.
Πρόσθεσε ότι η φθίνουσα διαδικασία που υπάρχει στο νοσοκομείο πρέπει να ανακοπεί πριν φτάσει το νοσοκομείο σε σημείο που να μην είναι ασφαλές. Πρόσθεσε ότι το σύστημα υγείας στο Αιγαίο έχει σχεδιαστεί και εφαρμόζεται ως μικρογραφία του συστήματος υγείας της ηπειρωτικής χώρας.
«Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Είναι τελείως διαφορετικά τα δεδομένα. Χρειάζεται λοιπόν να μελετηθεί και να σχεδιαστεί ευθύς εξαρχής το σύστημα υγείας στο Αιγαίο» επισήμανε τονίζοντας ότι στα μικρά νησιά απαιτούνται ειδικές παρεμβάσεις και διασυνδέσεις με μεγάλα νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας ή στελέχωση με γιατρούς γενικής ιατρικής με επιπλέον γνώσεις σε άλλους ιατρικούς τομείς και άλλες παρεμβάσεις σε επίπεδο τηλε-ιατρικής για την οποία είπε ότι στο Αιγαίο είναι σκάνδαλο γιατί στήνονται τα μηχανήματα «χωρίς να έχουν εξασφαλίσει ποιος θα είναι από την μια και από την άλλη γραμμή και το δεύτερο και κυριότερο είναι ότι έχουν προσανατολίσει τα μηχανήματα στην επείγουσα ιατρική. «Η τηλεϊατρική είναι άχρηστη για την επείγουσα ιατρική» είπε χαρακτηριστικά σημείωσε όμως ότι μπορεί να βοηθήσει σε χρόνια περιστατικά.
«Θα πρέπει να διεκδικήσουμε ένα σύστημα υγείας κομμένο και ραμμένο στο Αιγαίο και θα πρέπει ως τοπική κοινωνία να βάλουμε μπροστά το θέμα της δημιουργίας ενός νέου νοσοκομείου. Το νοσοκομείο αυτό είναι παλιό, οι υποδομές του είναι προβληματικές, η θέση του είναι λάθος, χωρίς καλή πρόσβαση, έχει σοβαρό πρόβλημα στάθμευσης δεν έχει δυνατότητα επέκτασης και επομένως ας διεκδικήσουμε και ας το πετύχουμε ένα καινούριο νοσοκομείο και ιδανική θέση είναι η περιοχή ανάμεσα στο Φλόκα και στον Κέδρο» είπε καταλήγοντας.
ΠΗΓΗ Radio Cafe