24 Φεβρουαρίου 2023

Τουρισμός στα νησιά του Β.Αιγαίου: μια τελευταία ευκαιρία για δημιουργία τουριστικού προϊόντος που δεν πρέπει να χαθεί

 

Για μια ακόμη φορά στην ημερίδα που οργανώθηκε με τη παρουσία του ΣΕΤΕ οι εξωτερικοί μελετητές του τουρισμού του Β.Αιγαίου και της Λέσβου ειδικότερα, είπαν το αυτονόητο: τα νησιά μας δεν έχουν τουριστικό προϊόν και μόνο αν αποκτήσουν ένα προϊόν ανταγωνιστικό και ελκυστικό μέσα από σχεδιασμό όπου θα συμμετέχουν αυτοδιοίκηση, ιδιώτες και κράτος μπορεί μετά να υπάρξει αποτελεσματική προβολή. 


Υπογράμμισαν επίσης ότι η Λέσβος και τα άλλα νησιά έχουν τους πόρους για να το πετύχουν, αλλά αυτό από μόνο του δεν φτάνει. Χρειάζεται το σχέδιο και η υλοποίηση του.
Κανείς δεν φάνηκε να αναρωτήθηκε φωναχτά ποιος θα κάνει το σχέδιο, τι θα πρέπει να περιλαμβάνει, ποιος θα το χρηματοδοτήσει και ποιος θα το υλοποιήσει. Η απάντηση είναι γνωστή αλλά ούτε οι αυτοδιοικητικοί που συμμετείχαν στη συνάντηση, ούτε ο επιχειρηματικός κόσμος το βλέπει. 
Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ από την αρχή της θητείας της κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης, συνολικό και ανά νησί (http://www.symparataxipoliton.gr/index.php/2019/11/26/schedio-olokliromenis-toyristikis-an/ ) που περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία βήματα που είναι απαραίτητα για να γίνει αυτό πράξη.
Σήμερα υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη ευνοϊκή συγκυρία: με βάση τη πρωτοβουλία της Περιφέρειας να δοθεί από το νέο ΠΕΠ έμφαση σε ολοκληρωμένα τοπικά αναπτυξιακά σχέδια ανά νησί  που θα εκπονηθούν από τις τοπικές αναπτυξιακές Εταιρείες (ETAX, KAEEKT, ΕΤΑΛ, ΑΝΕΛ) που την ίδια περίοδο ετοιμάζουν τα προγράμματα ανάπτυξης υπαίθρου Leader, δίνεται ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ να σχεδιαστεί και ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ για κάθε νησί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης. Ένα σχέδιο που θα στοχεύει στην ευεξία τουριστών και μονίμων κατοίκων αξιοποιώντας τα μοναδικά περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και παραγωγικά στοιχεία του κάθε νησιού ενώ ταυτόχρονα να αναβαθμίζει τις ιδιωτικές (ξενοδοχεία, εστιατόρια, τουριστικά λεωφορεία, κλπ)  και τις δημόσιες υποδομές (πχ. πύλες εισόδου, κοινόχρηστοι χώροι, πολιτιστικά μνημεία, θερμές πηγές, περιπατητικές διαδρομές, υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης, εξοικονόμηση ενέργειας, διαχείριση στερεών αποβλήτων, εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού κλπ). Δηλαδή θα ακουμπήσει όλα τα στοιχεία της καθημερινότητας του πολίτη και ταυτόχρονα αυτά για τα οποία είμαστε περήφανοι και θέλουμε να δείξουμε στους επισκέπτες μας.
Ένα σχέδιο που ανάλογα με το νησί θα «ακουμπά» σε ότι υπάρχει πιο σημαντικό και ταυτόχρονα πιο γνωστό σε παγκόσμιο επίπεδο: στο κρασί και στον Πυθαγόρα για τη Σάμο, στον Ικαρο και στην ευεξία που δίνουν οι θερμές πηγές και ο τόπος στην Ικαρία, στον Όμηρο, στη ναυτοσύνη και στον μεσαιωνικό χαρακτήρα στη Χίο, στον Ηφαιστο και στη δύναμη της γης για το νησί της Λήμνου, στο ρόλο της θάλασσας για τα μικρά μας νησιά (Αη Στράτη, Ψαρά, Οινούσσες, Φούρνοι, Θύμαινα) και τέλος στο αναγνωρισμένο από την Ουνέσκο Γεωπάρκο της Λέσβου που περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία της πολιτιστικής, παραγωγικής και φυσικής κληρονομιάς της.
Η δυνατότητα αλλαγής πορείας στο τουρισμό υπάρχει και βρίσκεται στα χέρια της τοπικής κοινωνίας ώστε να την αποτυπώσει στα σχέδια που πρέπει να εκπονηθούν μέχρι το καλοκαίρι. 
Το πρόβλημα είναι αν υπάρχει η πολιτική βούληση της αυτοδιοίκησης, αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου ώστε να περάσουμε από τα «όμορφα» λόγια και τη γκρίνια στα έργα. Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ είναι εδώ για να συμβάλει προς αυτή τη κατεύθυνση. Εχει ήδη πάρει πρωτοβουλίες κάνοντας σχετικές επαφές με τις Αναπτυξιακές Εταιρείες που έχουν αναλάβει το έργο της σύνταξης των προγραμμάτων καταθέτοντας τις σκέψεις της προφορικά και γραπτά προς αυτή τη κατεύθυνση για κάθε νησί ξεχωριστά. Θα συνεχίσει προς αυτή τη κατεύθυνση για να δείξει ότι η στασιμότητα που υπάρχει και στο θέμα του τουρισμού είναι ανατρέψιμη εφόσον υπάρξει η αντίστοιχη βούληση από τους άμεσα υπεύθυνους και ενδιαφερόμενους.