8 Νοεμβρίου 2023

“Πληγή” για τα Κανάρια νησιά το μεταναστευτικό | Καταγράφουν αριθμό ρεκόρ μεταναστών εφέτος

Το μεταναστευτικό ζήτημα συνιστά “ανοικτή πληγή” για τα Κανάρια νησιά, καθώς ο αριθμός των μεταναστευτικών ροών που έχουν φθάσει εφέτος στα νησιά της Ισπανίας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Μέχρι το περασμένο Σάββατο, 31.686 άνθρωποι είχαν φτάσει στα ισπανικά νησιά, περισσότεροι από ό,τι σε ολόκληρο το 2006. Τότε, 31.678 πρόσφυγες έφτασαν μεταξύ Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου, όπως μετέδωσε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE.


Ο περιφερειακός πρόεδρος των Καναρίων Νήσων, Fernando Clavijo, εξήγησε ότι οι αριθμοί αυτοί καθορίζουν την “ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης” με την οποία είναι αντιμέτωπα τα Κανάρια νησιά. “Η διαχείριση της μετανάστευσης στα νότια σύνορα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στην ισπανική και ευρωπαϊκή ατζέντα”, έγραψε ο κ. Clavijo στο X, πρώην Twitter.


Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μόνο το Σαββατοκύριακο αποβιβάστηκαν στο El Hierro, το δυτικότερο από τα Κανάρια νησιά, τέσσερις βάρκες με περισσότερους από 490 επιβαίνοντες. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δύο από αυτούς εν πλω και άλλοι δύο στο νοσοκομείο. Ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω καθώς οι αρχές συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους, σύμφωνα με το EFE.


Η απότομη αύξηση των αριθμών είχε ήδη γίνει εμφανής τους τελευταίους μήνες. Μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 15ης Οκτωβρίου, συνολικά 23.537 μετανάστες έφτασαν στα Κανάρια νησιά, 80% περισσότεροι από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι.


Ένας από τους κύριους λόγους της αύξησης των μεταναστευτικών ροών είναι η πολιτική και οικονομική αστάθεια στη Σενεγάλη. Πολλοί από τους αφιχθέντες είναι αλιείς και αυτός ο σημαντικός οικονομικός τομέας βρίσκεται σε κρίση στη χώρα της Αφρικής. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει φυλακίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, ο οποίος είχε δώσει ελπίδα σε νέους κυρίως ανθρώπους για ένα καλύτερο μέλλον. Ο οργανισμός προστασίας των συνόρων της ΕΕ, Frontex, χαρακτηρίζει τις συνθήκες στη χώρα ως “παράγοντα πίεσης”, που ωθεί τους ανθρώπους να επιβιβάζονται σε βάρκες και να την εγκαταλείπουν.


Η διαδρομή από τη Δυτική Αφρική προς τα Κανάρια νησιά είναι μια από τις πιο επικίνδυνες μεταναστευτικές διαδρομές στον κόσμο. Οι μετανάστες διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα, συχνά χάνουν τα νησιά και πεθαίνουν στη θάλασσα.


Η Ισπανία έχει επεκτείνει σημαντικά την ικανότητα υποδοχής στα Κανάρια νησιά τα τελευταία χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, η ισπανική κυβέρνηση ανησυχεί για την αύξηση του αριθμού των μεταναστών. Η κατάσταση δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί χωρίς τη βοήθεια της ΕΕ, δήλωσε στη Μαδρίτη τον Οκτώβριο. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Fernando Grande-Marlaska, έχει ανακοινώσει ότι η χώρα θα αναπτύξει δύο επιπλέον αεροσκάφη για την παρακολούθηση των προσφυγικών διαδρομών.


ΠΗΓΗ https://money-tourism.gr/