Συνεχείς επαφές ΥΠΕΘΟ με τους Δήμους - Την σκυτάλη θα πάρουν οι εκτιμητές - Δύσκολο να προλάβουν τον ΕΝΦΙΑ του 2024 - Ποιες περιοχές εξετάζονται
Πάει πίσω ο σχεδιασμός για νέες αναπροσαρμογές στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα και απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα αλλάξει για κανέναν ο ΕΝΦΙΑ του 2024!
Οι ενστάσεις που έχουν εκφράσει οι περίπου 145 δήμοι για την τελευταία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών, εξετάζονται μία προς μία αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν φαίνεται να είναι επαρκώς τεκμηριωμένη. Αλλά και τα αιτήματα για μειώσεις τιμών που φαίνεται να έχουν κάποια βάση, ακόμα και αν δικαιωθούν, δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ (δεν θα δοθεί, δηλαδή, επιστροφή φόρου για παλιές συναλλαγές, ΕΝΦΙΑ κλ).
Προβλήματα υπάρχουν και στην επέκταση του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα.
Πρόκειται για το υπολειπόμενο 1,5% της επικράτειας, όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία, Πρόκειται για μια δυσεπίλυτη εξίσωση, καθώς σε πολλές περιοχές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτυπωθεί η αξία των ακινήτων, καθώς όχι μόνο δεν γίνονται πράξεις για να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση, αλλά πρόκειται για περιοχές με πολύ μικρό αριθμό κατοίκων, ακόμα και για ερειπωμένα χωριά.
Για την ώρα, πάντως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους δήμους και για τις δύο περιπτώσεις. Όλη αυτή η διαδικασία δε φαίνεται να τελειώνει εύκολα, κάτι που είναι απαραίτητο για να «περάσει» η σκυτάλη στους εκτιμητές που θα πιάσουν δουλειά μέσα στο 2024. Έτσι, λοιπόν, θεωρείται κάπως δύσκολο η όλη άσκηση να έχει τελειώσει μέχρι το Μάιο, όπου και αναμένονται τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ.
Υπενθυμίζεται τα αιτήματα για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ξεκίνησαν από τον Δήμο Αθηναίων που ζήτησε μείωση των αυξήσεων στις τιμές ζώνης κατά 50% και ακολούθησαν δεκάδες δήμοι της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας.
Στην Αττική «κούρεμα» αντικειμενικών αξιών έχουν ζητήσει οι δήμοι Γλυφάδας, Καλλιθέας, Αμαρούσιου, Βριλησσίων, Ζωγράφου, Αγ. Δημητρίου, Παλλήνης, Μοσχάτου-Ταύρου. Στους Δήμους της περιφέρειας εντάσσονται: Καλαμάτα, Ρόδος, Κιλκίς, Πύλος, Σάμος, Κέρκυρα, Πάτρα, Πύργος, Ιθάκη, Κομοτηνή κλπ.
Στην Αττική επίσης, οι περιοχές όπου επιχειρείται να επεκταθεί το σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης είναι από τη Βάρκιζα έως τα Λεγραινά, Αγία Μαρίνα, Χάρακας, Δασκαλειό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη, περιοχές σε Σαλαμίνα, Κύθηρα, Αίγινα.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες περιοχές στην Αχαΐα (Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος), στην Ηλεία (Κυλλήνη, Αρχαία Ολυμπία), στα Τρίκαλα (Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι) στη Φλώρινα (Αμύνταιο, Αγιος Παντελεήμονας, Πρέσπες, Φιλώτας, Δροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη).
ΠΗΓΗ https://www.newmoney.gr/