14 Φεβρουαρίου 2023

Ερώτηση για τα νέα ναυάγια σε Λέρο και Λέσβο

 

Ερώτηση της ΕΟ του ΚΚΕ για τα νέα ναυάγια σε Λέρο και Λέσβο

«Τα δύο νέα ναυάγια τις τελευταίες μέρες σε Λέρο και Λέσβο με δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους, ανάμεσά τους και τέσσερα μικρά παιδιά, έρχονται να προστεθούν στη μακάβρια λίστα με τις τραγωδίες στο Αιγαίο τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων στο προσφυγικό», τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιστρέψει την πραγματικότητα ισχυριζόμενη "αυστηρή αλλά δίκαιη" πολιτική στο προσφυγικό "που οδήγησε στη μείωση των θανάτων" τα στοιχεία είναι αδιάψευστα. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μόνο το 2022 καταγράφηκαν 326 νεκροί και αγνοούμενοι στην Ανατολική Μεσόγειο, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με το 2021.

Οι επαναλαμβανόμενες τραγωδίες των ξεριζωμένων διαψεύδουν και την πρόσφατη απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση που είχε καταθέσει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για τα πολύνεκρα ναυάγια του καλοκαιριού σε Κύθηρα και Λέσβο, ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας έχει φέρει "απτά αποτελέσματα" στη "μείωση των απωλειών ανθρώπινων ζωών". Στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Το παζάρι που έστησε η ΕΕ στην πλάτη των προσφύγων με την Τουρκία με την Κοινή Δήλωση, έχει ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό τους είτε στις υπερδομές που κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα είτε στην Τουρκία. Προκειμένου να αποφύγουν την καταστολή και τον εγκλωβισμό εξαναγκάζονται σε πολύ πιο επικίνδυνα ταξίδια αναζητώντας νέες διαδρομές και καθίστανται έρμαιο στα χέρια των κυκλωμάτων διακινητών, με αποτέλεσμα τα ναυάγια και τους εκατοντάδες νεκρούς και αγνοούμενους. Αυτό το έδαφος των επικίνδυνων ευρωενωσιακών αποφάσεων που προωθούν τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο κι η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι που διευκολύνει την αστική τάξη της Τουρκίας να εργαλειοποιεί το προσφυγικό στον ανταγωνισμό της με την ελληνική.

Ταυτόχρονα η ΕΕ βαφτίζει "παράτυπους μετανάστες" τους ξεριζωμένους των ιμπεριαλιστικών πολέμων και απεργάζεται νέα σχέδια κλιμάκωσης της καταστολής σε βάρος τους με απελάσεις. Με τη στρατηγική της "νόμιμης μετανάστευσης" επιδιώκει σε ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα την προσέλκυση φθηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού για το κεφάλαιο στην ΕΕ με όρους σύγχρονου σκλαβοπάζαρου» αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ.

«Για να σταματήσει η τραγωδία με τις εκατόμβες νεκρών στο Αιγαίο και στον Έβρο αποκτά επείγοντα χαρακτήρα η θέση του ΚΚΕ να καταργηθεί εδώ και τώρα η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, κι ο κανονισμός του Δουβλίνου σε σύγκρουση με το βάρβαρο ευρωενωσιακό πλαίσιο, να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των προσφύγων στο άσυλο και στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, με Επιτροπές Ασύλου μέσα στην Τουρκία με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ. Η θέση αυτή εξασφαλίζει την αποτροπή των επικίνδυνων ταξιδιών στο Αιγαίο και αφορά στην απόδοση ασύλου στους πρόσφυγες και την μετάβασή τους στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους» υπογραμμίζει η ΕΟ του κόμματος και καταλήγει:

«Το ΚΚΕ πρωτοστατεί στην άνοδο της πάλης του ελληνικού λαού ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς, που αποτελεί τη βασική αιτία για τα καραβάνια των ξεριζωμένων».

Βάσει αυτών, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης υπέβαλε τα εξής ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή απέναντι στο γεγονός ότι με βάση την πολιτική της "καταπολέμησης της παράτυπης μετανάστευσης" και του εγκλωβισμού που απορρέει από την κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας του 2016:

- ενισχύονται τα κυκλώματα των διακινητών και οδηγούνται οι πρόσφυγες σε όλο και πιο επικίνδυνα ταξίδια με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί η Μεσόγειος σε "υγρό νεκροταφείο";

- εντείνεται η καταστολή κι ο εγκλωβισμός προσφύγων προκειμένου να μακροημερεύουν αυτές οι αποδεδειγμένα επιζήμιες συμφωνίες κι αποφάσεις της ΕΕ;».