26 Φεβρουαρίου 2023

Ν. Παναγιωτόπουλος: Διάλογος για τα ΜΟΕ δεν μπορεί να γίνεται υπό το κράτος των απειλών

 

“Kαλό θα ήταν εάν επανεκκινήσει ο διάλογος (σ.σ.: με την Τουρκία) να μην επανεκκινήσουν και οι απειλές. Διότι για μια ακόμη φορά αυτός θα εξελισσόταν κατά τρόπο ατελέσφορο και ανούσιο” παρατήρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του στο “Βήμα της Κυριακής”, αναφερόμενος στη σχετική συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στη διάρκεια του δείπνου εργασίας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Ελλάδα, καθόσον “εκτιμά -και δεν είναι ο μόνος- ότι είναι προς το συμφέρον της σταθερότητας της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, ιδίως στο ευαίσθητο νοτιοανατολικό άκρο αυτής, αλλά και προς το συμφέρον των δύο χωρών”.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι “ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι ουδέποτε αρνήθηκε τον εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία. Ξεκαθάρισε όμως ότι αυτός ο διάλογος δεν μπορεί να γίνεται υπό το καθεστώς απειλών και ενόσω αναπτύσσεται από την τουρκική πλευρά μία εμπρηστική επιθετική και προκλητική ρητορική”. “Η πρόσφατη τραγωδία στην Τουρκία επέφερε μια ύφεση της έντασης και ίσως ένα καλύτερο κλίμα ιδίως μετά από την πρωτοβουλία της Ελλάδας για να συνδράμει στις πληγείσες περιοχές. Θα μπορούσαμε να χτίσουμε πάνω σε αυτό το καλύτερο κλίμα. Ένα βήμα θα μπορούσε να είναι η επανέναρξη του διαλόγου για τα ΜΟΕ”, πρόσθεσε ενώ στην ερώτηση αν θα δει τον Τούρκο ομόλογό του περιορίσθηκε να πει: “Λέω να τον καλέσω σε μια προεκλογική μου ομιλία στην Καβάλα. Τι θα λέγατε;”.

Αναφερόμενος στην ίδια συνομιλία του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Παναγιωτόπουλος γνωστοποίησε ότι “το δείπνο εργασίας με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ εμπεριείχε μία επισκόπηση της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή και όσον αφορά την Τουρκία, αλλά και τους Βαλκάνιους γείτονές μας. Επιβεβαιώθηκε ότι σε αυτό το ρευστό περιβάλλον η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας. Και ότι η στρατηγική σχέση είναι πιο δυνατή από ποτέ”.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι “ο κ. Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ότι η πρόκριση των F-35 βρίσκεται στην τελική ευθεία κάτι που ενισχύει την ποιοτική υπεροχή των ελληνικών οπλικών συστημάτων. Αναμένεται μέσα στην άνοιξη η απάντηση του αμερικανικού κράτους στο αίτημά μας. Πιθανολογώ ότι θα προλάβουμε να το φέρουμε στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής πριν προκηρυχθούν εκλογές” πρόσθεσε.

Όσον αφορά την Ουκρανία, και το αίτημα των Αμερικανών για τους S-300 “επαναλάβαμε και εμείς τη θέση, ότι δεν θα μπορούσαμε να αποδεσμεύσουμε εξοπλιστικά συστήματα τα οποία είναι χρήσιμα στην αμυντική μας διάταξη την οποία δεν μπορούμε να αποδυναμώσουμε δεδομένων των προκλήσεων ασφαλείας που ακόμα αντιμετωπίζουμε. Η συζήτηση έγινε σε πολύ οικείο και θερμό κλίμα”, επισήμανε περαιτέρω.

Στη συνέντευξή του ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας ρωτήθηκε για το γεγονός ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών στο πλαίσιο της MDCA (σ.σ. συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας), στη συζήτηση μπήκε και η Καβάλα.

Αρχικά ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε ότι “λόγω της αυξημένης στρατηγικής σημασίας του λιμένα της Αλεξανδρούπολης δεδομένων των εξελίξεων και της ανάγκης υποστήριξης της Ουκρανίας, ξαφνικά εκτοξεύθηκε στο επίκεντρο της προσοχής των Αμερικανών, που αναγνωρίζουν την τεράστια επιτυχία του να επιλεγεί ως κόμβος διακίνησης των στρατευμάτων τους προς το Βορρά. Η σημασία της πλέον αναγνωρίζεται από όλους τους συμμάχους”, επισήμανε.

Παράλληλα σημείωσε ότι “στη συνάντησή μας με την Αμερικανίδα βοηθό υπουργό ‘Αμυνας (Assistant Secretary of Defense), αρμόδια για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας δρ Σελέστ Ουαλάντερ (Celeste Wallander) -μετά την επίσκεψή της σε Λάρισα και Αλεξανδρούπολη- κάναμε συνολική αποτίμηση των προβλέψεων της MDCA και είπαμε ότι μπορεί να εμπλουτισθεί με περισσότερες ακόμα τοποθεσίες και ότι αυτό είναι και το κλειδί της επιτυχίας, η δημιουργία μίας κοινωνίας συμφερόντων, όπου εάν θιγεί το συμφέρον του ενός αυτόματα θίγεται και το συμφέρον του άλλου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τόνωση της ασφάλειας και της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών. Και αυτό το κατέγραψε η Αμερικανίδα ΥΦΥΠΑΜ”, παρατήρησε. Η Καβάλα και το λιμάνι της, τόνισε, λειτουργεί όχι ανταγωνιστικά, αλλά συμπληρωματικά ως προς αυτό της Αλεξανδρούπολης. Αν η Αλεξανδρούπολη χρησιμοποιηθεί σαν διαμετακομιστικός κόμβος στρατευμάτων και ενεργειακός, η Καβάλα μπορεί να καλύψει το κενό όσον αφορά το κομμάτι της εμπορικής κίνησης. Τα λιμάνια λοιπόν λειτουργούν ως αναπτυξιακοί πυλώνες ολόκληρης της περιοχής”, σχολίασε.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι τις επόμενες μέρες θα επισκεφθούν το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα -όπου λειτουργεί ήδη, εταιρεία που εκπαιδεύει υποψήφιους πιλότους εμπορικών αερογραμμών και προσελκύει τεράστιο ενδιαφέρον από αλλοδαπούς πιλότους- στελέχη αμερικανικής εταιρείας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και ο ίδιος, στο πλαίσιο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την εν λόγω εταιρεία για τη δημιουργία κέντρου συντήρησης και “ίσως και συναρμολόγησης πυροσβεστικών ελικοπτέρων Erickson κρίνοντας ότι από εκεί μπορεί να εξυπηρετηθεί η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και όχι μόνο”.

Πρόκειται για “μία σπουδαία επενδυτική κίνηση, που θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή και θα επιβεβαιώσει για μια ακόμα φορά το μεγάλο στρατηγικό ενδιαφέρον των Αμερικανών για επενδύσεις στη βόρεια Ελλάδα”, σημείωσε περαιτέρω.

Τέλος σχετικά με το θέμα της απόκτησης κορβετών , ανέφερε ότι “η τελική απόφαση για τις κορβέτες βρίσκεται επί θύραις. Οι δυο προτάσεις είναι εξαιρετικά θετικές για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού και ο νικητής θα κριθεί στις υπολεπτομέρειες των λεπτομερειών. Η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα αλλά είμαστε πολύ κοντά”, κατέληξε.

Πηγή capital.gr