14 Φεβρουαρίου 2023

ΜΙΑ ΒΡΑΔΥΦΛΕΓΗΣ ΒΟΜΒΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΣΑΜΟ άρθρο του κ.Βασίλη Βασιλείου που θα πρέπει να προβληματίσει τις αρχές



 ΕΞΟΥΣΊΑ Μ’ ΑΚΟΥΣ ;

ΜΙΑ ΒΡΑΔΥΦΛΕΓΗΣ ΒΟΜΒΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΣΑΜΟ

Θα αναφερθώ σήμερα σε έναν Δημόσιο κίνδυνο, που μας απειλεί καθημερινά, περνάμε δίπλα του και τον αγνοούμε. Αναφέρομαι, στο ποιο επικίνδυνο σημείο της Σάμου, στο τρίγωνο Εργοστάσιο ΔΕΗ, Δεξαμενές καυσίμων και υγραερίων, ΣτρατόπεδοΑργιάς. Η περιοχή αυτή είναι το χείριστο παράδειγμα γειτνίασης άσχετων και επικίνδυνων δραστηριοτήτων.

Αφορμή μου έδωσε, η πρόσφατη πανίσχυρη έκρηξη στην Βυρηττό, η οποία συνέβη, όπως και πλήθος άλλες, λόγω ανθρώπινης αμέλειας.

Η μελέτη και η εγκατάσταση αυτών των δραστηριοτήτων, άρχισε πριν από πολλά χρόνια και συνεχίστηκε μέχρι πρόσφατα:

ΛΑΘΟΣ 1ο : Η εγκατάσταση της ΔΕΗ στο γνωστό σημείο. Αυτή έγινε την εποχή που  χωροταξικά καθήκοντα ασκούσαν οι πολιτικοί, δίνοντας στο Κοκκάρι την ΔΕΗ και στο Πυθαγόρειο το Αεροδρόμιο (άλλη λανθασμένη θέση).  Οι Κοκκαριώτες το επιδίωξαν, προκειμένου να εξασφαλίσουν μερικές θέσεις εργασίας, πράγμα το οποίο απεδείχθη μπούμερανκ γι’ αυτούς.

ΛΑΘΟΣ 2Ο : Και ΤΡΑΓΙΚΟ.  Στις 9.4.1970 εκδίδεται η πρώτη άδεια για εγκατάσταση 4 δεξαμενών 300μ3, 2 για βενζίνη και δύο για πετρέλαιο, ΣΕ ΕΠΑΦΗ με το εργοστάσιο της ΔΕΗ!!!!! Για την ακρίβεια σε απόσταση 70μ. περίπου, από την καμινάδα.

ΛΑΘΟΣ 3Ο :  Εν συνεχεία σε απόσταση 400μ και Νοτίως των ως άνω εγκαταστάσεων, δημιουργείται το στρατόπεδο της Αργιάς.

Κατά καιρούς πολλοί επιστήμονες και πολίτες έχουν ασχοληθεί με το επικίνδυνο αυτό τρίγωνο, και επισήμαναν τους κινδύνους που επικρέμονται στα κεφάλια των περιοίκων και των πολιτών της πόλης της Σάμου. Αποτέλεσμα; ΜΗΔΕΝ!!!!!

1.      Ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αντώνης Ψιλοβίκος, με την Γεωλογική μελέτη που έχει κάνει, χρηματοδοτήθηκε από την Νομαρχία Σάμου, μας ΕΠΙΣΗΜΑΝΕΙ , ότι όλες αυτές οι ευαίσθητες εγκαταστάσεις ΚΑΘΟΝΤΕ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΝΕΡΓΟ ΡΗΓΜΑ, το οποίο φυσικά δεν ξέρουμε πότε θα ενεργοποιηθεί.

2.      Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πρώην Βουλευτής Σάμου Κος Κώστας Σοφούλης, στις 17.1.1994, έστειλε επιστολή στην οποία επισήμαινε την ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ της θέσης της  ΔΕΗ  και ότι με όλες αυτές της εγκαταστάσεις , ΔΕΗ, SILK OIL, ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ, διαμορφώνεται ένα μεγάλο ενεργειακό κέντρο ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ. Πρότινε δε την  την τμηματική μεταφορά τους.

3.      Ο πρώην Πρόεδρος Κοκκαρίου, Κος ΑμυρσώνηςΓιακουμής στις 3-10-2011 δημοσίευσε , επ’ ευκαιρία της έκρηξης στην Κύπρο, ένα εκτεταμένο και πλήρως τεκμηριωμένο άρθρο στο Σαμιακό Βήμα, από το οποίο έχω πάρει και εγώ ορισμένα στοιχεία, όπου εκφράζει και αυτός τις ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΟΥ.

Η Πολιτεία αντί να μεταφέρει τουλάχιστον της επεκτάσεις σε καταλληλότερο σημείο και σιγά,  σιγά,να ακυρώσει της παλιές, έκανε το ΑΝΤΙΘΕΤΟ!!!

1.      Έκανε επέκταση του εργοστασίου της ΔΕΗ και αύξησε το ύψος των  Καπνοδόχων, με αποτέλεσμα να μεταφέρει απλώς το πρόβλημα μακρύτερα και σε μεγαλύτερο τμήμα του οικισμού. Λυπάμαι τα φανταράκια μας που ενώ θα έπρεπε να αναπνέουν την θαλάσσια αύρα, αναπνέουν όλα αυτά τα δηλητηριώδη αέρια και περισσότερο το καλοκαίρι όταν ο επικρατέστερος άνεμος είναι ο Μαΐστρος. 

2.      Η ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ και νυν SILKOIL, από το 1970 έως το 2011 έκανε ΕΙΚΟΣΙ επεκτάσεις, αυξάνοντας την χωρητικότητα από 1200 Μ3 σε 9300Μ3 !!!!! και τις δεξαμενές από 4 σε 22 !!!! ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Μία μπουκάλα  10 λίτρων όταν εκραγεί γκρεμίζει σπίτι, φανταστείτε τι θα συμβεί αν εκραγούν 9300μ3 !!!!

3.      Για το στρατόπεδο δεν έχω στοιχεία, αλλά φαντάζομαι ότι και εκεί οι εγκαταστάσεις θα έχουν αυξηθεί.

Απορίας άξιον είναι, βάσει ποιάς λογικής και ποιών κριτηρίων, όλοι αυτοί οι αρμόδιοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν όλες αυτές τις επικίνδυνες και βασικές για το Νησί μας εγκαταστάσεις, σε μια περιοχή η οποία είναι χαρακτηρισμένη ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ καιέχουν βρεθεί  ΑΡΧΑΙΑ κατά τας εκσκαφάς των θεμελίων της ΔΕΗ, τα οποία και απέκρυψαν. Κατάφεραν έτσι, η Σάμος να διατρέχει τον κίνδυνο να καταστραφεί, από ένα τυχαίο γεγονός, ΟΠΩΣ:

1.      Όταν ενεργοποιηθεί το διατρέχων ενεργό ρήγμα, την περιοχή, σύμφωνα με την μελέτη του καθηγητού Κου Ψιλοβίκου.

2.      Από πτώση κεραυνού. Κανονικά πρέπει να υπάρχουν Αλεξικέραυνα σε όλες τις εγκαταστάσεις. Ποιος όμως μπορεί να μας διαβεβαιώσει για την συμπεριφορά ενός κεραυνού όταν πέσει μεταξύ δύο ή τριών αλεξικέραυνων; Έχουμε τέτοιο παράδειγμα στην Αίγυπτο, όπου κατεστράφη ολόκληρη περιοχή.

3.      Από τυχαία φωτιά στην περιοχή. Τα τελευταία χρόνια έχουν εκδηλωθεί περισσότερες από 6  πυρκαγιές στην περιοχή.

4.      Από κάποια  έκρηξη στο στρατόπεδο.

5.      Από κάποια φωτοβολίδα ή βεγκαλικά, προερχόμενη από στεριά η θάλασσα.

6.      Καθώς και από πολλά άλλα τυχαία γεγονότα ων ουκ έστι αριθμός.

7.      Το σπουδαιότερο όμως το άφησα για το τέλος. Ναι είναι αυτό που όλοι σας υποψιάζεστε. Τι θα γίνει ΑΝ συμβεί κάτι με την γείτονα Τουρκία; Απλά με δύο, τρεις βομβίτσες στο εν λόγω τρίγωνο του ΔΙΑΒΟΛΟΥ, η Σάμος χωρίς ρεύμα και καύσιμα πεθαίνει και η περιοχή από Αυλάκια μέχρι Βαθύ, κυρίως μετά το λιμάνι προς το Νοσοκομείο ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΕ.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

Η ΣΑΜΟΣ SOS,σαν υπεύθυνη κίνηση, δεν θα ζητήσει τ ο αυτονόητο μεν, ακατόρθωτο δε, δηλαδή την μεταφορά των εγκαταστάσεων, αλλά θα προτείνει μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ, όπως:

1.                              Βασική σημασία δίνουμε στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ των πολιτών, ως προς τους υπάρχοντας κινδύνους, τα υπάρχοντα μέτρα ασφαλείας, αν αυτά είναι αρκετά, αν υπάρχουν μελέτες περιβάλλοντος,……..

2.                            Ως προς την ΔΕΗ, προτείνουμε ως άμεση λύση την ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ των  καυσίμων, και ως μακροχρόνια την  ΣΥΝΔΕΣΗ των Νησιών του Αιγαίου με υποθαλάσσιο καλώδιο, με  το κεντρικό δίκτυο της Ελλάδας, με προτεραιότητα της Σάμου λόγω του υπάρχοντος ΚΙΝΔΎΝΟΥ,  ώστε να λυθεί το πρόβλημα οριστικά. Αλήθεια, απ’ ότι γνωρίζουμε, η σύνδεση αυτή έχει εγκριθεί. Το έργο αυτό αποσβήνεται σε ένα το πολύ δύο χρόνια από τα έξοδα λειτουργίας όλων των εργοστασίων παραγωγής ρεύματος των Νησιών. Και όμως καμία Κυβέρνηση δεν το τόλμησε, φαίνεται ότι οι πετρελαιάδες έχουν γερά δόντια!!!Αν ρίξετε μια ματιά στον λογαριασμό της ΔΕΗ, θα δείτε πόσο φθηνότερο ρεύμα θα πληρώναμε. Οι Περιφερειάρχες των Νησιών ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ. ΕΡΩΤΗΜΑ: Υπάρχει μελέτη περιβάλλοντος και εφαρμόζεται;

3.                            Να εξεταστούν ΑΝ τα υπάρχοντας μέτρα ασφαλείας μεταξύ των τριών δραστηριοτήτων είναι αρκετά ή μήπως πρέπει να συμπληρωθούν , ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος.

4.                            Να απαγορευθεί στην περιοχή το ΚΥΝΗΓΙ, ΟΙ ΦΩΤΟΒΟΛΙΔΕΣ, ΤΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ,

5.                            Το καλοκαίρι και τον χειμώνα όταν ο καιρός είναι άσχημος, να υπάρχει μόνιμα αυτοκίνητο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην εν λόγω θέση.

6.                            Οι ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ να μην παραμένουν στο παρά πάνω στρατόπεδο περισσότερους από δύο- τρεις μήνες και να υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις.

Η ΣΑΜΟΣ SOS,εντός του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να οργανώσει καλλίτερα την αντιμετώπιση αυτού του ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ προβλήματος, θα καλέσει όλους τους αρμόδιους σε κοινή διαβούλευση ώστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ.

ΣΑΜΟΣ 10 – 08 - 2017

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΜΟΣ SOS

ΒΑΣ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Πολ. Μηχανικός