15 Απριλίου 2023

Πρώτη Ανάσταση στη Μυτιλήνη

 
Με ήχους από τις καμπάνες και χτυπήματα των ξύλινων στασιδιών στο ναό σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης τον Άγιο Θεράποντα, οι Μυτιληνιοί υποδέχτηκαν το μήνυμα της προσμονής της Ανάστασης
Οι καμπάνες του ναού σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης του Αγίου Θεράποντα και οι ήχοι των ξύλινων στασιδιών που οι πιστοί χτυπούσαν μαζί με τα ξύλινα καθίσματα δυνατά, σήμαναν σήμερα Μεγάλο Σάββατο στις 9 το πρωί τη λεγόμενη, πρώτη Ανάσταση.

Γεμάτη από πιστούς η στρωμένη με δαφνόφυλλα εκκλησιά, που υποδέχτηκαν τον παπα Θανάση, τον πρωτοπρεσβύτερο του ναού ο οποίος βγήκε τρέχοντας από τη «ωραία πύλη» με καλάθια γεμάτα δαφνόφυλλα, ραίνοντας τους.
Ψέλνοντας το «Ανάστα ο θεός, κρίνον την γην, ότι συ κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις έθνεσι» (Αναστήσου, σήκω πάνω, ω Θεέ και κρίνε τη γη, γιατί δική σου κληρονομιά θα γίνουν όλα τα έθνη» το Μεγάλο Σαββάτο το πρωί πραγματοποιείται η λεγόμενη Πρώτη Ανάσταση.

Το προανάκρουσμα της Ανάστασης, η λειτουργία δηλαδή της προσμονής της λύτρωσης της φύσης από την φθορά και τον θάνατο. Οι πιστοί στην εκκλησία του Αγίου Θεράποντα υποδέχονται κάθε χρόνο, το μήνυμα της προσμονής της Ανάστασης, χτυπώντας τα στασίδια και τις καρέκλες στο πάτωμα και κουνώντας τους πολυελαίους του ναού.

ΠΗΓΗ https://www.stonisi.gr/post