3 Ιανουαρίου 2023

Μήνυμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για το νέο χρόνο

 1. Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εύχεται μια καλή και αγωνιστική χρονιά, με υγεία και δύναμη, σε όλους κι όλες, τους εργαζόμενους, άνεργους, βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, τους νέους και τις νέες, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, τους μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν στη χώρα μας.


Παρά τις μεγάλες δυσκολίες και τα οξυμένα προβλήματα, παρά το γεγονός ότι το 2022 σημαδεύτηκε από το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, παρά την πρόβλεψη ότι οι διεθνείς οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις σηματοδοτούν ακόμη μεγαλύτερη “βαρυχειμωνιά” για τους λαούς, έχουμε βαθιά πεποίθηση ότι το 2023 μπορεί να είναι μια ελπιδοφόρα χρονιά για τους λαούς.
Με πίστη στο δίκιο του, με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στη δύναμη της οργάνωσης, του αγώνα και της αλληλεγγύης, με ένα ισχυρό εργατικό - λαϊκό κίνημα και ένα πιο δυνατό ΚΚΕ, ο λαός μπορεί να παρέμβει αποφασιστικά στις εξελίξεις, να βάλει στο επίκεντρο της διεκδίκησης τις δικές του ανάγκες κόντρα στην αντιλαϊκή στρατηγική της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου. Μπορεί να ξεπεράσει εκβιασμούς, παγίδες και ψεύτικα διλήμματα και να κάνει πράξη το σύνθημα “Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό”!
2. Σήμερα συσσωρεύεται ακόμη μεγαλύτερη πείρα και περισσότερες αποδείξεις που φωτίζουν ότι το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης, της ανεργίας, της φτώχειας, των κρίσεων και των πολέμων, ο καπιταλισμός, όχι μόνο δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες, αλλά θα μεγαλώνει συνεχώς τα αδιέξοδα στη ζωή των λαών.
Απόδειξη αποτελεί η κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία ανάμεσα στο ευρωατλαντικό μπλοκ και τη Ρωσία, η ενίσχυση της σύγκρουσης ΗΠΑ – Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, η όξυνση όλων των ανταγωνισμών που εκφράζεται και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πρόκειται για εξελίξεις που εγκυμονούν ανυπολόγιστους κινδύνους για τους ίδιους τους λαούς, ακόμη και τον κίνδυνο ενός πυρηνικού ολέθρου. 
Απόδειξη αποτελεί η καπιταλιστική ανάπτυξη η οποία ούτε “δίκαιη” μπορεί να είναι ούτε “ωφέλιμη για όλους”, όπως υποστηρίζουν τα κόμματα της αστικής διαχείρισης. Το αντίθετο είναι βαθιά ταξική και στηρίζεται στο τσάκισμα των δικαιωμάτων των πολλών για τα κέρδη των λίγων. Η ανάπτυξη διαδέχεται την κρίση και το αντίστροφο, με τους εργαζόμενους και τους λαούς να φορτώνονται νέα βάρη, αφού κάθε “νέα” φάση χτίζεται πάνω στα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα της προηγούμενης.
Απόδειξη αποτελεί η σαπίλα και η διαφθορά που αναδύεται από κάθε πόρο αυτού του σάπιου συστήματος, όπως φανερώνουν τα διάφορα σκάνδαλα τύπου Πάτση και Καϊλή, που δεν είναι πέρα κι έξω από την “κανονικότητα” αυτού του συστήματος, αλλά γνήσιο τέκνο της αντιλαϊκής νομιμότητας, της λειτουργίας του σημερινού κράτους, των ενώσεων του κεφαλαίου και των λόμπι, όπως είναι η ίδια η ΕΕ. 
  Απόδειξη αποτελεί το αστικό κράτος που εναλλάσσει το “καρότο” της χειραγώγησης, όπως είναι τα διάφορα pass κοροϊδίας κι ανακύκλωσης της φτώχειας, με το μαστίγιο του αυταρχισμού και της καταστολής, με την κρατική βία, με το βούρκο των παρακολουθήσεων και του φακελώματος, σε βάρος των ελευθεριών και δικαιωμάτων του λαού.
3. Αντλούμε δύναμη κι εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους μεγάλους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες που δυναμώνουν στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο, όπως έγινε και στη χώρα μας το προηγούμενο διάστημα. Αυτό επείγει σήμερα!
Να δυναμώσει η λαϊκή δράση και πρωτοβουλία, να ενισχυθεί ο αγώνας ενάντια στις αιτίες της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας, για να καταργηθούν οι αντιλαϊκοί φόροι και τα χαράτσια, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα.
Να στηριχτεί η πάλη ενάντια στους πλειστηριασμούς, που βγάζουν στο σφυρί τα λαϊκά σπίτια, για να προστατευτεί η λαϊκή περιουσία από τα αρπακτικά των funds, για να διαγραφούν τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών. 
Να δυναμώσει η δράση ενάντια στις επιπτώσεις από την αναβαθμισμένη εμπλοκή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία μεταξύ ΝΑΤΟ – Ρωσίας, αλλά και της όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. 
Να φωτιστεί η προοπτική να ενωθούν όλοι και όλες εργάτες - υπάλληλοι, επιστήμονες, επαγγελματίες, αγρότες, γυναίκες, νέοι και νέες, σε ένα μεγάλο ενιαίο πανελλαδικό αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό. 
Σε αυτή την υπόθεση πολύτιμο στήριγμα του λαού μπορεί να είναι ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ. Για αυτό το σκοπό μετράει κάθε λαϊκή ψήφος στο ΚΚΕ από όλους και όλες που αναγνωρίζουν στο ΚΚΕ την αξιοπιστία, τη συνέπεια, τη σταθερότητα, τη μαχητικότητα κάτω από όλες τις συνθήκες.
4. Οι εργατικοί – λαϊκοί αγώνες μπορούν να αποκτήσουν νέο δυναμισμό και προοπτική μόνο αν δεν εγκλωβιστούν στα ψεύτικα διλήμματα, αν “κάψουν” τα αντιλαϊκά σενάρια που εξυφαίνονται στο όνομα της “κυβερνητικής σταθερότητας”, που για τους λαούς σημαίνουν μόνιμη αστάθεια κι ανασφάλεια.
Τα επιτελεία του συστήματος στην ΕΕ και στην Ελλάδα γνωρίζουν ότι οι ολέθριες συνέπειες για τον λαό από την υλοποίηση της στρατηγικής του κεφαλαίου θα φανούν πολύ πιο έντονα το επόμενο διάστημα. Ανησυχούν για τις κοινωνικές εκρήξεις, την πιθανή άνοδο του ριζοσπαστισμού, τη δυναμική που μπορούν να αποκτήσουν οι αγώνες των εργαζομένων. Γι’ αυτό κι επιδιώκουν σταθερές αστικές κυβερνήσεις “για την επόμενη μέρα”, που θα υλοποιήσουν τη στρατηγική του κεφαλαίου και τις δεσμεύσεις της ΕΕ και θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά κάθε ριζοσπαστική διάθεση. Γι’ αυτό θέλουν τα λαϊκά κινήματα ως ένα “σκαλοπάτι” για το ανεβοκατέβασμα ίδιας κοπής αντιλαϊκών κυβερνήσεων. 
Σήμερα, η πραγματική σύγκριση που πρέπει να κάνει ο λαός δεν είναι ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους διάφορους κυβερνητικούς μπαλαντέρ. Δεν είναι ανάμεσα στην “σταθερή κι αυτοδύναμη” κυβέρνηση του Μητσοτάκη και την καρικατούρα “προοδευτική κυβέρνηση” του Τσίπρα, που κινούνται στις ίδιες αντιλαϊκές ράγες με άλλον “μηχανοδηγό”. 
Η πραγματική σύγκριση είναι ανάμεσα σ’ αυτό που ζούμε και που γίνεται όλο και πιο αβίωτο κι αδιέξοδο και σ’ αυτό που μπορούμε να ζήσουμε ικανοποιώντας σύγχρονες ανάγκες. Τέτοιο πρόγραμμα έχει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Πρόγραμμα σύγχρονο επεξεργασμένο που πατάει στις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, αξιοποιεί το εργατικό - επιστημονικό δυναμικό της και δίνει απάντηση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας και στο κρίσιμο ζήτημα. Ο λαός, η νεολαία, αυτού του τόπου να ζήσει όπως τους αξίζει, με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας. Με ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών και με απελευθέρωση από τις αλυσίδες της ανεργίας, της φτώχειας, της ανασφάλειας και του πολέμου. 
Επειδή ακριβώς το ΚΚΕ έχει θέσεις και πρόγραμμα σύγκρουσης με το σημερινό αδιέξοδο δρόμο εξέλιξης, επειδή δεν έχει δεσμεύσεις στην ΕΕ, στην καπιταλιστική εργοδοσία και την εξουσία του κεφαλαίου, επειδή δεν δέχεται να δέσει τα χέρια του στο πλαίσιο μιας αντιλαϊκής κυβέρνησης, γι’ αυτό το λόγο και μπορεί να πρωτοστατήσει σε μια μεγάλη εργατική - λαϊκή αντεπίθεση, που αφορά τόσο το σήμερα, τα άμεσα κι επείγοντα προβλήματα του λαού, όσο κυρίως την προοπτική με στόχο μια πραγματική λαϊκή νίκη. Για το ωραίο, το μεγάλο, το συγκλονιστικό, τον σοσιαλισμό! 


Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ