3 Ιανουαρίου 2023

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας "αδειάζει" τον Αλέξη Τσίπρα: Μούφα κυβέρνηση η προοδευτική διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ Η σταθερότητα για τον λαό προϋποθέτει δυνατό εργατικό-λαϊκό κίνημα, δυνατό ΚΚΕ, τονίζει ο Δημήτρης Κουτσούμπας
"Δεν θα μας συγχωρούσε ποτέ η εργατική τάξη, ο ελληνικός λαός μια επιλογή συμμετοχής ή ανοχής σε μια τέτοια "προοδευτική" κυβέρνηση μούφα" ανέφερε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. "Την τελευταία φορά η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ καλούσε για μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση. Η κατάληξη γνωστή, αφού γνωρίσαμε την πιο μνημονιακή κυβέρνηση που πέρασε" ανέφερε, απαντώντας στη στρατηγική Αλέξη Τσίπρα για ¨προοδευτική διακυβέρνηση" στις επικείμενες εκλογές.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Όπου το σύστημα βλέπει φόβο κι ανησυχία, οι λαοί πρέπει να δουν την ελπίδα και την προοπτική
Ειδικότερα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τα Νέα" ανέφερε ότι οι διεθνείς οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις "σηματοδοτούν ακόμα μεγαλύτερη βαρυχειμωνιά για τους λαούς" αποτελώντας τις αποδείξεις ότι "μεγαλώνουν τα αδιέξοδα του συστήματος που τελικά τα πληρώνουν οι λαοί".

"Ταυτόχρονα, όμως", επισημαίνει στη συνέχεια, "δημιουργούν και νέες δυνατότητες για τη λαϊκή παρέμβαση. Αναδεικνύουν ότι η άρχουσα τάξη δεν είναι παντοδύναμη, η εξουσία της μπορεί να δοκιμαστεί από κλονισμούς. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και τα επιτελεία του συστήματος. Όλη αυτή η συζήτηση για "κοινωνικές εκρήξεις", μαρτυρά το φόβο για την άνοδο της ταξικής πάλης, του ριζοσπαστισμού. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και ο στόχος για "σταθερές" κυβερνήσεις. Εκεί, λοιπόν, που το σύστημα βλέπει φόβο κι ανησυχία, οι λαοί πρέπει να δουν την ελπίδα και την προοπτική".

Απαντώντας στην ερώτηση "γιατί κάποιος 25άρης να ψηφίσει ΚΚΕ;", σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο "25άρης" πρέπει να δει "ότι υπάρχουν εκείνοι που υπηρετούν αυτό το σάπιο και διεφθαρμένο αστικό πολιτικό σύστημα και αυτοί που παλεύουν καθημερινά να διαμορφωθούν προϋποθέσεις αλλαγής κι ανατροπής του. Το ΚΚΕ ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, συνεπώς έχει κάθε λόγο, όχι μόνο να ψηφίσει το ΚΚΕ, αλλά να συμπορευτεί μαζί του στον καθημερινό αγώνα. Στην πραγματικότητα αυτό διακυβεύεται σήμερα. Όλοι οι υπόλοιποι του λένε "κάτσε στον καναπέ και ψήφιζε". Εμείς του λέμε "δράσε, οργανώσου, πάλεψε. Με κάθε τρόπο και με την ψήφο σου". Η διαφορά είναι χαώδης…".

Δημήτρης Κουτσούμπας: Μούφα κυβέρνηση η προοδευτική διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Αναφορικά με την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για "προοδευτική διακυβέρνηση" και τη θέση του ΚΚΕ, ο Δ. Κουτσούμπας "άδειασε" χωρίς περιστροφές τον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι "δεν θα μας συγχωρούσε ποτέ η εργατική τάξη, ο ελληνικός λαός μια επιλογή συμμετοχής ή ανοχής σε μια τέτοια "προοδευτική" κυβέρνηση μούφα".

Υπενθύμισε ότι "την τελευταία φορά η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ καλούσε για μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση. Η κατάληξη γνωστή, αφού γνωρίσαμε την πιο μνημονιακή κυβέρνηση που πέρασε".

Έθεσε το ερώτημα "τι σχέση έχουν με την "πρόοδο" οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς την ΕΕ του κεφαλαίου και της διαφθοράς, τα νομοσχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, η στρατηγική στον τομέα της Ενέργειας όπου ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε πρωτεργάτης" και τόνισε: "Ήδη περιέγραψα σε ποιες ράγες θα κινηθεί η καρικατούρα "προοδευτική κυβέρνηση", γι’ αυτό και το ΚΚΕ θα είναι αταλάντευτα και μαχητικά απέναντι".

"Η σταθερότητα Μητσοτάκη είναι η σταθερότητα της αντιλαϊκής πολιτικής"
Ερωτηθείς για τη "σταθερότητα" που προβάλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε ότι "η σταθερότητα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η σταθερότητα της αντιλαϊκής πολιτικής, που την έχει ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο για να προωθεί χωρίς εμπόδια τα συμφέροντά του" προσθέτοντας ότι το στόχο της "κυβερνητικής σταθερότητας" επιδιώκουν και τα άλλα αστικά κόμματα.

"Η απάντηση του λαού πρέπει να είναι μία: Όσο περισσότερο και όσο γρηγορότερα ο ίδιος ο λαός "κάψε" τα διάφορα αντιλαϊκά κυβερνητικά "σενάρια", τόσο θα διαμορφώνονται καλύτερες προϋποθέσεις παρεμπόδισης αντιλαϊκών μέτρων κι απόσπασης κατακτήσεων, θα ανοίγονται νέες δυνατότητες στο δρόμο της ριζικής ανατροπής. Η σταθερότητα για το λαό προϋποθέτει δυνατό εργατικό-λαϊκό κίνημα, δυνατό ΚΚΕ και ταυτόχρονα αδύναμες τις όποιες αντιλαϊκές κυβερνήσεις" υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Επισήμανε, ακόμα, ότι "η θετική αποτίμηση ενός υψηλού ποσοστού του ΚΚΕ στις εκλογές πιστώνεται κατευθείαν στη συνεπή πάλη, μέσα κι έξω από τη βουλή, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για να ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική αλλαγή της κατάστασης".

Ως προς τις προτάσεις του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είπε ότι "μόνο το τελευταίο διάστημα το ΚΚΕ κατέθεσε δυο φορές στη Βουλή τροπολογίες για κατάργηση του ΦΠΑ και άλλων φόρων σε είδη λαϊκής κατανάλωσης και στην ενέργεια. Τις απέρριψε ασυζητητί και η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ".

Όπως ανέφερε "κάθε κυβέρνηση και κάθε πολιτική δύναμη που έχει ως "ευαγγέλιο" τις δεσμεύσεις της ΕΕ, τα Χρηματιστήρια και την "απελευθέρωση" ενέργειας, τις "δημοσιονομικές αντοχές" με κριτήριο την καπιταλιστική κερδοφορία, ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες της ακρίβειας και τον πληθωρισμό. Το μόνο που θα κάνει είναι τα διάφορα pass της κοροϊδίας και ανακύκλωση της φτώχειας. Και φυσικά να αναπαράγει τη φαιδρή θεωρία περί "εισαγόμενης ακρίβειας", ενώ η Ελλάδα είναι πλήρως ενταγμένη στην ενιαία ευρωενωσιακή αγορά, στις αντίστοιχες δομές και μηχανισμούς που αποτελούν τους "εμπρηστές" της εκτίναξης των τιμών".

"Η επιθετική ρητορική δεν είναι μονοπώλιο του Ερντογάν"
Σχολιάζοντας την ρητορική Ερντογάν είπε ότι "η επιθετική ρητορική δεν είναι μονοπώλιο του Ερντογάν. Αφορά και τις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις της Τουρκίας, εναντίον των οποίων μάχεται μόνο το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, με το οποίο το ΚΚΕ διατηρεί συντροφικές και διεθνιστικές σχέσεις".

"Αυτό το λέμε για να απαντήσουμε και σε έναν εφησυχασμό που καλλιεργείται στη χώρα μας, ότι δήθεν είναι πανάκεια η αλλαγή του Ερντογάν. Το πρόβλημα είναι πιο βαθύ. Αφορά την ίδια την τουρκική αστική τάξη, τον ανταγωνισμό της με την ελληνική, αλλά και το πολύπλευρο παζάρι, κυρίως με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, το οποίο όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι ακουμπάει και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα" σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας.

Ουκρανία: Κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου
Σχετικά με τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία, είπε, μεταξύ άλλων, ότι "οι στοχεύσεις της Ρωσίας, αλλά και των ΗΠΑ, στην ευρύτερη περιοχή είναι αυτές που μεγαλώνουν τον κίνδυνο το 2023 να γίνει έτος γενίκευσης του πολέμου, με ό,τι αυτό σημαίνει και για τον ελληνικό λαό, ο οποίος είναι εκτεθειμένος λόγω και της ελληνικής εμπλοκής με ευθύνη της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου".

"Οι λαοί να αντιταχθούν στις πολιτικές επιλογές των αστικών τάξεων των χωρών τους και να ζήσουν ειρηνικά με τη δική τους εξουσία, να φτιάξουν τη δική τους κοινωνία, χωρίς φτώχεια και πολέμους. Το έχουν κάνει στην ιστορία, έζησαν σε αυτήν τη νέα κοινωνία στο πλαίσιο της πρώην ΕΣΣΔ. Μπορούν να το ξανακάνουν" υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν οι αγώνες "θέλουν νέες εκφράσεις"", απάντησε ότι "νέα έκφραση των αγώνων είναι η μαζική συμμετοχή στις απεργίες, στις διαδηλώσεις, στις συνελεύσεις, στις αρχαιρεσίες των φορέων, η αλλαγή των συσχετισμών υπέρ των αγωνιστικών ταξικών δυνάμεων".

"Το νέο βρίσκεται στο περιεχόμενο των αγώνων, το οποίο μπορεί να διευρυνθεί από τα εργατικά σωματεία για να συναντηθεί με τις διεκδικήσεις της καταπιεζόμενης αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, περιεχόμενο που θα συμπεριλάβει την πάλη ενάντια στην ανισοτιμία της γυναίκας, ενάντια στην κρατική βία και καταστολή της δικτατορίας του κεφαλαίου, στις παρακολουθήσεις των "ζωών των άλλων", στη διαφθορά και τα εκκολαπτήριά της, όπως με τις Καϊλή στην Ευρωβουλή, τους Πάτσηδες των πλειστηριασμών και τα κοράκια των τραπεζών… Αλλά και τη διεκδίκηση για μέτρα και υποδομές για τους ηλικιωμένους, τα ΑμεΑ, τους χρόνια πάσχοντες, τα απροστάτευτα παιδιά, τις κακοποιημένες γυναίκες. Στον 21ο αιώνα πλέον βρισκόμαστε. Και σε όλα αυτά, όπως και σε πολλά άλλα, υπάρχει πισωγύρισμα. Κι αυτό είναι που πρέπει να αντιστραφεί" τόνισε καταλήγοντας στη συνέντευξη του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ