Σύμφωνα με τον Ζερόμ Βινιόν, εμπειρογνώμονα του ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ, το ζήτημα της μετανάστευσης επιστρέφει στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης των εργασιών της Ε.Ε.
Αυτό, κατά τη γνώμη του, συμβαίνει για τρεις λόγους:
• Πρώτον, διότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και αναμένονται νέες αφίξεις Ουκρανών προσφύγων στην Ε.Ε. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έναν χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας, οι πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην Ευρώπη από την Ουκρανία ανέρχονται σε σχεδόν 8 εκατομμύρια, αριθμός που προβλέπεται να αυξηθεί.
Δεύτερον, διότι υπάρχει συζήτηση για τη νόμιμη μετανάστευση και την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού σε πολλές χώρες. H Κομισιόν έχει ήδη αρχίσει συζητήσεις σχετικά με την ψήφιση ανάλογης νομοθεσίας, καθώς εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν έως το 2030 θα δημιουργήσουν την ανάγκη για επιπλέον εργαζομένους από τους περίπου τρία εκατομμύρια μετανάστες που φτάνουν (νόμιμα ή παράνομα) κάθε χρόνο στην Ευρώπη.
• Τρίτον, διότι η γαλλοϊταλική σύγκρουση για το πλοίο «Ocean Viking» τον περασμένο Νοέμβριο αποκάλυψε την ανάγκη για πρόοδο. Τότε, το πλοίο της γαλλικής ΜΚΟ SOS Mediterranee στο οποίο επέβαιναν 230 διασωθέντες μετανάστες, μεταξύ των οποίων ένα παιδί τριών ετών, είχε λάβει την άρνηση της ακροδεξιάς κυβέρνησης Μελόνι να δέσει στην Ιταλία, ως συνέχεια της απόφασης της πρωθυπουργού να κλείσει εντελώς τα λιμάνια της χώρας στους μετανάστες.
Σημειώνει επίσης ότι η ροή των παράτυπων αφίξεων αυξάνεται, ιδίως μέσω της οδού των Δυτικών Βαλκανίων, και ότι ο Frontex μέτρησε περίπου 330.000 παράνομες αφίξεις στην Ε.Ε. το 2022. Σύμφωνα με τη γαλλική Les Echos, από τις περίπου 340.000 αποφάσεις επαναπατρισμού που εκδόθηκαν το 2021 στην Ε.Ε., μόνο το 21% εφαρμόστηκε πραγματικά, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της Eurostat. Μέχρι στιγμής οι 27 χώρες της Ε.Ε. δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σχετικά με το προτεινόμενο από την Επιτροπή (το 2020) συνολικό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο.
Η Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 8-9 Φεβρουαρίου αναμένεται, κατά την εφημερίδα, να δώσει σημαντική ώθηση στο ζήτημα.
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ