21 Σεπτεμβρίου 2023

Εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας για την προβολή του πολιτιστικού πλούτου της Σάμου

 

Τρία καινοτόμα έργα -της νέας ψηφιακής εποχής είχε εντάξει ο ενιαίος Δήμος Σάμου -μετά την εκπόνηση των σχετικών μελετών- τον Απρίλιο του 2019 στο πρόγραμμα  «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» (Υπ.αρ.πρωτ. 903/ 19.4.2019 απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου):


* «Εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας για την προβολή του πολιτιστικού πλούτου της Σάμου: ανακαλύπτοντας εικόνες και γεύσεις του νησιού», με προϋπολογισμό 300.080,00 ευρώ. 
* «Πολιτιστικός και Εκπαιδευτικός Κόμβος Σάμου», με προϋπολογισμό 195.300,00 ευρώ. 
* «Διαχείριση και προβολή των Λαογραφικών Μουσείων της Σάμου με χρήση σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών», με προϋπολογισμό 333.560,00 ευρώ. 

Το τελευταίο έργο που υλοποιήθηκε, («Πολιτιστικός και Εκπαιδευτικός Κόμβος Σάμου») υψηλού συμβολισμού και μεγάλης επιστημονικής αξίας, περιλαμβάνει: υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την βιβλιοθήκη η οποία απέκτησε server, λογισμικά βιβλιοθηκονομίας, συστήματα ασφαλείας και συστήματα RFID. Παράλληλα δημιουργήθηκε ηλεκτρονικός κατάλογος βιβλίων, στον οποίο έχουν ενταχθεί περίπου 25.000 τίτλοι βιβλίων ανάμεσά τους όλα τα λογοτεχνικά και παιδικά βιβλία και τα βιβλία ποίησης, για οποία υπάρχει πλέον η δυνατότητα «ηλεκτρονικού» δανεισμού. Επίσης έχουν ψηφιοποιηθεί και διατίθενται 8.000 σελίδες σαμιακών εφημερίδων (στις οποίες υπάρχει δυνατότητα αναζήτησης λέξεων-κλειδιών).

Με το έργο αυτό, η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σάμου κάνει σημαντικά «ψηφιακά» βήματα μπροστά. Το έργο αυτό όμως δεν θα μπορούσε να προχωρήσει χωρίς την καταλυτική συνεισφορά του Μανώλη Πυργιώτη -από το σχεδιασμό και την καταγραφή των αναγκών μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια ολοκλήρωσής του-,  με αρωγό την Δ/νση Προγραμματισμού και των Τεχνικών Υπηρεσιών του ενιαίου Δήμου Σάμου.

Η συγκροτημένη και επιτυχής ολοκλήρωσή του 4 χρόνια μετά προσδίδει πολλά στο πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα του νησιού μας και αναδεικνύει για μια ακόμα φορά τη δημόσιο βιβλιοθήκη Σάμου ως ένα αξιόπιστο φορέα υλοποίησης ευρωπαϊκών δράσεων αλλά και πυλώνα της μάθησης στη Σάμο μας. 

Μιχάλης Α. Αγγελόπουλος