14 Φεβρουαρίου 2023

Ανοιχτή επιστολή κατοίκων Αγίου Κωνσταντίνου – Ζητούν προστασία του παραλιακού μετώπου

 

Με ανοιχτή επιστολή προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον Δήμο Ανατολικής Σάμου, που έδωσε στη δημοσιότητα η Πρωτοβουλία Πολιτών Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου, ζητά να επιλυθεί το ζήτημα της προστασίας παραλιακού μετώπου του οικισμού.

«ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 ο Άγιος Κωνσταντίνος και οι κάτοικοί του πέρασαν και πάλι μια πολύ δύσκολη νύχτα, λόγω του μεγάλου κυματισμού της θάλασσας σε συνδυασμό με πολύ ισχυρούς βόρειους ανέμους.

Έχουν περάσει σχεδόν είκοσι χρόνια (Ιανουάριος 2004), από την σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την Δημοτική Κοινότητα Αγίου Κωνσταντίνου του Δήμου Ανατολικής Σάμου και προκάλεσε μεγάλες ζημιές σχεδόν σε όλα τα παραλιακά κτίρια της κοινότητας.



Η κατάσταση από τότε παραμένει ίδια, με συνέπεια κάθε φορά που έχουμε ανέμους από οκτώ μποφόρ και πάνω, ο κυματισμός να προκαλεί καταστροφές στις κατοικίες, τις επιχειρήσεις και τις παράκτιες δημόσιες υποδομές του οικισμού (αλιευτικό καταφύγιο, οδόστρωμα – πεζοδρόμια, δημοτικό φωτισμό και δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης).


Στιγμιότυπα από την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε τον παραλιακό οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου

Σ΄ αυτό το χρονικό διάστημα η μόνη ενέργεια που έγινε μετά το συμβάν από την Πολιτεία, ήταν η τοποθέτηση ογκολίθων επί της ακτογραμμής για την προφύλαξη του οικισμού με την διαδικασία του κατεπείγοντος, από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου, χωρίς τις νομιμοποιητικές εγκρίσεις για το παραπάνω έργο.

Η νομιμοποίηση του έργου δεν έγινε ποτέ, όπως όφειλε να κάνει ο φορέας υλοποίησης του έργου, με συνέπεια να μην μπορεί να ενταχθεί αυτό σε οποιαδήποτε χρηματοδότηση.

Έχουμε την πληροφόρηση ότι η Περιφέρεια Β. Αιγαίου έχει αναθέσει την μελέτη για την προστασία του οικισμού στην εταιρεία CNWAY, η οποία θα παραδοθεί τον Μάρτιο του 2023, βάσει χρονοδιαγράμματος της σύμβασης.

Οι αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις των Περιβαλλοντικών Όρων για την εφαρμογή της μελέτης από τους αρμόδιους φορείς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι δύο με τρία χρόνια αναμονής – υπομονής.

Συμπερασματικά λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι για την υλοποίηση του έργου θα πρέπει να περιμένουμε μια πενταετία τουλάχιστον, εάν όλα κυλίσουν ομαλά, με προοπτική μόνο τις ζημιές των κτιρίων και την διαρκώς επιδεινούμενη φθορά των ήδη ημικατεστραμμένων υποδομών.

Γι’ αυτό ζητάμε την παρέμβαση της Πολιτείας για την ταχύτερη επίλυση του ζητήματος, δημοπρατώντας άμεσα το έργο με την διαδικασία του ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ, σύμφωνα με την μελέτη που θα παραδώσει ο ανάδοχος τον επόμενο μήνα.»