26 Ιανουαρίου 2023

Μαρκόπουλος στον Sky : Ο τουρισμός χρειάζεται ουσιαστική στήριξη από τον αναπτυξιακό νόμο και όχι μόνο πανηγύρια

 


Tην αύξηση των πόρων που μπορούν να διατεθούν για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου ζητά με επιστολή που έστειλε στον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκο Παπαθανάση η διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου.


Η επιστολή κοινοποιείται επίσης στον Υπουργό Ανάπτυξης και  Επενδύσεων κ.  Άδωνι  Γεωργιάδη τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υπουργό Επικρατείας κ. Άκη Σκέρτσο στους βουλευτές του νομού δηλαδή στον κ.Μάνο Κόνσολα τον κ. Βασίλη Υψηλάντη  την κ. Μίκα Ιατρίδη τον κ. Γιάννη Παππά , τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο το δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρη Τάσσιο.


Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί μιλώντας στον Sky.


«Mε την επιστολή μας προσπαθούμε να προλάβουμε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τον αναπτυξιακό νόμο.  Ο τρόπος με τον οποίο  έχει προγραμματιστεί να διανεμηθούν τα κονδύλια είναι εξωπραγματικός και σκληρός ίσως για πρώτη φορά απέναντι στην περιοχή μας  που πρωταγωνιστεί στο τουριστικό γίγνεσθαι της χώρας. Το κονδύλι για τον αναπτυξιακό νόμο είναι μικρό καθώς φθάνει τα 150 εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο κ.  Μαρκόπουλος  και πρόσθεσε  πως στην περιοχή μας αναλογούν λιγότερα από έξι εκατομμύρια ευρώ


«Είμαστε  πρώτοι σε ότι αφορά τον αριθμό των επενδυτικών προτάσεων αφού έχουν κατατεθεί 130. Αφορούν και ίδρυση και εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακών μονάδων με σκληρά κριτήρια. Δεν είναι δυνατό όμως να μπαίνουν τόσες επιχειρήσεις στη διαδικασία υποβολής προτάσεων  και τα αιτήματα στην πλειονότητα να απορρίπτονται. Προσπαθούμε να προλάβουμε και τονίζουμε στην κυβέρνηση  πως το θέμα δεν είναι να πανηγυρίζει   μόνο για τον τουρισμό  αλλά οφείλει να τον στηρίζει.Εμείς προσπαθούμε να προλάβουμε το κακό», είπε ο κ.Μαρκόπουλος.


Σε ερώτηση για το προσδοκώμενο  αποτέλεσμα της προσπάθειας  και αν έγινε επαφή με τον κ.Μαρκόπουλο  ο  πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου τόνισε :


«  Το ζήτημα είναι  πόσα χρήματα θέλει  να διαθέσει το οικονομικό επιτελείο. Ζητούμε την στήριξη των βουλευτών και των εκπροσώπων  των τοπικών φορέων .Μπορεί να έχει αποτέλεσμα η προσπάθεια μας  γιατί και από την πλευρά της κυβέρνησης  δε περίμεναν  τόσες πολλές αιτήσεις.  Το  θέμα είναι πως θα ικανοποιήσουν τα αιτήματα μας».


Αναλυτικά η επιστολή:


 Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,


Εν όψει της αξιολόγησης των αιτημάτων που υποβλήθηκαν στα πλαίσια του Καθεστώτος «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, και κατόπιν μεγάλης ανησυχίας σημαντικού αριθμού Μελών μας, λαμβάνουμε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσουμε μαζί σας αναφορικά με το ζήτημα της επάρκειας πόρων για την ενίσχυση των εν λόγω αιτημάτων.


Σύμφωνα με την προκήρυξη του καθεστώτος «Ενίσχυση Τουριστικών επενδύσεων» που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 4210 Β’ – 9 Αυγούστου 2022, ο συνολικός προϋπολογισμός του καθεστώτος ανέρχεται σε 150 εκατ. Ευρώ, ενώ με βάση την ανακοίνωση του Υπουργείου στις 06/12/2022 οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί  ανέρχονται σε 1,6 δις  ευρώ.


Κατά συνέπεια και εφόσον δεν αυξηθεί ο διαθέσιμος προϋπολογισμός η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτικών σχεδίων που έχουν αιτηθεί ενίσχυσης, θα αποκλειστούν από τις ενισχύσεις του Αναπτυξιακού Νόμου, για πρώτη φορά στα χρονικά σε τέτοιο βαθμό, την ίδια ώρα που οι προϋποθέσεις υποβολής αίτησης αλλά και απόδειξης της Ίδιας συμμετοχής ήταν πιο αυστηρές από ποτέ !!!


Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ διαθέτει συνολικά 111.512 δωμάτια και 223.681 κλίνες στις ξενοδοχειακές της μονάδες, που αντιστοιχούν στο 25,7% & 26,1% αντίστοιχα της συνολικής δυναμικότητας των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας. Παράλληλα, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συγκεντρώνονται οι μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας, με το μέσο μέγεθος των ξενοδοχείων της να ανέρχεται σε 52 δωμάτια, έναντι 43 δωματίων για το σύνολο της χώρας. Κατά συνέπεια και οι ανάγκες για πόρους που απαιτούνται για εκσυγχρονισμό μονάδων είναι πολύ μεγαλύτερες από άλλες περιοχές της Χώρας.


Εφόσον δε εφαρμοστεί η εξαγγελία του Υπουργείου περί ισοκατανομής των κονδυλίων του καθεστώτος σε κάθε περιφέρεια, εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς πως η πλειονότητα των αιτήσεων των επιχειρήσεων της περιφέρειάς μας, θα δουν τα επενδυτικά τους σχέδια να μένουν εκτός ενίσχυσης, καθώς με βάση τα υφιστάμενα κονδύλια δύσκολα θα μπορέσουν να ενταχθούν πάνω από 5 αιτήσεις επί συνόλου άνω των 120 !!!


Ας μην φθάσουμε στο σημείο η Περιφέρειά μας, η πλέον Τουριστική της Χώρας, εκτός από τα ρεκόρ αφίξεων να είναι κάτοχος και του ρεκόρ του μεγαλύτερου Ποσοστού απορριφθέντων Υποβολών Αναπτυξιακού Νόμου !!!


Με βάση και τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, το κόστος των οικοδομικών εργασιών έχει αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με την προ covid εποχή, ενώ οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων έχουν δημιουργήσει μεγάλη δυσχέρεια στις επιχειρήσεις. Τα δε πιστωτικά ιδρύματα πολύ δύσκολα πλέον χορηγούν νέες εγκρίσεις δανείων ειδικά σε Μικρομεσαίες επιχειρήσεις.


Ως εκ τούτου, θεωρούμε πως πρέπει να εξαντληθεί κάθε δημοσιονομική δυνατότητα για την αύξηση των πόρων του συγκεκριμένου καθεστώτος τουλάχιστον κατά 150 εκατομμύρια Ευρώ.


Ο τουριστικός κλάδος και ειδικά ο ξενοδοχειακός, προέρχεται από συνεχόμενες ζημιογόνες χρήσεις λόγω της κρίσης της covid-19 που οδήγησε στο κλείσιμο των ξενοδοχειακών μονάδων για μια διετία. Λαμβάνοντας υπόψη την σημαντική στήριξη που είχε χορηγηθεί στις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των lockdown ώστε να μην καταρρεύσει η οικονομία και η αγορά εργασίας, πιστεύουμε πως και σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση θα πράξει ανάλογα στηρίζοντας τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων.


Εξάλλου δεν πρόκειται για αιτήματα χωρίς αντίκρισμα και κονδύλια τα οποία θα διοχετευθούν σε σκοπούς αμφίβολης ποιότητας και σκοπιμότητας, αλλά για ώριμα επενδυτικά σχέδια που έχουν ήδη προ-εγκριθεί από πιστωτικά ιδρύματα, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω ιδιωτικής συμμετοχής, με ανταποδοτικά οφέλη στην τοπική κοινωνία, προστιθέμενη αξία στην Ελληνική Οικονομία και πολλαπλασιαστικά οφέλη στην αγορά εργασίας.


Εκτιμούμε, κύριε Υπουργέ, πως μόνο μέσα από την στήριξη επενδυτικών πρωτοβουλιών μπορεί να βελτιωθεί το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να στηριχθεί η Ελληνική Οικονομία μέσα από τη βελτίωση των υποδομών δημόσιων και ιδιωτικών, και ως εκ τούτου ευελπιστούμε σε αύξηση των διαθέσιμων πόρων του Αναπτυξιακού Νόμου για την ικανοποίηση των αιτημάτων των επιχειρήσεων της Περιφέρειάς μας.


Την επιστολή  συνυπογράφουν:


Ο Πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου,


Κος Γιάννης Πάππου


 Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου,


Κος Κωστής Ζωγραφίδης


 Ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου,


Κος Αντώνης Γιαννικουρής


 Η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω,


Κα Κωνσταντίνα Σβύνου


ΠΗΓΗ https://www.skyrodos.gr/