31 Ιανουαρίου 2024

Τροποποίηση προκηρύξεων προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2021-2027 ίδρυσης νέων Τουριστικών Επιχειρήσεων.

 


Κατέθεσα σήμερα την υ' αριθμ.  2940/31-1-2024 ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ με θέμα:  προκηρύξεων προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2021-2027 ίδρυσης νέων Τουριστικών Επιχειρήσεων. Έμμεση κατάργηση επιδότησης 10% σε μειονεκτικές και απομακρυσμένες περιοχές.

Κύριε Υπουργέ,

Την 18η Δεκεμβρίου 2023 έγινε η οριστική προκήρυξη δυο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2021-2027, ένα για την Ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων και το άλλο για τους λοιπούς κλάδους της οικονομίας.

Το Βόρειο Αιγαίο εντάχθηκε μαζί με τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη στις μειονεκτικές και απομακρυσμένες περιοχές, που δικαιούνται πρόσθετη επιχορήγηση 10%.


Δηλαδή η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, φτωχότερη από την πλουσιότερη της χώρας Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Περιφέρεια Κρήτης αλλά και αυτή που δέχεται την μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση, έτυχε της ίδιας μεταχείρισης ως προς την πρόσθετη επιχορήγηση του 10%!!!!

Έτσι θα επιτευχθεί η επιδιωκόμενη από την Ε.Ε. Σύγκλιση μεταξύ των Περιφερειών της χώρας και της Ευρώπης;

Σαν να μην έφθανε αυτή η αδικία, με την 1η τροποποίηση των σχετικών προκηρύξεων των ως άνω προγραμμάτων παρέμεινε Αναιτιολόγητο το όριο των 200.000 ευρώ, ως μέγιστο όριο δωρεάν επιδότησης, παρά το γεγονός, ότι είχε τεθεί από την προδημοσίευση των προκηρύξεων το ζήτημα της ειδικής αντιμετώπισης του Βορείου Αιγαίου.

Δηλαδή ένας επενδυτής τουριστικής επιχείρησης που θα εξαντλήσει το Ανώτατο όριο επιλέξιμου προϋπολογισμού των 400.000 ευρώ του προγράμματος θα έχει απώλεια 40.000 ευρώ επιδότησης.

Αυτό είναι άδικο για το Βόρειο Αιγαίο που έχει ανάγκη ίδρυσης νέων Τουριστικών επιχειρήσεων. 

Το Βόρειο Αιγαίο υπέστη τεράστια ζημιά στον Τουρισμό από το Μεταναστευτικό.

Όλοι οι φορείς του και οι επαγγελματίες κάνουν μια τεράστια προσπάθεια για την ανάκαμψη του χωρίς ακόμη να καταφέρουμε να φθάσουμε στα προ της μεταναστευτικής κρίσης επίπεδα την ώρα που η κυβέρνηση αναιρεί έμμεσα μεν, αλλά ουσιαστικά το 10% της επιδότησης, αντί να το αυξήσει, η Λέσβος υφίσταται νέα μεταναστευτική πίεση και στο ΚΥΤ Καρά - Τεπέ, Μυτιλήνης, ήδη φθάσαμε τους 6.000 διαμένοντες! 

Λαμβάνει χώρα η κατασκευή μιας τεράστιας μεταναστευτικής υποδομής και παράλληλα προκηρύχθηκε η επέκταση της υφιστάμενης στη Μυτιλήνη κατά 1800 άτομα!!! παρά τις αντίθετες κυβερνητικές διακηρύξεις για κατάργηση της. 

Στο Βόρειο Αιγαίο θέλουμε επιπλέον κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις που θα κρατήσουν τους νέους ανθρώπους στον τόπο τους, γιατί αυτό αποτελεί και ισχυρή αμυντική θωράκιση απέναντι στις απειλές και διεκδικήσεις του Τουρκικού δογματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”. 

Η Νησιωτικότητα αποτελεί συνταγματική επιταγή, άρθρο 101 παρ. 4, και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε όλες τις αποφάσεις της Νομοθετικής και Εκτελεστικής εξουσίας.

Πρέπει επιτέλους να καταλάβει η Κυβέρνηση της ΝΔ ότι το Βόρειο Αιγαίο έχει ανάγκη ενός Νέου Αναπτυξιακού Σχεδίου πέραν του ΕΣΠΑ, που θα αντιστρέψει την αυξανόμενη πληθυσμιακή συρρίκνωση του με κίνητρα και μέτρα που θα κρατήσουν τους νέους στον τόπο τους, που θα το καταστήσει φιλικότερο και πολύ ελκυστικό επενδυτικό προορισμό για ιδιωτικές επενδύσεις.

Πρέπει να καταλάβει η Κυβέρνηση ότι δεν μπορείτε να μας εξισώνετε με τις πλουσιότερες περιφέρειες της χώρας, δεν μπορεί να μη καταλαβαίνετε την εθνική σημασία της πληθυσμιακής συρρίκνωσης στα Ανατολικά και απειλούμενα σύνορα της χώρας, δεν μπορείτε να σχεδιάζετε για την Λέσβο το ρόλο της, ας μου επιτραπεί η έκφραση, της “Μεταναστευτικής χαβούζας της Ευρώπης”.

Αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό από τον λαό της Λέσβου, που θα ξαναξεσηκωθεί με το Μεταναστευτικό.

Για όλους του παραπάνω λόγους ο κ. Υπουργός

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Προτίθεστε να αποδεχθείτε το δίκαιο Αίτημα των Νησιωτών του Βορείου Αιγαίου και να τροποποιήσετε άμεσα τις σχετικές προκηρύξεις καταργώντας το περιοριστικό όριο των 200.000 ευρώ ως μέγιστου ποσού δωρεάν επιδότησης;

Προτίθεστε να μελετήσετε και να εφαρμόσετε για το Βόρειο Αιγαίο και όλα τα νησιά που δέχονται Μεταναστευτική πίεση, πρόσθετο ποσοστό επιχορήγησης των Ιδιωτικών επενδύσεων στον Τουρισμό, καθότι η Λέσβος έχει ανάγκη Νέων υψηλού επιπέδου, Τουριστικών Μονάδων, αλλά και σε όλες τις μελλοντικές προκηρύξεις προγραμμάτων των ΕΣΠΑ 2021-2027 ώστε το διακηρυγμένο Κυβερνητικό ενδιαφέρον για το Βόρειο Αιγαίο να αποδειχθεί στην πράξη;

Μυτιλήνη, 31– 01 – 2024

                                                                        Ο Ερωτών Βουλευτής

και

  Τομεάρχης ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ  

Νησιωτικής Πολιτικής 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ