23 Μαΐου 2023

Τσαβούσογλου: Δεν είμαι αισιόδοξος για την επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα – Είναι περίπλοκα τα θέματα



 Παρά τη θετική ατμόσφαιρα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη που έδωσε ανήμερα των ελληνικών εκλογών στο κανάλι ΧαμπέρΤουρκ, εμφανίστηκε απαισιόδοξος ως προς την επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα, κάνοντας πάλι λόγο για αμφισβήτηση κυριαρχίας νησιών και για «πολλά» ζητήματα που χρήζουν λύσης.

|«Τα ελληνοτουρκικά προβλήματα είναι πολύ περίπλοκα. Σήμερα γίνονται εκλογές στην Ελλάδα, ελπίζω για το καλύτερο. Εξάλλου, οι εκλογές είναι μια νέα αρχή. Αλλά τα προβλήματά μας δεν έχουν λυθεί εδώ και χρόνια. Προσωπικά δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Σε μια ρεαλιστική προσέγγιση… Οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, οι νησίδες και οι βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιον ανήκουν με τις συμφωνίες, που η Τουρκία ονομάζει δικές μας και η Ελλάδα δικές της… Τα παρακολουθείτε και εσείς, είναι εύκολο να λυθούν; Απαιτούν 10 μίλια αντί για 6 μίλια. Και πάλι… είναι και το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών.

Η απαίτηση για 10 μίλια εναέριου χώρου πάνω από 6 μίλια χωρικά ύδατα, όλοι το βρίσκουν λίγο αστείο, είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο, ας πούμε το πιο απλό. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι αν η άλλη πλευρά, η Ελλάδα, θα κάνει βήματα σε αυτά τα θέματα. Ο Μητσοτάκης έλεγε προεκλογικά “δεν θα διαπραγματευτούμε παρά μόνο για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες”. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι μια λέξη που ειπώθηκε για τις εκλογές, η ελληνική πλευρά το λέει και στις διερευνητικές επαφές. Η ελληνική πλευρά λέει ας συζητήσουμε μόνο ένα θέμα. Εμείς λέμε ότι όσο συνεχίζονται τα άλλα προβλήματα, θα συνεχίσουμε να είμαστε σε ένταση», προέκρινε, αν και στη συνέχεια δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει διαδικασία εξομάλυνσης με άλλες χώρες ωστόσο, όχι την Ελλάδα.

«Εκτός αυτού, υπάρχει και μία διαδικασία εξομάλυνσης. Την ξεκινήσαμε με την Αίγυπτο και βάλαμε τα θεμέλια με τη Συρία. Υπάρχουν πάντα πολλά να κάνουμε στην εξωτερική πολιτική».

Πηγή ethnos.gr