19 Ιανουαρίου 2023

Διπλωματικές πηγές για Τσαβούσογλου: Ξεπερνά κάθε όριο λογικής και δεν πείθει την διεθνή κοινότητα Για «τουρκικές έωλες αιτιάσεις» κάνει λόγο η Αθήνα, αναφερόμενη στις δηλώσεις Τσαβούσογλου περι αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών και περί «ελληνικών προκλητικών ενεργειών»
Τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, σχολιάζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, οι οποίες κάνουν λόγο για «τουρκικές έωλες αιτιάσεις»


«Οι πρόσφατες αναφορές Τούρκων αξιωματούχων περί αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών αποτελούν μια επανάληψη των τουρκικών έωλων αιτιάσεων, τις οποίες η Ελλάδα έχει επανειλημμένα απορρίψει στο σύνολο τους με σειρά από τεκμηριωμένα επιχειρήματα, τα οποία περιέχονται και στις σχετικές επιστολές που έχουν αποσταλεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ», σχολιάζουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ακόμη ότι είναι «εξίσου απορριπτέες στο σύνολό τους είναι και οι υποτιθέμενες κατηγορίες περί “ελληνικών προκλητικών ενεργειών”, οι οποίες εκτοξεύονται από μια χώρα η οποία συστηματικά χρησιμοποιεί ανοιχτά την απειλή πολέμου, αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, συνάπτει ανυπόστατα και παράνομα μνημόνια αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και καθημερινά παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο και τα ελληνικά χωρικά ύδατα».
«Οι εν λόγω κατηγορίες ξεπερνoύν κάθε όριο λογικής και δεν πείθουν την διεθνή κοινότητα», καταλήγουν.
Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του: «Είπαμε στις ΗΠΑ ότι η ισορροπία στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας έχει χαλάσει. Δεν ήταν η πρώτη φορά που το είπαμε σήμερα. Ήραν τις κυρώσεις κατά της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Εναντίον ποιου στρέφεται αυτή η απόφαση; Εναντίον της Τουρκίας. Βλέπουμε ότι η ισορροπία Τουρκίας – Ελλάδας έχει χαλάσει στην πράξη. Δεν αναφέρομαι μόνο στη διαδικασία αγοράς των F-16. Η Ελλάδα στέλνει όπλα που προμηθεύεται από τις ΗΠΑ στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά και δεν έχουμε δει καμία δήλωση από τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό. Λέμε στις ΗΠΑ ότι πρέπει να αποκατασταθεί αυτή η ισορροπία»
Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ