31 Ιανουαρίου 2024

Στη…διαφθορά δεν «σωζόμαστε», μέγα πρόβλημα η ελευθερία του Τύπου-Τι λέει η Διεθνής Διαφάνεια για την Ελλάδα

 
Κάτω από τη βάση η  Ελλάδα στον Δείκτη Διαφάνειας, καταλαμβάνοντας την 24η θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, «αντιμετωπίζει κρίση του κράτους δικαίου που αντιστρέφει τη θετική πορεία της χώρας κατά την τελευταία δεκαετία». Στην κατάταξη η χώρα μας συγκεντρώνει τους ίδιους βαθμούς με τη Ναμίμπια και βρίσκεται κάτω από τη Μαλαισία. Η Πολωνία (54) βρίσκεται αρκετά ψηλότερα από την Ελλάδα και η Ουγγαρία (42) χαμηλότερα.


Όπως αναφέρει η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδας «οι συνέπειες από τις φερόμενες παράνομες υποκλοπές επικοινωνιών δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση, οι επιθέσεις στην ελευθερία του τύπου και η μειωμένη δικαστική ανεξαρτησία συνέβαλαν στην πιο απότομη πτώση του κράτους δικαίου στην Ε.Ε».

Οι ανησυχίες αυξάνονται «εξαιτίας της υπερβολικής παρέμβασης της κυβέρνησης στο σκάνδαλο των  υποκλοπών  ‘Predatorgate’, με αναφορές για απειλές σε μέλη του ανεξάρτητου ελεγκτικού οργάνου που ερευνά την υπόθεση και για παρεμπόδιση  μαρτύρων» αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου (World Press Freedom Index) και υπάρχει εξήγηση: «Η χρήση SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation), για να φιμωθούν οι δημοσιογράφοι είναι συνήθης, εμποδίζοντας τη δυνατότητα των ΜΜΕ να αναφέρουν υποθέσεις διαφθοράς. Αυτό ενισχύεται από τη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας ΜΜΕ σε πρόσωπα με στενούς δεσμούς με την πολιτική ελίτ».

Γ. Σαρακιώτης: «Κράτος Δικαίου του Τρίτου Κόσμου η χώρα μας διά χειρός Κ. Μητσοτάκη»

Δήλωση, με αφορμή τη δημοσίευση της φετινής έρευνας της Διεθνούς Διαφάνειας, εξέδωσε ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει: «Για μια ακόμη φορά, τα τελευταία 4,5 χρόνια, η χώρα μας γίνεται πρωτοσέλιδο σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ για τους λάθος λόγους. Με βάση το Δείκτη Διαφάνειας για το 2023, η Ελλάδα κατέγραψε σκορ 49/100, δηλαδή κάτω από τη βάση, καταλαμβάνοντας την 24η θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο κατατάσσεται πλέον μεταξύ των χωρών με “σοβαρά προβλήματα διαφθοράς”. Όπως σημειώνεται, η πατρίδα μας υποχωρεί στη σχετική βαθμολογία για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, ενώ τονίζεται και το γεγονός ότι η Ελλάδα παρουσιάζει τις χειρότερες επιδόσεις στην Ε.Ε. όσον αφορά τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών μπορεί να είναι “άνευ ουσίας” και “ασήμαντο” για τον κ. Μητσοτάκη και την Κυβέρνησή του, καθώς προσπαθεί επίμονα να το συγκαλύψει, αλλά η Διεθνής Διαφάνεια το έλαβε σοβαρά υπόψιν προκειμένου να κατατάξει το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα ανάμεσα σε αυτά του Τρίτου Κόσμου. Η δε χειραγώγηση των Ανεξαρτήτων Αρχών, μέσω αμφιλεγόμενων και προκλητικών νυχτερινών τροπολογιών και παρατάσεων θητειών διαφόρων εκλεκτών του Μεγάρου Μαξίμου, έχει επίσης συμβάλει στην καταβαράθρωση της διεθνούς εικόνας της χώρας. Μνημειώδες παράδειγμα απουσίας σεβασμού στους θεσμούς και στον τρόπο λειτουργίας μιας σύγχρονης κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας συνιστά η καταπάτηση κάθε ίχνους ανεξαρτησίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, καθώς επί 1,5 έτος, η θέση του Διοικητή παραμένει κενή και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου παραιτήθηκαν εν μέσω καταγγελιών για εμπλοκή σε σκάνδαλα.

Δεν αξίζει στην Ελλάδα η θέση του παρία της Ευρώπης. Δεν αξίζει στη χώρα μας ο κατήφορος, στον οποίο την έχει καταδικάσει η Κυβέρνηση της Ν.Δ.. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και ο προοδευτικός κόσμος θα εξακολουθήσει να αποτελεί τον εγγυητή της παραμονής μας μεταξύ των ευρωπαϊκών δημοκρατικών χωρών, κόντρα στις πρακτικές της Ν.Δ.».

ΠΗΓΗ https://www.militaire.gr/