27 Μαρτίου 2023

Χριστόδουλος Στεφανάδης καθηγητής καρδιολογίας Βουλευτής Σάμου Η λατρεία για τις μηχανές θαλάσσης

Στα σχέδια που έχει για την ανάπτυξη της DODEKANISOS SEAWAYS, αναφέρθηκε  ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Χρήστος Σπανός, και ξενάγησε τον καθηγητή Χριστόδουλο Στεφανάδη στο μηχανοστάσιο του πλοίου
Πολυβραβευμένος και διεθνώς αναγνωρισμένος. O Χριστόδουλος Στεφανάδης, πνεύμα ανήσυχο, άνθρωπος που αγαπάει τον τόπο του και την επιστήμη του. Συχνά στα λεγόμενά του αναφέρει τον παράγοντα τύχη. Όμως μόνο η τύχη δεν αρκεί, για να φέρει αποτέλεσμα. Από πίσω κρύβεται μόχθος και αστείρευτη αγάπη

.

Είτε με κυριλέ κοστούμι, είτε με την άσπρη ιατρική μπλούζα, είτε με ένα απλό μακό γεμάτο γράσα, από την ενασχόλησή του με τις μηχανές σκαφών – μεγάλος έρωτάς του η μηχανολογία. Όπως και η θάλασσα άλλωστε.

Η λατρεία για τις μηχανές

Ο κ. Στεφανάδης έχει ένα πολύ γεμάτο πρόγραμμα καθημερινά, αλλά πάντα βρίσκει χρόνο για να ασχοληθεί με το αγαπημένο του χόμπι, που δεν είναι άλλο από τις… μηχανές. Τις μηχανές θαλάσσης, τις ντίζελ μηχανές συγκεκριμένα. Από τότε που θυμάται τον εαυτό του ασχολιόταν με τις βάρκες και με τις μηχανές τους.

Τα τελευταία χρόνια διατηρεί μια αποθήκη γεμάτη μηχανές από βάρκες και σκάφη φίλων και γνωστών και πού τον χάνεις, πού τον βρίσκεις, εκεί επιλέγει να περνά τον ελεύθερο χρόνο του.

 «Αναλογιζόμενος ποιο υπήρξε το βασικό μου κίνητρο στην ερευνητική προσπάθεια, πιστεύω ότι η στενή επαφή μου με τη θάλασσα, που σημάδεψε τα πρώτα χρόνια της ζωής μου και ακόμη με ενθουσιάζει, καθώς και η αγάπη μου για την τεχνολογία, και κυρίως τις μηχανές εσωτερικής καύσης, ήταν οι δύο βασικοί μοχλοί.


Η θάλασσα, από όπου ξεκίνησε η ζωή στον πλανήτη και που μπορεί κάποιος να την παρομοιάσει με το υγρό στοιχείο, που αποτελεί το βασικό συστατικό του ανθρωπίνου σώματος και βέβαια του κυκλοφορικού συστήματος».


Οι μηχανές, που η λειτουργία τους σε πολλές περιπτώσεις προσομοιάζει με την καρδιακή λειτουργία και γενικότερα τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος…

                                                               

Στόχος μας είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ.Χρήστος Σπανός είναι η δωδεκάμηνη σύνδεση της Σάμου, της Ικαρίας, των Φούρνων, των Αρκιών και της Θύμαινας. Με αυτόν τον τρόπο συνδέουμε και τα τρία διεθνή αεροδρόμια ως «κόμβους» για την εξυπηρέτηση των μικρότερων νησιών. Άλλωστε, από τότε που ξεκινήσαμε αυτή τη σύνδεση, θεωρούμε και αυτά τα νησιά Δωδεκάνησα”.