3 Φεβρουαρίου 2023

ΞΕΕ – Οι τελευταίες τάσεις στα ξενοδοχεία στο 6ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας

 

Τις τελευταίες τάσεις της παγκόσμιας ξενοδοχειακής βιομηχανίας ακτινογραφεί το 6ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας (6th International Hospitality Forum), που διοργανώνει σε συνεργασία με την Phocuswright, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος.

Τo 6o Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας με φετινό θέμα : “Securing Resources: Addressing Today’s Major Challenge in Hospitality” θα λάβει χώρα την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 11.00 στη συνεδριακή αίθουσα C1 του Metropolitan Expo, στο πλαίσιο της Έκθεσης HORECA 2023. Παράλληλα, θα γίνει παρουσίαση του Ελληνικού πρωινού της Κάσου, της Καρπάθου και της Λέρου.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, παρότι το Φόρουμ θα συνεχίσει σε υβριδικό μοντέλο, επιστρέφει η δια ζώσης συμμετοχή σε εκδηλώσεις, κάτι που μεταφράζεται και στις τουριστικές επιδόσεις. Στόχος του Φόρουμ είναι, είπε, να παρουσιάσει τις τάσεις οι οποίες επιταχύνθηκαν μετά την εποχή COVID, ώστε τα ξενοδοχεία, πρωτίστως τα μικρομεσαία, να έχουν στα χέρια τους έναν οδικό χάρτη βάσει του οποίου θα μπορέσουν να πλοηγηθούν στις μεταβάσεις αυτές. Είδαμε, είπε, ότι το disruption (αποδιοργάνωση) είναι το νέο evolution (επανάσταση), και ο κλάδος απέδειξε τη δυνατότητα αντοχής του σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Σε συνέχεια των πέντε ιδιαίτερα επιτυχημένων  διοργανώσεων, από το 2017 που έλαβαν  θερμή υποδοχή από το τουριστικό και εν γένει το οικονομικό κοινό της χώρας, το  Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας υπό τη σκέπη του ΞΕΕ και τη σφραγίδα της Phocuswright -την εταιρεία ηγέτη στο χώρο της πρωτογενούς έρευνας στο χώρο της φιλοξενίας- έχει πλέον καθιερωθεί ως η κορυφαία πλατφόρμα διαλόγου και γνώσης για τον κλάδο της φιλοξενίας στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η εποικοδομητική χρήση των πόρων ανθρώπινου δυναμικού και η αποτελεσματική κατανάλωση ενέργειας, καθώς και οι ευκαιρίες βιώσιμης ανάπτυξης του κλάδου της φιλοξενίας, θα είναι ορισμένες από τις βασικές ψηφίδες συζήτησης του Φόρουμ.

Το 6th International Hospitality Forum θα φιλοξενήσει υψηλού επιπέδου στελέχη από μεγάλες παγκόσμιες ξενοδοχειακές εταιρείες, κορυφαίες ανά τον κόσμο αναγνωρισμένες εταιρείες συμβούλων, influencers και επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, οι οποίοι θα αναλύσουν τις τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της φιλοξενίας στην Ελλάδα ενώ θα πραγματοποιηθεί αποκλειστική παρουσίαση της έρευνας της Phocuswright με τίτλο «Hospitality Reboot: Embracing Trends / Facing Challenges».

Ο Πρόεδρος του ΞΕΕ, πρόσθεσε: «Σε ένα μεταβατικό περιβάλλον «πολυ – κρίσης», το Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας για έκτη συνεχή χρονιά, γίνεται σημείο συνάντησης και διαλόγου ομιλητών διεθνούς κύρους, με τη στρατηγική συνεργασία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΞΕΕ)  και της  Phocuswright, εταιρείας – ηγέτη στο χώρο της πρωτογενούς έρευνας για τον κλάδο της φιλοξενίας παγκοσμίως.

Πέρα από τη συμμετοχή με φυσική παρουσία στο “Metropolitan Expo”, οι εργασίες του Φόρουμ θα έχουν και εφέτος παγκόσμια απεύθυνση μέσω του διαδικτύου και ήδη το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται είναι εντυπωσιακό. Η πρόσβαση σε δεδομένα, η πρωτογενής πληροφόρηση και η εξειδικευμένη γνώση είναι σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για κάθε επιχειρηματική στρατηγική που για να είναι επιτυχής, πρέπει να προσαρμόζεται έγκαιρα στις τάσεις και τις απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς.

Αυτή είναι και η μεγάλη προστιθέμενη αξία του Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας  για κάθε ξενοδόχο – μέλος του ΞΕΕ,  καθώς μάλιστα στο επίκεντρο των εργασιών του 6ου Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας βρίσκονται δύο μείζονες προκλήσεις για τον κλάδο, το υψηλό ενεργειακό κόστος και το έλλειμμα σε ανθρώπινο δυναμικό».

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος FORUM AE- Member of NürnbergMesse Group κ. Θανάσης Παναγούλιας σχολιάζοντας το 6th International Hospitality Forum, ανέφερε τα εξής:  “Η HORECA 2023 υποδέχεται για πρώτη φορά το 6ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας, συνεχίζοντας με αυτό τον τρόπο την μακροχρόνια συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, το οποίο αποτελεί έναν εξαιρετικό σύμμαχο και συνοδοιπόρο στην προσπάθεια μας να συμβάλλουμε ως έκθεση στον εκσυγχρονισμό των τουριστικών επιχειρήσεων και στην εξέλιξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Η έκθεση θα είναι στα προ κορωνοιου επίπεδα, καλύπτοντας όλους τους χώρους της και έχοντας ήδη υψηλά επίπεδα προκρατήσεων, και ποιοτική επισκεψιμότητα με επαγγελματίες από τους κλάδους των ξενοδοχείων και της μαζικής εστίασης”.

O Executive General Manager Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Θεόδωρος Τζούρος αναφερόμενος στο 6th International Hospitality Forum δήλωσε τα παρακάτω : «Η Τράπεζα Πειραιώς, αναγνωρίζοντας, τόσο τη σημαντική συνεισφορά του τουρισμού στην ελληνική οικονομία όσο και τις σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές του, στηρίζει στρατηγικά τον τουριστικό κλάδο.

Το 2022 προχωρήσαμε σε νέες εκταμιεύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ σε πελάτες μας του τουριστικού κλάδου και για το 2023, σύμφωνα και με τα επενδυτικά σχέδια που εξετάζουμε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του Αναπτυξιακού νόμου, υπολογίζουμε σε ανάλογες εκταμιεύσεις.

Η Τράπεζα συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της επομένης ημέρας του κλάδου μέσω της στρατηγικής συνεργασίας που έχουμε με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, τον θεσμικό σύμβουλο της Ελληνικής Πολιτείας για την τουριστική πολιτική της χώρας».

Παράλληλα, όπως επισήμανε ο κ. Τζούρος, μέσα στα επόμενα έτη θα βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης επενδύσεις σε τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία, αλλά και σε αναβαθμίσεις υφιστάμενων ομάδων, ιδιαίτερα στην Αθήνα.

Επισημαίνεται τέλος ότι Platinum Χορηγός του 6ου Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας είναι η FORUM Α.Ε., Gold Χορηγός η Τράπεζα Πειραιώς και Silver Χορηγός είναι η JDE Professional.

Αναφερόμενος στη χειμερινή σεζόν και τα ταξίδια των Ελλήνων, ο κ. Βασιλικός τόνισε ότι συνεχίζεται η τάση για “revenge travel” που επικράτησε αμέσως μετά την πανδημία, τάση η οποία ωστόσο σταδιακά θα διακοπεί καθώς το πληθωριστικό περιβάλλον εξανεμίζει τις αποταμιεύσεις των καταναλωτών από την περίοδο του COVID.

Επισήμανε δε την ανάγκη να υπάρξει σοβαρή τοπική στρατηγική για τον τουρισμό σε κάθε περιοχή, ανάλογα με τις δυνατότητές της, για αναστροφή ή μη της εποχικότητας. Ακόμα και η Αθήνα, είπε, παρουσιάζει υψηλή εποχικότητα, η οποία μπορεί να ανατραπεί με συγκεκριμένα έργα υποδομών. Τέλος, όπως είπε, η αναστροφή της εποχικότητας σε ορεινούς προορισμούς είναι πιο εύκολη υπόθεση από τους νησιωτικούς, λόγω διαφορετικών υποδομών και κτιριακών εγκαταστάσεων.