Αναφέρομαι στην εγκατάσταση Αιμοδυναμικής Μονάδας και Μονάδας Μαγνητικού Τομογράφου στο Νοσοκομείο Σάμου.
Αναλυτικά:
Ι). Η ίδρυση και λειτουργία Αιμοδυναμικής Μονάδας στο Νοσοκομείο της Σάμου.
Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Γ2α/24578/23-12-2021 νομοθετήθηκε η ίδρυση Αιμοδυναμικής Μονάδας στο Γενικό νοσοκομείο της Σάμου για τη διάγνωση και την εν πολλοίς αναίμακτη θεραπευτική αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου.
Έχουν, έκτοτε, παρέλθει δύο και πλέον έτη και η υπόθεση ακινητεί.
Είναι πια καιρός να κινηθούν , άμεσα και συντονισμένα, οι διαδικασίες υλοποίησης και εφαρμογής των όσων διαλαμβάνονται στην συγκεκριμένη Κ.Υ.Α.
Η λειτουργία της αιμοδυναμικής αυτής μονάδας σε καμμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποκλειστικά και μόνο εκ των ενόντων, δηλαδή με το ήδη υπάρχον ευάριθμο νοσηλευτικό, ραδιοτεχνολογικό και ιατρικό προσωπικό.
Οι ενέργειες που απαιτούνται και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν είναι οι εξής:
Α). Να γίνει , ΑΜΕΣΑ, προκήρυξη- διαγωνισμός για την αγορά του απαραίτητου ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού.
Β). Να προκηρυχθούν, ΑΜΕΣΑ, όλες οι απαραίτητες θέσεις ιατρικού , νοσηλευτικού, ραδιοτεχνολογικού και διοικητικού προσωπικού που απαιτούνται για την λειτουργία της Αιμοδυναμικής Μονάδας του Νοσοκομείου μας κατά τα πρότυπα της αντίστοιχης δομής της Χίου που εξυπηρετεί ανάλογο, περίπου, πληθυσμιακό μέγεθος ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και της Μυτιλήνης από έτους και κατ’ αναλογία..
Έτσι με την έγκαιρη πρόσληψη και εξειδίκευση- μετεκπαίδευση της η ομάδα δράσης θα είναι έτοιμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της μόλις εγκατασταθούν τα μηχανήματα.
Εξυπακούεται ότι στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα θα έχουν εξευρεθεί και διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος που θα στεγάσει την Αιμοδυναμική Μονάδα καθώς και οι επεμβατικοί καρδιολόγοι από κεντρικά Νοσοκομεία του ΕΣΥ που θα αναλάβουν με τις κατά τακτά διαστήματα επισκέψεις τους τη στήριξη της λειτουργίας της στα αρχικά βήματα της .
Γ).Παράλληλα πρέπει να προχωρήσει η ολοκλήρωση της βελτιστοποίησης του ΕΚΑΒ σε Σάμο, Ικαρία και Φούρνους Κορσεών καθώς και ο σχεδιασμός των αεροδιακομιδών για την άμεση και επιμελημένη μεταφορά των εμφραγματιών στην αιμοδυναμική μονάδα της Σάμου από τα νησιά του Νομού μας και ενδεχόμενα των Βορείων Δωδεκανήσων.
Η χρήση της τεχνολογίας για την προνοσοκομειακή διάγνωση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, η δημιουργία οργανωμένων δικτύων και η συμβολή άρτια εξοπλισμένων ασθενοφόρων και ελικοπτέρων μπορούν να αυξήσουν το ποσοστό των ασθενών που έπαθαν έμφραγμα σε απομακρυσμένες περιοχές και θα λάβουν θεραπεία επαναιμάτωσης στον συντομότερο δυνατό χρόνο με αποτέλεσμα να διασωθούν.
Η λειτουργία της Αιμοδυναμικής Μονάδας της Σάμου είναι εξαιρετικά σημαντική για τα νησιά μας καθώς θα συμβάλλει :
α) Στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών.
β) Στην άμεση πρόσβαση των κατοίκων και των επισκεπτών μας σε εξειδικευμένες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας
γ) Στη μείωση της ταλαιπωρίας και στην εξάλειψη της οικονομικής επιβάρυνσης λόγω μετακίνησης των ασθενών προς το Κέντρο.
δ) Στη βελτίωση του αισθήματος ασφάλειας και σιγουριάς στον τοπικό πληθυσμό και στους επισκέπτες μας.
ε) Στην παράλληλη αναβάθμιση και της πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.
ΙΙ).Η εγκατάσταση και λειτουργία μαγνητικού τομογράφου στο Νοσοκομείο της Σάμου.
Όταν, προ καιρού ζητήσαμε την εγκατάσταση και λειτουργία στο Νοσοκομείο μας μαγνητικού τομογράφου η Διοίκηση μας ενημέρωσε ότι με βάση πληθυσμιακά κριτήρια η Σάμος δεν τον δικαιούται.
Ο πολιτικός σάλος που ακολούθησε ανάγκασε την κυβέρνηση να ανακρούσει πρύμναν και να ανακοινώσει πρόσφατα, μέσω του τοπικού βουλευτή, ότι το αίτημα μας έγινε , επιτέλους, αποδεκτό.
Για την προμήθεια και εγκατάσταση των μηχανημάτων, για την προκήρυξη πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού και για την μετεκπαίδευση του ισχύουν τα όσα προαναφέραμε για την Αιμοδυναμική Μονάδα.
Μόνο με αυτές τις άμεσες και κομβικές κινήσεις θα κατοχυρωθεί η γόνιμη , παραγωγική και απρόσκοπτη λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου που αποτελεί κοινό ζητούμενο της τοπικής Κοινωνίας.
Το γοργόν και χάριν έχει.
Τώρα που οι δίσεκτοι μνημονιακοί χρόνοι παρήλθαν ανεπιστρεπτί και η πατρίδα μας πορεύεται πλησίστια στις γαλήνιες θάλασσες των επενδυτικών βαθμίδων, όπως σε κάθε ευκαιρία διατυμπανίζει η Κυβέρνηση, είναι ώρα για τα βέλτιστα και στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας…..
Η Δημόσια Υγεία, ατίμητο κι ανάργυρο αγαθό, κοινό για όλους, ανεξαίρετα, τους ανθρώπους, στη χώρα μας και ιδιαίτερα στα νησιά μας νοσεί πολυεπίπεδα..
Η υπέρβαση και θεραπεία των πολυποίκιλων προβλημάτων της απαιτούν την υιοθέτηση και εφαρμογή πολιτικής φιλοσοφίας και πρακτικής με επίκεντρο τον Άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Είναι υποχρέωση όλων μας να αγωνιστούμε, συλλογικά και μαζικά, γι’ αυτόν το στόχο..
Μανώλης Νικ. Κάρλας ,MD,PhD
Παθολόγος -Διαβητολόγος
Διευθυντής Ε.Σ.Υ.