3 Απριλίου 2023

Στην Ελλάδα έρχονται για Πάσχα οι Ευρωπαίοι τουρίστες – Χιλιάδες κατέφθασαν το Σαββατοκύριακο



 Στα προ πανδημίας επίπεδα επιστρέφει η τουριστική κίνηση στην Ευρώπη, με τη χώρα μας να καταγράφει την 4η μεγαλύτερη άνοδο σε σχέση με το 2019. Χιλιάδες τουρίστες έφτασαν το Σαββατοκύριακο στα νησιά.

Η επιλογή της Ελλάδας να ανοίξει τον τουρισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συνεχίζει να την ευνοεί και φέτος. Νέα έρευνα δείχνει ότι η χώρα μας συνεχίζει να είναι μπροστά την κούρσα της Ευρώπης στον τουρισμό, καταλαμβάνοντας την 4η θέση από τις τέσσερις μόλις χώρες που καταγράφουν ήδη άνοδο στις αφίξεις τους κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Το φετινό Πάσχα τα ταξίδια στην Ευρώπη καταγράφουν όχι μόνο ολική ανάκαμψη σε σχέση με το 2019, αλλά σημειώνουν άνοδο στους κύριους τουριστικούς προορισμούς.

Στην τελευταία της έρευνα, η ForwardKeys, αποκαλύπτει ότι η πληρότητα των αεροπορικών θέσεων για τις ενδοευρωπαϊκές αφίξεις κατά τη διάρκεια του Πάσχα αναμένεται να φτάσει τα προ πανδημίας επίπεδα και σε κάποιες περιπτώσεις να τα ξεπεράσει. Οι προορισμοί με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην προσφορά αεροπορικών θέσεων είναι η Τουρκία με +26% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία με +12%, την Πολωνία +9% και την Ελλάδα στην 4η θέση και στο +7%. Αυτή η ανάπτυξη είναι ορατή και σε άλλες χώρες σε όλη την Ευρώπη όπως η Ιρλανδία (+4%), η Ιταλία (+4%) και η Ισπανία (+1%) να βλέπουν επίσης αυξήσεις στα ταξίδια αυτό το Πάσχα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από την πανδημία.

Συνολικά, τα αεροπορικά εισιτήρια που επιβεβαιώθηκαν για ενδοευρωπαϊκές αφίξεις αυτό το Πάσχα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο +15% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, ενώ οι αφίξεις από ταξίδια μεγάλων αποστάσεων προς την Ευρώπη είναι μειωμένες κατά 17%.

Ο κύριος όγκος τουριστών προέρχεται από τις λεγόμενες ανθεκτικές αγορές, με το Ηνωμένο Βασίλειο να βρίσκεται στην κορυφή σημειώνοντας ανάπτυξη 12% σε σύγκριση με το 2019, με πρώτη χώρα προτίμησης την Ισπανία και στις 10 πιο δημοφιλείς την Ελλάδα.

Θετικά τα μηνύματα για ολόκληρη τη σεζόν
Τα στοιχεία της ForwardKeys δείχνουν ότι η χώρα μας σημειώνει ήδη αύξηση στις αφίξεις της κατά 3% τους πρώτους τρεις μήνες του χρόνου σε σχέση με το 2019, κάτω από την Αλβανία και την Ισλανδία που είναι πρώτες με άνοδο 10% και την Πορτογαλία με ποσοστό +5%. Οι αφίξεις στην Ισπανία την ίδια περίοδο είναι μειωμένες κατά 8% και στην Τουρκία κατά 9%.

Η έρευνα που αποκαλύπτει τις τελευταίες τάσεις του τουρισμού παγκοσμίως για το 2023, δείχνει ότι οι χώρες που έχουν δείξει ανθεκτικότητα όπως η Ισλανδία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ανέκαμψαν με γρήγορους ρυθμούς χάρη στα καθαρά μηνύματα και τους χειρισμούς που έκαναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας στον τομέα του τουρισμού. Επιπλέον κατάφεραν να επαναφέρουν την αεροπορική συνδεσιμότητα. Όλα αυτά τα στοιχεία φαίνεται ότι παίζουν ακόμα μεγάλο ρόλο στην πορεία του τουρισμού και το 2023. Η έρευνα δείχνει ότι ο ήλιος και η θάλασσα αποτελούν τους κύριους λόγους για ταξίδι φέτος, με τα ταξίδια στο εξωτερικό να δείχνουν ότι ενισχύονται σημαντικά ρε αριθμούς.

Το Καθολικό Πάσχα φέρνει τουρίστες στην Ελλάδα
Η καλοκαιρινή σεζόν του 2023 έχει ξεκινήσει για τη χώρα μας ήδη από το Μάρτιο. Η Κρήτη υποδέχεται ήδη δεκάδες απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό, γεμάτες με τους πρώτους τουρίστες που θέλουν να περάσουν τις διακοπές του καθολικού Πάσχα στην Ελλάδα. Το Σαββατοκύριακο μου μας πέρασε στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου προσγειώθηκαν 44 πτήσεις από Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία, Αγγλία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισραήλ και αλλού, που υπολογίζεται ότι έφεραν πάνω από 10.000 ξένους που θα περάσουν τις διακοπές τους στο νησί. Ποδαρικό και για το αεροδρόμιο των Χανίων με πτήσεις κυρίως από Σκανδιναβία.

H Ρόδος υποδέχτηκε επίσης ξένους επισκέπτες από Αγγλία, Ισραήλ, Αυστρία, Ολλανδία και αλλού, όπως και η Κως. Γερμανοί και Βρετανοί έφτασαν και στην Κέρκυρα το Σαββατοκύριακο, όπως και στην Σαντορίνη.

Πηγή news247.gr

Βίκη Βαμιεδάκη