9 Φεβρουαρίου 2023

Μπορεί να αναβάλει ο Ερντογάν τις εκλογές με πρόσχημα το σεισμό, για να σωθεί; Τυπικά ναι, και όλοι πιστεύουν ότι θα το κάνει

 

Όπως έδειχναν όλες οι ενδείξεις ο Ερντογάν βάδιζε νομοτελειακά προς την πρώτη και τελευταία του εκλογική ήττα στην Τουρκία. Πολλοί εξέφραζαν το φόβο ότι αναζητούσε πρόσχημα για εκτροπή.

Και ξαφνικά το πρόσχημα αυτό το έστειλε η φύση αλλά είναι τραγικό. Πολλές χιλιάδες νεκροί, δεκάδες χιλιάδες τραυματίες και μια περιοχή όση ολόκληρη η Ελλάδα, συντρίμια και σκόνη. Ζημιές πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Έτσι, λοιπόν, διαμορφώνεται η βεβαιότητα ότι οι εκλογές της Τουρκίας απλώς δεν θα γίνουν. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει όσο αποφασίσει ο Ερντογάν ότι τον βολεύει. Τυπικά έχει το δικαίωμα. Αν ήταν κάποιος άλλος ίσως δεν υπήρχε αυτή η καχυποψία. Αλλά ο αυταρχικός πρόεδρος της Τουρκίας δεν θέλει να φύγει από το προεδρικό του Μέγαρο ηττημένος καθώς η επόμενη μέρα ίσως του δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα. Το βασικότερο είναι ότι θα γκρεμιστεί το πλέγμα συμφερόντων και διαφθοράς που έχει στήσει γύρω του με τους φίλους και υποτακτικούς του.

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη Αριάνα Φερεντίνου, μεταδίδει

Για τρεις μήνες διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει ο πρόεδρος Ερντογάν στην Τουρκία. Ωστόσο μπορεί να την ανανεώσει και όλοι αναρωτιούνται πως θα επηρεάσει αυτή τις επικείμενες εκλογές. Μία από τις απόψεις που επικρατούν είναι ο πρόεδρος Ερντογάν βλέποντας ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση ή και παίρνοντας αφορμή από αυτή, να θελήσει να αναβάλει τις εκλογές.

Έχουν ξεπεράσει τις 60 οι ξένες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία, με τελευταία αυτή με ομάδα διασωστών από την Βενεζουέλα. Σήμερα 8/2, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το Προεδρικό Διάταγμα, όπου με βάσει το άρθρο 119 του τουρκικού Συντάγματος, δίνει την ευκαιρία στον πρόεδρο Ερντογάν να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 10 πόλεις που έχουν πληγεί από το σεισμό.

Αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι για τρεις μήνες. Ωστόσο, μπορεί ο πρόεδρος να την ανανεώσει.

Υπάρχει και το σχετικά πρόσφατο παράδειγμα της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016, το οποίο ξεκίνησε πάλι με μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα λόγω της απόπειρας πραξικοπήματος, που επρόκειτο να είναι για λίγους μήνες και τελικά ανανεώθηκε και κράτησε δύο χρόνια.

Οι εκλογές είναι σε 100 μέρες από σήμερα στην Τουρκία, και όλοι αναρωτιούνται πως θα επηρεάσει τις εκλογές αυτή η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Υπάρχουν πάρα πολλές απόψεις και θεωρίες. Υπάρχει και η άποψη ότι μπορεί ο πρόεδρος Ερντογάν βλέποντας ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση ή και παίρνοντας αφορμή από αυτή, να θελήσει να αναβάλει τις εκλογές. Έχει τη δυνατότητα να το κάνει αυτό.

Είναι πολύ λίγος ο χρόνος και είναι και πάρα πολύ μεγάλα τα προβλήματα. Πέρα από την ανθρωπιστική κρίση που δημιουργείται από την τρομερή τραγωδία, υπάρχει και μία άλλη πολύ σοβαρή παράμετρος η οικονομική. Ο Ερντογάν κάνοντας την ανακοίνωση για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αναφέρθηκε στο οικονομικό και κάλεσε τους επιχειρηματίες και τους εύρωστους οικονομικά Τούρκους να συνδράμει ο καθένας ξεχωριστά δίνοντας το μερίδιό του.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com/