Σε μία νέα δύσκολη υγειονομική φάση έχει μπει ολόκληρη η Ευρώπη μαζί της και η Ελλάδα, εξαιτίας του περίεργου «κοκτέιλ» κορονοϊού, της γρίπης αλλά και των ελλείψεων φαρμάκων.
Το νέο ξέσπασμα του κορονοϊού στην Κίνα έχει θέσει σε συναγερμό τις Ευρωπαϊκές αρχές, ενώ αναμένεται τα αρμόδια όργανα της ΕΕ να συνεδριάσουν εκ νέου τις επόμενες ημέρες προκειμένου να αποφασίσουν από κοινού εάν απαιτούνται μέτρα στα σημεία εισόδου των χωρών.
Μπορεί προς ώρας να εμφανίζονται όλοι καθησυχαστικοί και μονομερώς να ελήφθησαν μέτρα μόνο από την Ιταλία υποχρεωτικού τεστ από τους Κινέζους ταξιδιώτες, αλλά δεν αποκλείεται εάν συνεχισθεί η «επιδρομή» του κορονοϊού στην Κίνα, να επιβληθούν ενιαία μέτρα.
Και στην χώρα μας οι υγειονομικές αρχές και ο ΕΟΔΥ είναι καθησυχαστικοί αλλά όλοι παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις ώστε να αποφανθούν τις επόμενες ημέρες τι πρέπει να συμβεί.
Όπως και να ‘χει η χώρα μας φαίνεται να έχει αποφασίσει πως θα ακολουθήσει την κοινή γραμμή που θα καθοριστεί στην Ευρώπη.
Συνεχίζουν να σαρώνουν γρίπη και ιώσεις
Από την άλλη εκτός από τον κορονοϊό, έχει ενσκήψει και το πρόβλημα της γρίπης και των ιώσεων που γεμίζουν ασφυκτικά τα νοσοκομεία, τα οποία όπως φαίνεται δεν ήταν προετοιμασμένα για ένα τέτοιο κύμα περιστατικών.
Όμως η εσώκλειστη ζωή τα τελευταία 2,5 χρόνια προκάλεσε «βροχή» ιώσεων και περιστατικών γρίπης, καθώς δεν είχε δημιουργηθεί η απαραίτητη ανοσία εξαιτίας και της χρήσης μάσκας.
Το «κοκτέιλ» των περιστατικών ενισχύεται από την ανησυχία για τις ελλείψεις βασικών φαρμάκων, καθώς από τα φαρμακεία συνεχίζουν να λείπουν πάνω από 400 φάρμακα σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς.
Και μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να εμφανίζεται καθησυχαστική, όμως το πρόβλημα συνεχίζεται κυρίως για τις οικογένειες με μικρά παιδιά καθώς από τα ράφια λείπουν σε μεγάλο ποσοστό φάρμακα για τον παιδικό πληθυσμό.
Το πρόβλημα βέβαια είναι παγκόσμιο καθώς εν μέσω πανδημίας υπήρξε μειωμένη παραγωγή φαρμάκων, ενώ ελλείψεις υπήρχαν και σε πρώτες ύλες που προέρχονται από χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα.
Ωστόσο με βάση τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας το οποίο είναι σε επαφή με τις φαρμακευτικές εταιρείες, η αγορά φαρμάκου θα αρχίσει να εξομαλύνεται στη χώρα μας από τις 10 Ιανουαρίου και μετά οπότε και θα ξεκινήσουν ξανά να τροφοδοτούνται τα φαρμακεία με τα απαραίτητα σκευάσματα.
Πηγή ethnos.gr