12 Ιανουαρίου 2023

Επιστολή Δένδια σε Μπορέλ με αφορμή το Φαρμακονήσι

 

Κυρώσεις υπό τη μορφή απαγόρευσης της εισαγωγής αλιευμάτων από την Τουρκία σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. ζητεί με επιστολή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ
Την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού που απαγορεύει εισαγωγές στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αλιευμάτων από την Τουρκία, λόγω της πρακτικής παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας (ΠΛΑ) στην οποία προχωρούν τουρκικά αλιευτικά εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, ζητεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με επιστολή του προς τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ. Η επιστολή του κ. Δένδια συντάχθηκε με αφορμή την πρόσφατη παράνομη δραστηριότητα τουρκικών αλιευτικών στο Φαρμακονήσι.

Ο κ. Δένδιας υπογραμμίζει ότι τα περιστατικά λαθραίας αλιείας αποτελούν ακόμη ένα μέσο για την υλοποίηση της αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας και την αμφισβήτηση του status quo της περιοχής. Και σημειώνει ότι η συγκεκριμένη πρακτική αυξάνει την πιθανότητα «ατυχήματος», το οποίο θα μπορούσε να εργαλειοποιηθεί από την Αγκυρα προκειμένου να κλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας τονίζει την ανάγκη η Ε.Ε., «εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την ανωτέρω πρακτική, να λάβει μέτρα τα οποία θα επιβάλλουν οικονομικό κόστος στην Τουρκία» και ζητεί την εφαρμογή του κανονισμού (1005/2008) για την καταπολέμηση της ΠΛΑ αλιείας, ο οποίος προβλέπει ότι «εάν δεν συμμορφώνεται μια τρίτη χώρα, χαρακτηρίζεται “μη συνεργαζόμενη” και μπορούν να απαγορευθούν τα προϊόντα αλιείας στην αγορά της Ε.Ε.». Με αυτόν τον τρόπο, σημειώνει ο κ. Δένδιας, η Ε.Ε. θα αποστείλει ηχηρό μήνυμα στην Αγκυρα.

Ο κ. Δένδιας περιγράφει το επεισόδιο της 5ης Ιανουαρίου, όταν τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων περιπολικό του Λιμενικού Σώματος το οποίο εκτελούσε αποστολή αναγνώρισης τριών τουρκικών αλιευτικών που βρίσκονταν παράνομα εκεί. Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, στην επιστολή ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η συχνά επιθετική στάση από πλευράς Τούρκων αλιέων όχι μόνον εναντίον σκαφών του Λ.Σ., αλλά και εναντίον ελληνικών αλιευτικών σκαφών, στρέφεται κατά των νόμιμων αλιευτικών δραστηριοτήτων Ελλήνων αλιέων.

Τέλος σημειώνεται ότι καταγράφηκαν χθες το μεσημέρι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 πάνω από τρία ελληνικά νησιά και νησίδες, και συγκεκριμένα τις Οινούσσες, την Παναγιά και τη Ζουράφα.

«Φιλικές λύσεις»
Για πραγματικές πιθανότητες για «φιλικές λύσεις» στις διαφορές που αφορούν την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών έκανε λόγο σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον σταθμό «Αλ Τζαζίρα Μουμπασάρ» ο υπουργός Πετρελαίου και Αερίου της κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη, Μοχάμεντ Ουν. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ιστότοπος «Libya Observer», ο κ. Ουν σημείωσε ότι ο κόσμος έχει φθάσει σε σημείο να μπορεί να οριοθετεί θαλάσσια σύνορα είτε μέσω φιλικών λύσεων, είτε μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (IJC), προσθέτοντας ότι κάποιες χώρες προσέφυγαν σε μονομερείς λύσεις. Για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. σημείωσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι μηχανισμοί για τη μέτρηση και τη διατήρηση των αποστάσεων ανάμεσα σε δύο παράκτιες χώρες.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ