9 Φεβρουαρίου 2023

Πέντε αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια στέλνει η Ελλάδα στην Τουρκία

 

Συνεχίζουν να σώζουν ζωές οι Έλληνες διασώστες που ενισχύθηκαν και με δεύτερη μονάδα ΕΜΑΚ

Πέντε αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια αποστέλλει η Ελλάδα στην Τουρκία, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για τη διαχείριση των άμεσων συνεπειών από τον σεισμό μεγέθους 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε τη χώρα τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου.

   Mε εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα διαθέτει για την ανακούφιση των πληγέντων και την κάλυψη αναγκών που έχουν προκύψει, υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης, όπως 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και να χρησιμοποιηθούν ως κινητά ιατρεία.

   Την αποστολή του πρώτου κύματος ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία θα συνοδεύσουν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου και θα αναχωρήσει τις επόμενες ώρες από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

   Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για τη μεταφορά όλου του υλικού και με στόχο να φτάσει στους πληγέντες το συντομότερο δυνατό, θα πραγματοποιηθούν πέντε πτήσεις προς την Τουρκία με αεροσκάφη της AEGEAN.

   Η αποστολή πραγματοποιείται σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές, με τη συνδρομή του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα, και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

   Σημειώνεται ότι το κόστος μεταφοράς των προς διάθεση υλικών, θα καλυφθεί κατά 75% από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ενώ το υπόλοιπο 25% της εθνικής συμμετοχής θα αποτελέσει χορηγία της αεροπορικής εταιρείας AEGEAN.

   Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που βρέθηκε στο πλευρό των σεισμόπληκτων της Τουρκίας, διαθέτοντας δύο ομάδες έρευνας και διάσωσης, που συνδράμουν από την πρώτη στιγμή τις επιχειρήσεις στην περιοχή που υπέστη βιβλική καταστροφή από τον φοβερό σεισμό, και η ελληνική αποστολή έχει ανασύρει μέχρι στιγμής πέντε ανθρώπους ζωντανούς από τα ερείπια, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά.

 

---

Πάνω από 15.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία από τον σεισμό
Ο απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία ξεπέρασε σήμερα τους 15.000 νεκρούς, την ώρα που σωστικά συνεργεία συνεχίζουν την αγωνιώδη κούρσα με τον χρόνο για να σώσουν επιζώντες με αντίξοες συνθήκες, υπό δριμύ ψύχος.

Οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν εξαιτίας του σεισμού των 7,8 βαθμών και των πολλών ισχυρών μετασεισμικών δονήσεων που τον ακολούθησαν έχουν φθάσει τις 12.391 στην Τουρκία και τις 2.992 στη Συρία, με άλλα λόγια οι νεκροί είναι 15.383 ως αυτό το στάδιο.

 
 
Σολτς: Ευγνωμοσύνη στην Ελλάδα για τη βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε νωρίτερα απόψε την ευγνωμοσύνη του προς την Ελλάδα για τη βοήθεια που προσέφερε στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας, ενώ τόνισε ότι η πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αναδεικνύει πολύ έντονα ότι «σε καταστροφές όπως αυτή, πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον».

Ο κ. Σολτς δήλωσε ακόμη ότι ο ίδιος είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο, όπως είπε, τόνισε τη βούληση της γερμανικής κυβέρνησης να στηρίξει με κάθε τρόπο την Τουρκία. Σωστικά και τεχνικά συνεργεία βρίσκονται ήδη στα σημεία ή κατευθύνονται προς τις πληγείσες περιοχές, ανέφερε. Ο καγκελάριος τόνισε ακόμη ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε συντονισμό με τα Ηνωμένα Έθνη για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές της Συρίας, «καθώς εκεί είναι μεγάλη η ανάγκη». Τώρα, επισήμανε, αποδεικνύεται η ζωτική σημασία της διασυνοριακής πρόσβασης για την οποία επέμενε εδώ και χρόνια η Γερμανία.

Αναφερόμενος στο «κύμα συμπόνιας και διάθεσης για βοήθεια» που διαπιστώνεται τις τελευταίες ημέρες στη γερμανική κοινωνία, ο κ. Σολτς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους πολίτες. «Εδώ φαίνεται και η στενή σχέση της κοινωνίας μας με τους πολίτες οι οποίοι έχουν συγγενείς ή φίλους στις πληγείσες περιοχές», δήλωσε. «Είμαι όμως ευγνώμων και στους φίλους και τους εταίρους μας στην περιοχή. Ιδιαίτερα η πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού και του τούρκου προέδρου δείχνει πολύ έντονα: Σε καταστροφές όπως αυτή, πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον», κατέληξε ο γερμανός καγκελάριος.

Η στάση της ελληνικής πλευράς σε αυτή την κρίση σχολιάζεται επίσης από το σύνολο των γερμανικών ΜΜΕ, τα οποία σημειώνουν ότι η άμεση προσφορά βοήθειας από την Αθήνα έρχεται σε μια περίοδο τεταμένων διμερών σχέσεων, ενώ υπενθυμίζουν την «διπλωματία των σεισμών» των προηγούμενων χρόνων. Την ευγνωμοσύνη του προς την Ελλάδα εξέφρασε σε συνεντεύξεις του και ο πρέσβης της Τουρκίας στο Βερολίνο Αχμέτ Μπασάρ Σεν.