12 Απριλίου 2023

Η ατζέντα Τσαβούσογλου γεμάτη, η ελληνική…ανύπαρκτη! γράφει ο Ευάγγελος Στεργιούλης

 


Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ με συνοπτικές διαδικασίες διέγραψε ολόκληρη τη διπλωματία των σεισμών και τη δήθεν φιλική προσέγγιση που ανέπτυξε εν μία νυκτί η Τουρκία προς τη Χώρα μας, απογοητεύοντας πολλούς αναλυτές διεθνών σχέσεων που, εδώ και καιρό, δίνουν και αυτοί τη δική τους μάχη για την ανάδειξη της τουρκικής φιλικής προσέγγισης, μέχρι ακόμη και της υπογραφής μιας συμφωνίας Αιγαίου αντίστοιχης περίπου εκείνης των Πρεσπών!


Ο Τούρκος ΥΠΕΞ προειδοποίησε ότι πρόκειται περί μοναδικής ευκαιρίας(!) για την επίλυση ολόκληρου του πακέτου των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδας, πριν παρέλθει άπρακτος ο χρόνος και αρχίσουν ξανά οι παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου με αερομαχίες κι άλλες προκλητικές ενέργειες, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν, θεός φυλάξοι (sic), την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου.


Με βάση το κυρίαρχο δόγμα του τουρκικού αναθεωρητισμού, κάλεσε εκ  νέου την  Ελλάδα για διαπραγμάτευση των νησιών του Αιγαίου με «αδιευκρίνιστο καθεστώς», προσποιούμενος ότι δεν γνωρίζει ότι η συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει ρητά ότι η Τουρκία παραιτείται κάθε κυριαρχικού δικαιώματος επί όλων των νησιών που βρίσκονται  πέραν των τριών μιλίων από τις ακτές της, πλην Ίμβρου, Τενέδου και Λαγουσών.


Υπενθύμισε τη διευθέτηση των 12 ναυτικών μιλίων των χωρικών υδάτων, παραπέμποντας στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας που όμως η Τουρκία δεν έχει υπογράψει και η οποία ρητά προβλέπει ότι η επέκταση των  χωρικών  υδάτων σε 12 ν.μ αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα και όχι ζήτημα διμερούς διαπραγμάτευσης. Καμία αναφορά, βέβαια, ότι από  Τουρκικής  πλευράς υφίσταται από το 1995 casus belli εναντίον της Ελλάδας, κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.


Και ολοκλήρωσε την ατζέντα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής δηλώνοντας με «περισσή  ειλικρίνεια» ότι η Χώρα του δεν εποφθαλμιά τα δικαιώματα κανενός στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο θάλασσα, πλην όμως η Τουρκία θα προστατέψει τα δικαιώματα του λαού της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», δηλαδή τα δικαιώματα των Τούρκων εποίκων και των κατοχικών τουρκικών δυνάμεων σε ένα κράτος μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης.


Εν ολίγοις, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέφερε με περισσή ακρίβεια τη  διαχρονική ατζέντα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, εκμεταλλευόμενος, όπως ισχυρίστηκε, το εξαιρετικά ήρεμο κλίμα που επικρατεί αυτή την περίοδο μεταξύ των δύο χωρών. Με άλλα λόγια, και μη χειρότερα…


Ίσως, όμως, και να υπάρχουν και χειρότερα. Διότι απέναντι στην τουρκική ατζέντα μέχρι σήμερα απουσιάζει παντελώς η ελληνική ατζέντα, λόγω του διαχρονικού φοβικού συνδρόμου που διακατέχει ολόκληρο το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Οψόμεθα!


*Ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου  Πανεπιστήμιου, Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής  Αστυνομίας και απόφοιτος των Σχολών Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας.

πηγή https://www.militaire.gr/

https://m.facebook.com/evangelos.stergioulis