31 Ιανουαρίου 2024

Ο Άδωνις Γεωργιάδης θέλει να κάνει νόμιμο το «φακελάκι» στα απογευματινά χειρουργεία (ΗΧΗΤΙΚΟ)

 

Σε άλλο επίπεδο έχει φθάσει η νεοφιλελεύθερη συζήτηση περί απογευματινών χειρουργείων, με τον υπουργό Υγείας να αναδεικνύεται σε διαπρύσιο εκφραστή της ιδέας, ισχυριζόμενος ότι θα διευκολυνθούν οι μη έχοντες, καθώς θα μειωθούν τα αιτήματα για τις πρωινές επεμβάσεις, αφού όσοι μπορούν να πληρώσουν θα βγαίνουν από τις λίστες αναμονής.

Ωστόσο σήμερα, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Real, ο Άδωνις Γεωργιάδης ομολόγησε και άλλη μία ακόμα πιο σκοτεινή πρόθεσή του, τη νομιμοποίηση της πρακτικής που θέλει γιατροί να παίρνουν φακελάκι και τη φορολόγησή του, αφού ο ασθενής που θα επιλέγει απογευματινό χειρουργείο, θα πληρώνει το επιπλέον ποσό νόμιμα και θα το βάζει και στη φορολογική του δήλωση.

Όπως, «με ειλικρίνεια» δήλωσε ο υπουργός, «αντί να συμβαίνει παράνομα και εξωθεσμικά, θα συμβαίνει νόμιμα και θεσμικά. Άρα θα μειωθεί και το φακελάκι. Γιατί πια δεν θα έχει νόημα ένας γιατρός να παίρνει μαύρα χρήματα με το φακελάκι και να κινδυνεύει να διαπομπευθεί για να έχει ποινικές κυρώσεις. Θα μπορεί να πάρει νόμιμα το φακελάκι του. Αυτός που έχει αποφασίσει να πληρώσει τα λεφτά, να τα πληρώσει νόμιμα και να τα βάλει στη φορολογική του δήλωση και ταυτόχρονα να μειωθεί η αναμονή των χειρουργείων για να κερδίσει αυτός που δεν έχει να πληρώσει τίποτα. Αυτή είναι η συνολική κεντρική ιδέα».

Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης επιχειρηματολόγησε, συγκρίνοντας τα ραντεβού για χειρουργείο με αυτά των ιατρικών επισκέψεων, με τα απογευματινά ιατρεία, όπως είπε, να ισχύουν για πάνω από 20 χρόνια, με πάρα πολλούς να τα επιλέγουν, διευκολύνοντας τα πρωινά ραντεβού. 

Έκανε ακόμη άλλο ένα άλμα λογικής, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν 90.000 εκκρεμή χειρουργεία, όταν από τις τρεις το μεσημέρι και μετά, τα χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία κλείνουν, επιμένοντας ότι το υπάρχον – διαρκώς μειούμενο – προσωπικό στο ΕΣΥ μπορεί να ανταποκριθεί τις αυξημένες ανάγκες των επιπλέον επεμβάσεων, ενώ προέβαλε πάλι το επιχείρημα ότι θα δίνεται η δυνατότητα σε χειρουργούς του ΕΣΥ να πηγαίνουν συγκεκριμένες ημέρες σε άλλα νοσοκομεία περιφερειακά, ώστε να μην αναγκάζονται οι εκεί κάτοικοι να προστρέχουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα των μεγάλων αστικών κέντρων ή στα ιδιωτικά. 

Ο κ. Γωργιάδης ήταν άλλωστε κατηγορηματικός απέναντι στα αιτήματα των υγειονομικών για αυξήσεις και προσλήψεις: «Είναι δυνατόν να δώσει το κράτος διπλούς μισθούς στους γιατρούς που ζητούν οι συνδικαλιστές;», διερωτήθηκε και παρέπεμψε στην κυβέρνηση Σημίτη, το 2001 και στον τότε υπουργό Υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο για να ενισχύσει το αφήγημά του περί συζήτησης ετών γύρω από την ιδέα των απογευματινών ιατρείων. 

Πηγή: efsyn.gr