27 Ιανουαρίου 2024

Αισιοδοξία εκφράζουν οι τουριστικοί πράκτορες

 


Ανεμος αισιοδοξίας για την εξέλιξη της νέας τουριστικής σεζόν, πνέει στη Ρόδο, με τους παράγοντες του τουρισμού να δηλώνουν έτοιμοι για την έναρξη που τοποθετείται τον προσεχή Μάρτιο.
Αυτό υπογράμμισε χτες, μεταξύ άλλων σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, κ. Χρήστος Μιχαλάκης ενώ μίλησε και για τις προοπτικές που έχουν οι νέες αγορές.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του σχετικά με τις προβλέψεις για τη νέα τουριστική περίοδο, τόνισε τα εξής:
«Η πορεία των προκρατήσεων, τα δείγματα και τα μηνύματα που έχουμε από όλες τις αγορές –πλην των αγορών της Ρωσίας, Ουκρανίας και Ισραήλ, για τους γνωστούς λόγους- είναι πάρα πολύ θετικά. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως μέσα στον Μάρτιο θα ξεκινήσει (και επίσημα) η νέα σεζόν και όλα δείχνουν πως θα πάμε μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο».
Σχετικά με τους αριθμούς, ο κ. Μιχαλάκης είπε ότι η βρετανική αγορά δείχνει ότι κινείται ανοδικά με +15% ενώ διψήφια αύξηση δείχνουν να έχουν τόσο η γερμανική αγορά όσο και η Δυτική Ευρώπη.
«Κάποιες άλλες αγορές όπως και η Ανατολική Ευρώπη, ξεκινούν τις κρατήσεις τους λίγο αργότερα αλλά οι κρατήσεις των αεροπλάνων και τα slots είναι σε μερικές αγορές στα ίδια επίπεδα με το 2023 ενώ σε άλλες, εμφανίζονται ανεβασμένες. Οι προκρατήσεις κινούνται σε διψήφιους αριθμούς, αλλά όσο προχωράμε, αυτό μεταβάλλεται. Αυτό είναι ενδεικτικό ότι φέτος, στο ξεκίνημα θα έχουμε περισσότερες κρατήσεις από ό,τι την ίδια περίοδο πέρσι».
Είπε ακόμη ότι η αγορά του Ισραήλ παραμένει με ερωτηματικά, καθώς επηρεάζεται από την ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή αν και τα αντανακλαστικά αυτής της αγοράς, είναι πολύ ισχυρά και κινούνται γρήγορα οπότε, θα ανακάμψει όταν θα έρθει η ώρα.
Σημειώνεται πως το Πάσχα των Καθολικών, πέφτει φέτος στο τέλος Μαρτίου ενώ το Πάσχα των Ορθοδόξων είναι στις αρχές Μαΐου.
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις με την χορήγηση βίζας πολλών ημερών προς τους Τούρκους πολίτες, και κατά πόσο αυτό μπορεί να επηρεάσει (θετικά) την τουριστική μας κίνηση, ο κ. Μιχαλάκης ήταν κατηγορηματικός:
«Μόνον θετική είναι αυτή η εξέλιξη! Η τουρκική, είναι μια τεράστια αγορά –και μάλιστα δίπλα μας- ενώ οι Τούρκοι πολίτες είναι πελάτες που γνωρίζουν, αγαπούν και επιλέγουν τα νησιά μας για τις διακοπές τους. Άλλωστε οτιδήποτε είναι προς την σωστή κατεύθυνση που διευκολύνει τον Τουρισμό, είναι καλοδεχούμενο. Αυτή την στιγμή θεωρούμε ότι αυτή η εξέλιξη θα δώσει τεράστια ώθηση στα νησιά όπου θα εφαρμοστεί –και στη Ρόδο, φυσικά- με τις πρώτες αφίξεις να αναμένονται από τις αρχές Ιουνίου κι έπειτα.
Επιπλέον, αναμένουμε και κινητικότητα από την αγορά της Σαουδικής Αραβίας, αφού ξεκινούν πτήσεις με την Gulf Air (Περσικός κόλπος) που μας ανοίγει τις προοπτικές για την Ασία κ.λπ.»
Προσδοκίες υπάρχουν πάντως και από αγορές όπως η Ινδία και οι ΗΠΑ που προχωρούν με αργούς ρυθμούς, αλλά υπάρχουν σοβαρές προοπτικές.
Σχετικά με τα συμβόλαια, είπε ότι οι τιμές είναι λίγο αυξημένες σε σχέση με πέρσι –ακολουθώντας τις αυξήσεις στην αγορά, την ακρίβεια, της ενέργειας ενώ, σε ερώτηση για τα κενά στο προσωπικό, απάντησε ότι βελτιώνεται συνεχώς και δεν αναμένονται σοβαρά προβλήματα φέτος.
Μιλώντας για την κρουαζιέρα, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου επισήμανε ότι και φέτος αναμένεται πολύ καλή κίνηση παρά τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και πέριξ.
Καταλήγοντας, ο κ. Μιχαλάκης υπογράμμισε πως το μεγάλο τουριστικό project για την περιοχή μας, είναι το Rhodes Co-Lab που αφορά στον ολιστικό μετασχηματισμό του προορισμού, σε ένα περισσότερο βιώσιμο μοντέλο:
«Δεν μπορούμε να συζητάμε για τουρισμό σε έναν τέτοιο τουριστικό προορισμό, χωρίς να σκεφτόμαστε το περιβάλλον. Είναι κάτι πολύ σημαντικό και αφορά και το δικό μας μέλλον. Ακόμη και οι πελάτες μας, δείχνουν κάθε χρόνο μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους, με τις μετρήσεις να δείχνουν από 70-90% με ανοδική πορεία.

Είναι χρυσή ευκαιρία, αφού η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το έχει αντιληφθεί έγκαιρα, συμμετέχει και το σχεδιάζει ενώ θέλω να πιστεύω ότι και ο πρώτος βαθμός θα δώσει το παρών. Θεωρώ πως όλοι οι φορείς πρέπει να ενδιαφερθούν, να συμμετέχουν και να δώσουν την δέουσα σημασία.
Αυτή την περίοδο, ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις. Το επόμενο διάστημα είναι να δεσμευτούμε με την υπογραφή των απαραίτητων μνημονίων ότι θέλουμε να κάνουμε κάποια πράγματα ο καθένας από την δική του πλευρά και θα προχωρήσουμε σιγά σιγά –με φορείς, επιχειρηματίες κ.ο.κ.» -κατέληξε.


Από: Πέγκυ Ντόκου


 Πηγή:www.dimokratiki.gr