27 Ιανουαρίου 2024

Ν. Ανδρουλάκης: Μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δεν θα έλεγε επί δυόμισι χρόνια ότι η αγορά αυτορυθμίζεται ως ακραίος οπαδός του νεοφιλελευθερισμού, όπως ο κ. Μητσοτάκης

 


Σκληρή κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης τόσο στο ζήτημα της νομοθέτησης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και στο μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας και της ασυδοσίας της αγοράς άσκησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη. «Όταν θες να διαπαιδαγωγήσεις μια κοινωνία στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς να δίνεις περιθώριο στη συνωμοσιολογία και στα άκρα, -ιδιαίτερα σε μια περίοδο πριν τις ευρωεκλογές που διακυβεύονται πολλά για το μέλλον της Ευρώπης-,  ανοίγεις τον διάλογο ώριμα, ουσιαστικά, με επιχειρηματολογία,  πρώτα μέσα στο κόμμα σου και μετά στην κοινωνία», ανέφερε.

 Ως προς τη θέση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως είπε στους βουλευτές του να συμπεριφερθούν ως ένα νομοθετικό σώμα και όχι σαν σχολιαστές. «Η Βουλή είναι ένα σώμα, το οποίο νομοθετεί και πρέπει να δίνει προτεραιότητα στο κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα» πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας την αντίθεση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σε λογικές «να “παραγγέλνει” κάποιος ένα παιδί. Εάν ετίθετο κάτι τέτοιο, δεν θα το ψήφιζε το ΠΑΣΟΚ», τόνισε. Σχολίασε πως «ο κ. Μητσοτάκης πουλά υπευθυνότητα από τότε που έπιασε το τιμόνι της εξουσίας. Όσο ήταν στην αντιπολίτευση ο ίδιος και το κόμμα του επέλεγαν τον ακραίο λαϊκισμό σε πολλά θέματα», υπενθυμίζοντας επιγραμματικά το θέμα των ταυτοτήτων, τις υπογραφές Καραμανλή και τους χειρισμούς σημερινών Υπουργών της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ως προς την τοποθέτηση της Ιεραρχίας, τόνισε ότι «η Εκκλησία έχει την άποψή της, αλλά η Βουλή νομοθετεί. Ο μόνος υπεύθυνος να νομοθετεί και να υπερασπίζεται με αυτόν τον τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι η Πολιτεία. Ακούω τις απόψεις της Εκκλησίας. Άλλος όμως ο ρόλος της Εκκλησίας και άλλος της Πολιτείας και του Κοινοβουλίου».

Αναφερόμενος στο τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας, ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε ως προς τα πρόστιμα που ανακοινώνονται εσχάτως, «πολύ λίγα, πάρα πολύ αργά». Ανέδειξε ότι το πρόστιμο στις τράπεζες για τις υπέρογκες χρεώσεις ανήλθε σε 41 εκατ. ευρώ, όταν τα τελευταία δύο χρόνια έχουν κερδίσει 7,5 δισεκατομμύρια και από αυτά τα 3 δισεκατομμύρια μόνο από τις χρεώσεις. Αντίστοιχα, τα σούπερ μάρκετ το τελευταίο δεκάμηνο του 2023 είχαν 646 εκατ. παραπάνω κέρδη σε σύγκριση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2022, ενώ στο δωδεκάμηνο του 2022 τα επιπλέον κέρδη τους ήταν 1 δισεκατομμύριο σε σχέση με το δωδεκάμηνο του 2021. «Μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δεν θα έλεγε επί δυόμισι χρόνια ότι η αγορά αυτορυθμίζεται ως  ένας ακραίος οπαδός του νεοφιλελευθερισμού, όπως ο κ. Μητσοτάκης. Θα έλεγε ότι σε καταστάσεις κρίσεων και διεθνών αναταράξεων, η αγορά δεν αυτορυθμίζεται, αλλά ρέπει στην κερδοσκοπία. Εξαρχής θα ενισχύαμε τη ΔΙ.Μ.Ε.Α. και την Επιτροπή Ανταγωνισμού», τόνισε. 

Πανεπιστήμια

Ερωτηθείς για τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι «εμείς είμαστε θετικοί στο να υπάρξουν μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, αλλά με ποιότητα σπουδών και με γεωγραφικά κριτήρια, ώστε τα όποια οικονομικά οφέλη να κατανέμονται σε όλη την Ελλάδα. Δεν μπορεί για παράδειγμα να ιδρυθούν όλα στην Αθήνα». Έθεσε ως προτεραιότητα για ένα προοδευτικό κόμμα το δημόσιο πανεπιστήμιο, υπογραμμίζοντας πως «θα βάλουμε αντίβαρο την ισχυρή ενδυνάμωση με πόρους, διαδικασίες, υποδομή του δημοσίου πανεπιστημίου». 

Αγωγή Δημητριάδη

Ως προς την αγωγή του Γρηγόρη Δημητριάδη εναντίον δημοσιογράφων, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αντιπαρέβαλε τη δική του θεσμική αντιμετώπιση απέναντι στο παρακράτος του διαδικτύου της Νέας Δημοκρατίας που έχει στηθεί με τους φόρους του ελληνικού λαού. «Δέκα μήνες μετά και ενώ με “έκοβαν φέτες”, παρουσιάστηκε ο κ. Μητσοτάκης στο debate των πολιτικών αρχηγών και είπε: “συγγνώμη, δεν ήταν εθνικός κίνδυνος”. Ο ανιψιός του Πρωθυπουργού, ο κ. Δημητριάδης, αντί να περιμένει τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης για αυτό το σκάνδαλο το οποίο έχει αποδειχθεί, επιτίθεται σε εκείνους που έριξαν φως σε αυτή την υπόθεση», επισήμανε. 

Πολιτικό περιβάλλον

Ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε ενόψει ευρωεκλογών τη διοργάνωση από την ΕΡΤ debate των πολιτικών αρχηγών για τις μεγάλες προκλήσεις της Ευρώπης. «Δεν μπορούμε να πάμε σε ευρωπαϊκές εκλογές, με τον κ. Μητσοτάκη να τις μετατρέπει σε ένα πολιτικό παιχνίδι για να μην απολογηθεί για τις πολιτικές επιλογές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Και από την άλλη, έχουμε τον κ. Κασσελάκη, ο οποίος πραγματικά δεν ξέρω αν γνωρίζει τι σημαίνουν ευρωπαϊκοί θεσμοί και πως πρέπει τα κόμματά μας να υπηρετήσουν ένα σχέδιο που θα κάνει την Ελλάδα ισχυρή στην Ευρώπη και όχι κομπάρσο επιλογών», είπε σχετικά. Ως προς τον στόχο του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε πως «θα αγωνιστούμε να πάμε όσο το δυνατόν καλύτερα στις ευρωεκλογές για να είμαστε ισχυρή δύναμη», τονίζοντας πως θα αναλάβει προσωπικά όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, προγραμματικού περιεχομένου και σε επίπεδο κοινωνίας, ώστε να υπάρχει μια ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές, για να αντιμετωπίσει την υπεροψία και την αλαζονεία της Νέας Δημοκρατίας. Εξέφρασε την πεποίθηση πως η κεντροαριστερά δεν μπορεί να πρωταγωνιστήσει ξανά μέσα από μεταγραφολογία και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, αλλά στην κοινωνία με πολιτικές, αγώνες, προσπάθεια και λύσεις. Σημείωσε, δε, ως προς την πρόταση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να ενταχθεί το κόμμα τους στο ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα, ότι «τα κόμματα δεν είναι βαλιτσάκια που τα παίρνεις από εδώ και τα πας παρακάτω. Τα κόμματα που έχουν βαθιές κοινωνικές ρίζες, έχουν αρχές και ιστορία». Ως προς τον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε ως εξαρχής τον αντιμετώπισε με ευγένεια και πολιτικό πολιτισμό, αλλά εκείνος δεν συμπεριφέρθηκε ανάλογα στο ΠΑΣΟΚ. «Αντίπαλός μας είναι η Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε έναν συγκεκριμένο δρόμο. Καλό του ταξίδι. Εμείς έχουμε πάρει έναν άλλο δρόμο. Ο δρόμος αυτός -και το έχω πει από πριν εκλεγώ Πρόεδρος-, είναι να υπάρξει ξανά ισχυρή κεντροαριστερά, προοδευτική, ποιοτική, με ένα σύγχρονο πολιτικό προσωπικό», ανέφερε. «Εγώ όταν μίλησα για ανανέωση, δεν πήρα παλιούς πρωταγωνιστές από τον ΣΥΡΙΖΑ να τους φέρω δίπλα μου. Με μεγάλη προσπάθεια, με επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό, έφερα στην πρωτοπορία πάρα πολλά νέα πρόσωπα», κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.