12 Ιανουαρίου 2023

Ένταση και ερωτήματα για την Τουρκία – Έκθεση του Κογκρέσου



 Την πολυπλοκότητα των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας καταγράφει η έκθεση της Υπηρεσίας Μελετών του Κογκρέσου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ.
 Την πολυπλοκότητα των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας και τα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα καταγράφει η ετήσια έκθεση της υπηρεσίας Μελετών του Κογκρέσου, όπου τα βασικά αποσπάσματα αναφέρουν πως «η ένταση που υπάρχει στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το μέλλον των διμερών σχέσεων, ενώ η εμβάθυνση των δεσμών με τη Ρωσία σε ορισμένους τομείς παραμένει αιτία ανησυχίας για τις ΗΠΑ.


Από την άλλη πλευρά η ανάδειξη της Τουρκίας ως σημαντικού μεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει αναμφισβήτητα αναβαθμίσει τον ρόλο και τη σημασία της Αγκυρας για τις ΗΠΑ».
Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισημαίνοντας πως «οι μακροχρόνιες διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σημείωσαν σημαντική κλιμάκωση το 2022 εν μέσω μεγαλύτερης στρατηγικής συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα». Η έκθεση του Κογκρέσου αναφέρει πως «ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν περιορίζει τις συναντήσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο πολυμερών διασκέψεων»

Ο «σουλτάνος» εναντίον Ελλάδας και Δύσης
Την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για άλλη μια φορά επιτέθηκε στις χώρες του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης, πως δεν κάνουν κάτι για την έκδοση Τούρκων πολιτών στην Τουρκία, οι οποίοι κατηγορούνται ως τρομοκράτες, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα πως πνίγει πρόσφυγες και μετανάστες στο Αιγαίο!

Ο πρόεδρος της Τουρκίας στην ομιλία του στη διεθνή διάσκεψη Συνηγόρου του Πολίτη υποστήριξε ότι «σήμερα, ορισμένες χώρες με τις οποίες είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης ή τον ΟΗΕ έχουν μετατραπεί σε καταφύγια προδοτών που διαφεύγουν από την τουρκική δικαιοσύνη. Δεν γίνεται καμία ενέργεια, κανένα ξεκάθαρο βήμα για να λογοδοτήσουν οι τρομοκράτες στη δικαιοσύνη».

Αλλάζει ο Σουηδός
Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσεν, ο οποίος φαίνεται πως υποχώρησε από τις αρχικές δηλώσεις του στο ζήτημα των διαβουλεύσεων με την Τουρκία που απηχούσαν αδιέξοδο.

Ετσι σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ τόνισε πως «υπήρξε μια παρανόηση. Αυτό που είπα είναι ότι προχωράμε πολύ καλά όσον αφορά στο τριμερές μνημόνιο μεταξύ της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Τουρκίας. Πηγαίνει πολύ καλά. Υπάρχουν συναντήσεις σε εξέλιξη. Δείχνουμε ότι κάνουμε ό,τι υποσχεθήκαμε». Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Κρίστερσεν είχε δηλώσει πως η Τουρκία λέει ότι θέλει πράγματα από τη Σουηδία τα οποία είτε δεν μπορεί είτε δεν θέλει να δώσει.

Ο κ. Ερντογάν, πάντως, στην ομιλία του αφού αναφέρθηκε στα σχέδια της Αγκυρας για την επιστροφή των προσφύγων στη Συρία, υποστήριξε πως το 2022 διασώθηκαν 20.000 μετανάστες από τις ενέργειες και τις προσπάθειες της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος φρόντισε να κατηγορήσει την Αθήνα δηλώνοντας ότι «οι χώρες που αφήνουν τους πρόσφυγες να πεθάνουν στη θάλασσα, στο Αιγαίο, τους σκοτώνουν ακόμη και σκόπιμα βυθίζοντας τα σκάφη τους, τους ξυλοκοπούν, τους ληστεύουν, τους εξευτελίζουν και τους αναγκάζουν να βγουν από τα σύνορά τους, δυστυχώς, οι χώρες αυτές βρίσκονται σε πολύ μεγάλη εκτίμηση.

Παρ’ όλες τις εικόνες, τις μαρτυρίες, τις ειδήσεις και τις καταγγελίες, δεν γίνεται κανένα βήμα προς αυτούς που ασκούν αυτή την καταπίεση».
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ