3 Ιανουαρίου 2024

Αλλαγές στην ψηφιακή κάρτα εργασίας από 1/1/2024 – Τι θα γίνει σε τουρισμό, εστίαση

 


Επιχειρήσεις από τους κλάδους του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας, ανεξαρτήτως αριθμού εργαζομένων, ακόμη δηλαδή και με έναν εργαζόμενο, θα πρέπει να συνδεθούν με την ψηφιακή κάρτα εργασίας από την 1/1/2024, ενώ ο έλεγχος για την εφαρμογή της, δηλαδή για τα ωράρια, τις υπερωρίες, τις αμοιβές και τις άδειες των εργαζομένων τους, θα ξεκινήσει Απρίλιο και Μάιο του 2024.


Σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης οι διοικητικές κυρώσεις που αφορούν στην εφαρμογή του Συστήματος Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, θα αρχίσουν να επιβάλλονται:


1. Για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της βιομηχανίας, από την 1η Απριλίου 2024.


2. Για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο του λιανεμπορίου, από 2 Μαΐου 2024.


3. Για επιχειρήσεις σε βιομηχανία – λιανεμπόριο που απασχολούν ως 10 εργαζόμενους από 13 Μαΐου 2024.


Οι εν λόγω επιχειρήσεις – εργοδότες υποχρεούνται αντίστοιχα, από τις ως άνω ημερομηνίες να διαθέτουν και να ενεργοποιούν, σύστημα ψηφιακής κάρτας εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων τους με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, που απασχολούνται με φυσική παρουσία στο χώρο παροχής εργασίας της επιχείρησης, περιλαμβανομένων και των εργαζομένων που απασχολούνται στις ανωτέρω επιχειρήσεις μέσω δανεισμού.


Στην πράξη οι επιχειρήσεις έχουν ένα περιθώριο 4 – 5 μηνών για να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα και να μην αιφνιδιαστούν από ξαφνικούς ελέγχους.


Ωστόσο, από τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας απουσιάζουν ο τουρισμός και η εστίαση. Με το αρχικό χρονοδιάγραμμα θα έπρεπε να είχαν ενταχθεί από τον Ιούνιο του 2023. Στο επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει η νέα υπουργική απόφαση, δεν γίνεται καμία αναφορά για τον χρόνο που θα ενταχθούν και αυτές οι επιχειρήσεις στην ψηφιακή κάρτα, και κατά τα φαινόμενα μετατίθεται για το φθινόπωρο ή και προς το τέλος του 2024. Σημειώνεται ότι ο κλάδος της εστίασης, αλλά και του τουρισμού, θεωρούνται από τους τομείς που συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας, τόσο στην υποδηλωμένη εργασία, όσο και στην τήρηση ωραρίων εργασίας και αμοιβών για υπερωριακή απασχόληση, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.


Οι κλάδοι που εντάσσονται στην ψηφιακή κάρτα από την 1/1/2024 είναι οι εξής:

*Λιανικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών

*Βιομηχανία τροφίμων

*Ποτοποιία

*Παραγωγή προϊόντων καπνού

*Παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών

*Κατασκευή ειδών ένδυσης

*Βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών

*Βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα, κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής

*Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων

*Εκτυπώσεις και αναπαραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων

*Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων

*Παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων

*Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες

*Παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων

*Παραγωγή βασικών μετάλλων

*Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού

*Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων

*Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού

*Κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού π.δ.κ.α.

*Κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων

*Κατασκευή λοιπού εξοπλισμού μεταφορών

*Κατασκευή επίπλων

*Άλλες μεταποιητικές δραστηριότητες

*Επισκευή και εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού


Από τους κλάδους που εντάσσονται στην ψηφιακή κάρτα από 1/1/2024 εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, στα πετρελαιοειδή και στα ορυχεία.


Μέχρι τώρα στο σύστημα καταγραφής και οργάνωσης του χρόνου εργασίας με την ψηφιακή κάρτα, έχουν ενταχθεί:


*Από  την 1η Ιουλίου 2022, οι επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο των Σούπερ Μάρκετ και απασχολούν συνολικά περισσότερους από 250 εργαζόμενους, καθώς και το σύνολο των Τραπεζών της Χώρας.


*Από 16 Φεβρουαρίου 2023, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών φύλαξης και προστασίας οι επιχειρήσεις με κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα τις ιδιωτικές ασφαλίσεις.


*Από 22 Μαρτίου 2023, οι δημόσιες επιχειρήσεις ΟΣΕ Α.Ε., ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Αττικό μετρό, Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., Εγνατία Οδός Α.Ε., ΕΥΔΑΠ και ΕΛΤΑ, η Hellenic Train και η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού.


Εξαιρούνται παντελώς από την ψηφιακή κάρτα, οι φορείς του Δημοσίου και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, εν γένει, που απασχολούν υπαλλήλους με σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ. ή Ι.Δ.Ο.Χ.) εφόσον ισχύουν για αυτούς οι ρυθμίσεις του Ενιαίου Μισθολογίου (ν. 4354/2015, A’ 176), και δεν έχουν εφαρμογή σε αυτούς οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για την υπερεργασία και την υπερωριακή απασχόληση.


Οι κλάδοι που εντάσσονται στην ψηφιακή κάρτα ανά ΚΑΔ:





Πηγή capital.gr