3 Απριλίου 2023

Έρχεται καλοκαίρι με νησιά χωρίς γιατρούς – Αγκάθι για τον τουρισμό



 Δεν είναι μόνο οι ελλείψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού που ταλαιπωρούν τους κατοίκους στα νησιά. Όπως όλα δείχνουν, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα καταφέρει να καλύψει τα κενά και οι τουρίστες θα εξυπηρετούνται από τον ιδιωτικό τομέα.

Στον ιδιωτικό τομέα υγείας θα πρέπει να βασιστούν, κατά κύριο, λόγο όσοι αποφασίσουν να πάνε φέτος διακοπές σε αρκετά ελληνικά νησιά, καθώς οι δημόσιες δομές έχουν σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό.

Η πρόσφατη προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να δώσει μπόνους 1.800 ευρώ σε όποιους γιατρούς αποφασίσουν να εργαστούν σεζόν στα νησιά, δεν είχε μεγάλη ανταπόκριση.

«Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα στους γιατρούς, καθώς βγαίνουν προκηρύξεις θέσεων, αλλά πολλές φορές βγαίνουν άγονες λόγω απροθυμίας. Στα νησιά μας δίνουμε συν 1.800 ευρώ στο μισθό για να πάνε γιατροί. Πάλι όμως δεν είναι ελκυστικό», παραδέχεται ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Τώρα, το υπουργείο Υγείας θέτει σε εφαρμογή το plan B, και δίνει αύξηση 10% στους μισθούς και στέγη στους γιατρούς που θα πάνε στα νησιά για την τουριστική σεζόν.

«Θεωρούμε ότι με τα νέα δεδομένα στις προκηρύξεις θα προσελκύσουμε γιατρούς και τα μέτρα θα έχουν αποτέλεσμα», σχολιάζει ο κ. Πλεύρης.

Χαρακτηριστικό των σοβαρών ελλείψεων στα νησιά είναι το παράδειγμα από τα νοσοκομεία της Σαντορίνης, της Κω, της Λέρου και της Σύρου.

Χωρίς παθολόγο, αναισθησιολόγο και μικροβιολόγο το νοσοκομείο της Σαντορίνης
Μπορεί το νοσοκομείο της Σαντορίνης να είναι ένα από τα πιο σύγχρονα, σε επίπεδο κτηριακής υποδομής και μηχανήματων, από τις μονάδες υγείας που βρίσκονται στα νησιά, όμως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα προσωπικού.

Στο νοσοκομείο υπάρχει μόνο ένας γενικός γιατρός. «Ενώ υπάρχει παθολογική κλινική, δεν υπάρχει παθολόγος, καρδιολόγος και μικροβιολόγος», λέει στο NEWS 24/7 ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ο 72χρονος αναισθησιολόγος παραιτήθηκε την περασμένη Παρασκευή, κάτι που σημαίνει ότι από σήμερα, Δευτέρα, δεν θα πραγματοποιούνται χειρουργεία.

Την ίδια στιγμή, και σύμφωνα με πληροφορίες, το μικροβιολογικό εργαστήριο λειτουργεί χωρίς γιατρό για περισσότερο από ένα χρόνο (από τον Φεβρουάριο του 2022) και μάλιστα, συνεχίζονται να πραγματοποιούνται εργαστηριακές εξετάσεις και τις απαντήσεις υπογράφουν επικουρικοί αιμολήπτες και βιολόγος, κάτι που είναι παράνομο.

Το νοσοκομείο της Σαντορίνης έχει την ιδιαιτερότητα να είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.

Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί μεν να κάνει άμεσα προσλήψεις ακόμη και γιατρών με δελτίο παροχής υπηρεσιών και χωρίς προκήρυξη (απαιτείται η έγκριση του υπουργού Υγείας), αλλά δεν μπορεί να έχει ειδικευόμενους γιατρούς, καθώς δεν ανήκει στο ΕΣΥ.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι στις 7 Απριλίου εγκαινιάζεται νέο ιδιωτικό πολυϊατρειό στη Σαντορίνη, καθώς ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας, για ακόμη μία φορά καταγράφει τα κενά του δημόσιου συστήματος και σπεύδει να επενδύσει.

Χωρίς βασικές ιατρικές ειδικότητες το νοσοκομείο της Λήμνου
Σοβαρά προβλήματα με τις βασικές ιατρικές ειδικότητες αντιμετωπίζει και το νοσοκομείο της Λήμνου.

Συγκεκριμένα καλούνται να καλύπτουν ολόκληρο το νησί, αλλά και τα γύρω νησιά που εξυπηρετεί, να τα καλύπτουν:

1 παθολόγος
1 γενικός γιατρός
1 αναισθησιολόγος και
1 χειρουργός
Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί υποχρεώνονται να κάνουν πολλές περισσότερες εφημερίες από αυτές που προβλέπει ο νόμος, να είναι εξαντλημένοι, ενώ οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, πολλές φορές ακόμη και για σοβαρά θέματα υγείας.

Στους ιδιώτες γιατρούς απευθύνονται οι κάτοικοι της Κω
Εδώ και περίπου δέκα μήνες στο νοσοκομείο της Κω δεν υπάρχει κανένας παθολόγος.

Ως εκ τούτου, όταν ένας ασθενής χρειάζεται γιατρό, ενημερώνεται ότι θα πρέπει να καλέσει ιδιώτη παθολόγο για να τον εξετάσει και φυσικά να τον πληρώσει από την τσέπη του.

Παράλληλα, υπάρχουν ελλείψεις και σε πολλές άλλες ιατρικές ειδικότητες.

Υπάρχει μόνο ένας παιδίατρος και ως εκ τούτου πολλοί τοκετοί γίνονται από ιδιώτες γιατρούς από όσες οικογένειες μπορούν να πληρώσουν το κόστος.

Υπάρχει μόνο ένας ακτινολόγος στο νησί και όλα αυτά δημιουργούν μία τεράστια ανασφάλεια από στους κατοίκους.

«Η υποστελέχωση του νοσοκομείου δεν είναι ένα τωρινό φαινόμενο, εμείς έχουμε κάνει έως τώρα τουλάχιστον 4 προκηρύξεις για παθολόγο, οι οποίες κατέστησαν άγονες», λέει ο υποδιοικητής του νοσοκομείου της Κω, Ηλίας Χρυσόπουλος.

Έκλεισαν προσωρινά τα χειρουργεία στο νοσοκομείο της Σύρου
Μπορεί να μην είναι συχνό φαινόμενο να λαμβάνουν αναρρωτική άδεια συγχρόνως τρεις γιατροί της ίδιας ειδικότητας, όμως συνέβη κι αυτό πρόσφατα στο νοσοκομείο της Σύρου.

Οι αναρρωτικές άδειες την ίδια χρονική περίοδο και των 3 χειρουργών που υπηρετούν, οδήγησαν στο πάγωμα των χειρουργικών περιστατικών.

Σημειώνεται ότι οι προβλεπόμενες θέσεις χειρουργών από τον οργανισμό είναι 5 και ειδικευομένων άλλες 3, αλλά στο νοσοκομείο της Σύρου υπηρετούν μόνο 3 ειδικοί και ένας ειδικευόμενος.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Σύρου και η Ένωση Ιατρών Νομαρχιακού Νοσοκομείου Σύρου (ΕΙΝNΟΣ), με κοινή ανακοίνωση, ενημέρωναν για τη σοβαρή κρίση προσωπικού που αντιμετωπίζουν στο νησί.

Όπως σημειώνουν, τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μεγάλος αριθμός συνταξιοδοτήσεων γιατρών του νοσοκομείου Σύρου και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς τη 2η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας, δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την πρόσληψη νέων γιατρών στη θέση των συνταξιοδοτηθέντων.

«Οι τρεις υπηρετούντες γενικοί χειρουργοί έχουν λάβει αναρρωτική άδεια. Συνεπεία αυτών των αδειών, η διοίκηση του νοσοκομείου, σε πλήρη συνεργασία και ενημέρωση με τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ και τις συναρμόδιες αρχές, προέβη στην επείγουσα κάλυψη της εφημεριακής λειτουργίας του Νοσοκομείου Σύρου με ιδιώτη ιατρό γενικής χειρουργικής, για το χρονικό διάστημα από τις 28 έως τις 31 Μαρτίου και στην υποβολή αιτήματος μετακίνησης γενικού χειρουργού, ήδη από την 24 Μαρτίου», αναφέρει ο διοικητής του νοσοκομείου Σύρου Μιχάλης Ζουλουφός.

Πάντως, προβλήματα κατά τη διάρκεια των διακοπών θα αντιμετωπίσουν κυρίως οι έλληνες ταξιδιώτες, καθώς στην περίπτωση που χρειαστούν ιατρική περίθαλψη, θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας από το εξωτερικό, στη συντριπτική πλειοψηφία τους ενημερώνονται από τα πρακτορεία ότι πρέπει να κάνουν απαραίτητα ταξιδιωτική ασφάλιση, που θα καλύπτει και περιπτώσεις ασθένειας και νοσηλείας.

Πηγή news247.gr

Γιάννης Δεβετζόγλου